Unkarin kaupallisen tv2-kanavan ”Tosiaisioita” ohjelmassa transvestiittijulkkis Terry Black kertoi tavanneensa Jobbik-puolueen johtajaa Gábor Vonaa 2000-luvun alussa yksityisissä homotapahtumissa. Niissä oli myös intiimikohtaamisia.
Terry Black sanoi haastattelussa, että hänen oikeudentuntoaan loukkaa, että hän joutuu tästä asiasta vaikenemaan. Yli kymmenen vuotta sitten hän tapasi viikottain Gábor Vonaa ydinkeskustassa sijaitsevassa asunnossa. Siellä kokoontui nuorta älymystöporukkaa, nuorukaisia ja miehiä, keskustelemaan maailman asioista. Oli toimittajia, näyttelijöitä, nuoria poliitikkoja. Keskustelun jälkeen alkoi huvitteluosuus, jossa oli myös intiimiä kanssakäymistä. Elettiin vuosia 2001-2003. Terry Black ei ymmärrä, miksi Gábor Vona muuttui niin paljon sen ajan jälkeen. Miksi hänestä tuli noin äärioikeistolainen. Se ei ole ongelma, että kuka tykkää kenestä, mutta se on, että hän alkaa julkkiksena toimia entisiä kavereitaan vastaan ja ryhtyy homojen vihaajaksi.
Joukko hajosi vuonna 2003, eikä Terry Black sen jälkeen enää ole tavannut Gáboria. Osa porukasta on jo kuollut, mutta osa elää ja muistaa.
Gábor Vona on äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen ehdoton johtohahmo. Viime vuosina hän ei ole piilotellut kielteisiä mielipiteitään homoista. Hän on usein veistellyt vitsejä ja pilkannut homoja. Häneltä pyydettiin haastattelua näiden muisteluiden johdosta, ja Gábor Vona kielsi kaiken. Hän sanoi, ettei ole koskaan tavannut Terry Blackia. Kertomansa mukaan hänen yksityiselämässään ei ole salailtavaa. Tiedotustilaisuudessa hän sanoi olevansa ylpeä hetero. Hän sanoi, että taustalla onkin maan sisäpolitiikka. Pääministeri Orbán ei hyväksynyt sitä, että viime viikolla Jobbikin kansanedustajat kaatoivat Orbánin ajaman perustuslain muutoksen, jolla olisi estetty EU:n määräämien kiintiöpakolaisten pääsy Unkariin.
Onko kyse poliittisesta pelistä Jobbikia vastaan
Monet kommentoijat ovat nähneet tässä skandaalissa poliittisen juonen. Maan valtapuolueella Fideszillä on lähes 2/3 parlamenttipaikoista. Mutta kaksi paikkaa puuttuu, jotta Fidesz voisi vapaasti muuttaa perustuslakia. Tähän saakka Fideszissä on uskottu, että Jobbik tulee apuun, kun on saatava 2/3 -enemmistö perustuslain muuttamiseen. Nyt kuitenkin Jobbik on asettunut poikkiteloin, ja viime viikolla pääminnisteri Orbanin uusin perustuslakimuutos epäonnnistui. Oli tarkoitus säätää, että EU ei voi ”pakkosijoittaa” pakolaisia Unkariin. Kaksi ratkaisevaa ääntä puuttui, eikä Jobbik tullutkaan apuun.
Oletetaan, että Orban ryhtyi vastahyökkäykseen nujertamaan Jobbikia. Vastahyökkäyksen merkkejä on jo nähty edellisinä viikkoinna. Esim. Jobbikin Venäjä-suhteet on nostettu esiin, ja nyt uusimpana tämä homopaljastus, jolla yritetään tuhota Jobbikin johtohahmo. Unkarissa ilmeisesti uskotaan, että edelleen voi käyttää homokorttia vastustajan nujertamiseen. Tv2, jossa paljastus tehtiin, on lähellä hallitusta. Omistaja on Orbanin ystäväpiiriä.
Transvestiitti Terry Black on tehnyt paljastuksensa jo 2013, mutta nyt se otettiin uudelleen esiin kuumentamaan tunteita. Homokohu toimii hyvin Unkarissa. Pääministeri Orban kehui vuosi, pari sitten Unkarin homoliikettä sen takia, että se ei provosoi, vaan on aika hiljaa. Kuitenkaan Orban ei hyväksy homojen avioliittoja, koska homot ovat erilaisia eivätkä ansaitse samoja oikeuksia kuin heterot.
Jobbikin johtajan Gabor Vonan puoliso lähetti avoimen kirjeen pääministeri Orbanin puolisolle. Siinä hän pyysi, että Orbanin puoliso puhuisi pääministerille ja koettaisi sillä tavoin saada kohun loppumaan. Olisi hyvä, kun poliittiset taistelut käytäisiin poliitikan alueella eikä yksityiselämässä.
Voivatko muut oppositiopuolueet liittoutua yhteen Jobbikin kanssa
Jobbiklaisten homovastaisten tempausten luettelo on pitkä. Niitä tempauksia on raportoitu myös ranneliike.netissä. Joitakin vuosia sitten yritettiin mm. samanlaista homopropagandakieltoa, joka on Venäjällä. Rangaistus olisi ollut jopa 5 vuotta vankeutta. Jobbiklaiset ovat joka vuosi olleet mailoineen Budapestin Priden liepeillä.
Vasemmistopuolueet ja liberaalit ovat suhtautuneet homokysymyksiin myönteisemmin. Voivatko ne nyt lyöttäytyä yhteen pahamaineisen Jobbikin kanssa taistelemaan itsevaltaista Orbania vastaan, vai pitäisikö käyttäytyä kuin Ruotsin puolueet Sverigedemokraatteja vastaan: ei mitään yhteistyötä. Ja jos Suomeen syntyisi hyvin konservatiivinen ja rasistinen, republikaanishenkinen puolue, pitäisikö se eristää?