Käynnississä olevan TransHelsinki-tapahtuman yhteydessä keskiviikkona julkaistiin Kuuluu kaikille -kampanja. Kyse on Setan ja Trasekin kampanjasta itsemääräämisoikeuteen perustuvan translain ja sukupuoltaan korjaavien hyvän hoidon ja tuen puolesta.
Kampanja tavoitteena on, että Suomeen säädetään itsemääräämisoikeuteen perustuva translaki. Kampanja tuo esiin sen, millaisia myönteisiä muutoksia translain kokonaisuudistus toisi sukupuoltaan korjaavien elämään.
Translaissa olevien ihmisoikeusloukkausten tilalle halutaan vapaus päättää itse sukupuolestaan ja kehostaan. Nykyinen voimassa oleva translaki vaatii sukupuoltaan virallisiin papereihin korjaavalta lisääntymiskyvyttömyyttä, 18 vuoden ikää ja lääketieteellistä prosessia.
- Sukupuolen juridisen vahvistamisen tulee Suomessakin perustua omaan ilmoitukseen, kuten Tanskassa, Norjassa, Maltalla ja Argentiinassa. Olisi tärkeää erottaa toisistaan juridinen prosessi ja lääketieteelliset hoidot toisistaan, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.
- Translain uudistaminen on välttämätöntä ihmisoikeuksien toteutumiselle Suomessa. Itsemääräämisoikeus sukupuoleen kuuluu jokaiselle, sanoo Trasekin puheenjohtaja Antti Karanki.
Translain uudistamista ajettu pitkään
Järjestöt ovat ajaneet translain kokonaisuudistusta pitkään. Edellisellä hallituskaudella uudistus vaikuttikin etenevän, mutta lopulta sosiaali- ja terveysministeriö ei tuonut käsittelyyn translain kokonaisuudistusta. Translakiin on tehty nykyisellä hallituskaudella ainoastaan tasa-arvoisen avioliittolain edellyttämä muutos naimattomuusvaatimuksen poistamisesta.
Seta ja Trasek toteavat tiedotteessaan, etteivät hyväksy tilannetta, jossa ihmisoikeuksien polkemista jatketaan eikä translaissa olevia ihmisoikeusloukkauksia korjata.
- Kokonaisuudistus voitaisiin kirjata hallituksen perus- ja ihmisoikeustoimintaojelmaan, järjestöt ehdottavat.
Kuuluu kaikille -kampanja
Kuuluu kaikille -kampanja lanseerattiin keskiviikkona TransHelsinki-tapahtumaan kuuluvassa Trans Act now! Translaki nyt! -seminaarissa. Seminaarissa pohdittiin keinoja edistää translain kokonaisuudistusta yhtenä rintamana.
Seminaarissa puhui myös Norjan Amnestyn asiantuntija Patricia Katee sekä järjestöjen edustajat. Kampanja kutsuu kaikkia mukaan levittämään tietoa kokonaisuudistuksen tarpeesta sekä kertomaan omia tarinoita positiivisista muutoksista, joita translain korjaaminen itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi toisi omaan tai läheisten elämään.
Trasek on vapaaehtoisvoimin pyörivä ihmisoikeusjärjestö, jonka tarkoitus on edistää sukupuolisen tasa-arvon toteutumista. Erityisesti Trasek valvoo ja edistää sukupuolivähemmistöjen oikeutta saada tarvitsemaansa hoitoa.
Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on yhdenvertaisuus riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolesta tai sukupuolen ilmaisusta. Seta yhteydessä toimii Transtukipiste, joka tarjoaa tukea sukupuolivähemmistöille, sukupuoltaan pohtiville ja heidän läheisilleen.
TransHelsinki on sukupuolivähemmistöjen valtakunnallinen tapahtumakokonaisuus, jossa on sukupuolivähemmistöille ja heidän lähipiirilleen suunnattua ohjelmaa sekä kaikille avoimia seminaareja 12.-20.11.2016.