Kuuluu kaikille -kampanja vauhdittaa translain uudistusta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 9
Kuuluu kaikille on Setan ja Trasekin kampanja itsemääräämisoikeuteen perustuvan translain ja sukupuoltaan korjaavien hyvän hoidon ja tuen puolesta. Kampanja käynnistettiin 16. marraskuuta TransHelsinki-tapahtuman yhteydessä.

Käynnississä olevan TransHelsinki-tapahtuman yhteydessä keskiviikkona julkaistiin Kuuluu kaikille -kampanja. Kyse on Setan ja Trasekin kampanjasta itsemääräämisoikeuteen perustuvan translain ja sukupuoltaan korjaavien hyvän hoidon ja tuen puolesta.

Kampanja tavoitteena on, että Suomeen säädetään itsemääräämisoikeuteen perustuva translaki. Kampanja tuo esiin sen, millaisia myönteisiä muutoksia translain kokonaisuudistus toisi sukupuoltaan korjaavien elämään.

Translaissa olevien ihmisoikeusloukkausten tilalle halutaan vapaus päättää itse sukupuolestaan ja kehostaan. Nykyinen voimassa oleva translaki vaatii sukupuoltaan virallisiin papereihin korjaavalta lisääntymiskyvyttömyyttä, 18 vuoden ikää ja lääketieteellistä prosessia.

- Sukupuolen juridisen vahvistamisen tulee Suomessakin perustua omaan ilmoitukseen, kuten Tanskassa, Norjassa, Maltalla ja Argentiinassa. Olisi tärkeää erottaa toisistaan juridinen prosessi ja lääketieteelliset hoidot toisistaan, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

- Translain uudistaminen on välttämätöntä ihmisoikeuksien toteutumiselle Suomessa. Itsemääräämisoikeus sukupuoleen kuuluu jokaiselle, sanoo Trasekin puheenjohtaja Antti Karanki.

Translain uudistamista ajettu pitkään

Järjestöt ovat ajaneet translain kokonaisuudistusta pitkään. Edellisellä hallituskaudella uudistus vaikuttikin etenevän, mutta lopulta sosiaali- ja terveysministeriö ei tuonut käsittelyyn translain kokonaisuudistusta. Translakiin on tehty nykyisellä hallituskaudella ainoastaan tasa-arvoisen avioliittolain edellyttämä muutos naimattomuusvaatimuksen poistamisesta.

Seta ja Trasek toteavat tiedotteessaan, etteivät hyväksy tilannetta, jossa ihmisoikeuksien polkemista jatketaan eikä translaissa olevia ihmisoikeusloukkauksia korjata.

- Kokonaisuudistus voitaisiin kirjata hallituksen perus- ja ihmisoikeustoimintaojelmaan, järjestöt ehdottavat.

Kuuluu kaikille -kampanja

Kuuluu kaikille -kampanja lanseerattiin keskiviikkona TransHelsinki-tapahtumaan kuuluvassa Trans Act now! Translaki nyt! -seminaarissa. Seminaarissa pohdittiin keinoja edistää translain kokonaisuudistusta yhtenä rintamana.

Seminaarissa puhui myös Norjan Amnestyn asiantuntija Patricia Katee sekä järjestöjen edustajat. Kampanja kutsuu kaikkia mukaan levittämään tietoa kokonaisuudistuksen tarpeesta sekä kertomaan omia tarinoita positiivisista muutoksista, joita translain korjaaminen itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi toisi omaan tai läheisten elämään.


Trasek on vapaaehtoisvoimin pyörivä ihmisoikeusjärjestö, jonka tarkoitus on edistää sukupuolisen tasa-arvon toteutumista. Erityisesti Trasek valvoo ja edistää sukupuolivähemmistöjen oikeutta saada tarvitsemaansa hoitoa.

Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on yhdenvertaisuus riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolesta tai sukupuolen ilmaisusta. Seta yhteydessä toimii Transtukipiste, joka tarjoaa tukea sukupuolivähemmistöille, sukupuoltaan pohtiville ja heidän läheisilleen.

TransHelsinki on sukupuolivähemmistöjen valtakunnallinen tapahtumakokonaisuus, jossa on sukupuolivähemmistöille ja heidän lähipiirilleen suunnattua ohjelmaa sekä kaikille avoimia seminaareja 12.-20.11.2016.

translaki.fi

9 kommenttia

Erittäin hyvä että Kuuluu kaikille, sillä onkin hyvä että naisillekin taataan kuuluva oikeus siitä, keitä naisten suihkutiloihin ja saunoihin yms voi mennä. Pippelivaltaahan on ihmiskunnassa käytetty aivan, aivan liikaa.

"Kampanja tavoitteena on, että Suomeen säädetään itsemääräämisoikeuteen perustuva translaki.
Translaissa olevien ihmisoikeusloukkausten tilalle halutaan vapaus päättää itse sukupuolestaan ja kehostaan."

Mitähän kaikkia sukupuolten ja kehojen itsemääräämis-vaihtoehtoja tuo translaki ajaa? Voiko sukupuolen ja kehon itsemäärätä tuossa lakivaatimuksessa tosiaan ihan itse miksi vaan - vaikkapa hjhö-sukupuoleksi ja gäöhöh-kehoksi? Jos ei, miksei? Jos ei voikaan itse määritellä, niin mitä itsemäärittelyä se sitten on?
Vai ei kait se vain lokeroidu vanhakantaiseen ja luonnottomaan nais/mies-vajaaseen sukupuoliuskomukseen?

Kait seillä nyt ainakin ehdotetaan, vaaditaan ainakin myös transsukupuolta ja androgyynisukupuoltakin lisäksi? Onkohan jumala-kehovaihtoehtokin, uskovaisille?

Jos tuossa jäädään ei-uudistus-vaatimukseen vain kahdesta sukupuolesta, niin sehän olisi vekkulia saada voimaankin, niin Suomi voisi sitten vaikkapa persujen aloitteesta singahtaakin maailman ensimmäiseksi aidosti amatsoni-valtioksi, kun siis kaikki itsemäärittelisivätkin itsensä naisiksi - siitähän voisi tehdä kansalaisaloite-kampanja-kansanliikkeen ; )

Tuollahan tavalla Suomi saisi mahdollisuuden jättäytyä kokonaan pois miesten jääkiekkoturnauksistakin - tai sitten mennäkin sinne naisjoukkueena ja päihittää kaikkien muitten miesjoukkueen; ai hitto miten kutkuttavaa ; ) Myöskin miesten sukupuoleen lokeroitu asevelvollisuus voitaisiin kokonaan lakkauttaa sekin ; ) Ja ai mien ihanaa, kun sukupuolen itsemäärittelyllä saataisiin sitten vihdoinkin uskomusten harrastajien piirissäkin Suomeen exä-nais-nyxä-miehiä katolilaisiksi ja ortodokseiksi papeiksi ja myös islamin imaameiksi ja juutalaisuuden rabeiksi - Jee Jee! Sillä eihän se voi käydä päinsä että uksomukset muka sortaisivat sukupuolen itsemäärittely-oikeutta!

Ja ai että mikä lippisruljanssi Sebastian Tynkkyselle avautuisikaan, kun hän voisi sekunnin välein itsemääritellä tyttö- ja poika-lippiksiä älynystyrässään.

Tosin veikkaanpa että biseksuaalit ja umpi-heterot eivät halua tuollaista itsemäärittely-potentiaalia, etenkään että kaikki voisivatkin määritellä itsensä naisiksi, sillä silloinhan heteroille ei olisi lainkaan "vastakkaista" sukupuolta ja bisset olisivat entistäkin konkreettisemmin puolinaisia mahiksiltaan - ja ihan kaikki suhteet olisivat samasukupuoli-suhteita, eli homoja =)

Kommenttia muokattu: 17.11.2016 klo 12:55
  • 2 / 9
  • ._.
  • 17.11.2016, 16.44
Human se taas jaksaa täällä levittää transfobiaansa. Human on kävelevä esimerkki siitä että vähemmistöön kuuluminen ei automaattisesti tee ihmisestä avarakatseista, vaann myö vähemmistöön kuuluva henkilö voi olla yhtä ahdasmielinen kuin homoja helvettiin tuomitsevat.