Ison-Britannian hallituksen oikeusministeri Sam Gyimah kertoi torstaina, että samaa sukupuolta olevien välisestä seksuaalisuhteesta tuomion saaneet armahdetaan. Kymmenet tuhannet miehet saivat tuomion homosuhteista ennen kuin samaa sukupuolta olevien suhteet laillistettiin Englannissa ja Walesissa 1967, Skotlannissa 1980 ja Pohjois-Irlannissa 1982.
Kaikki nykylain sallimista teoista tuomitut armahdusta hakevat vielä elävät noin 15 000 saavat armahduksen ja teko poistetaan rikosrekisteristä, mutta joutuvat sitä erikseen hakemaan ja kukin tapaus selvitetään yksitellen. Joukkoarmahduksen asemesta kukin tapaus selvitetään yksitellen, koska “törkeää siveettömyyttä” koskevien pykälien mukaan on voitu tuomita myös tekoja, joissa toinen tekijä on suojaikärajaa vanhempi ja toinen nuorempi tai teossa ei ollut molemminpuoleista suostumusta.
Noin 50 000 jo kuollutta saavat armahduksen automaattisesti.
Aiheesta on Britanniassa keskusteltu vuosituhannen ensimmäiseltä vuosikymmeneltä lähtien. Vuonna 2012 kerättiin 37 402 allekirjoitusta kansalaisadressiin, jonka perusteella ylähuoneeseen tuotiin lakialoite, jossa pyydettäisiin postuumisti anteeksi Alan Turingin kohtelua 1950-luvun vaihteessa. Toisessa maailmansodassa saksalaisten salakirjoituskoodin murtamisessa isoa osaa näytellyt matemaatikko tuomittiin oikeudessa homosuhteesta, ja hänelle määrättiin silloisen rikoslain perusteella kemiallinen kastraatio. Hän kuoli 41-vuotiaana vuonna 1954, ja kuolinsyyksi oletetaan itsemurhaa.
Uusi laki tunnetaan Turingin lakina.
Kuningatar Elisabet armahti Turingin vuonna 2013. Sen jälkeen alkoi keskustelu homosuhteista tuomittujen yleisestä armahduksesta.
Armahdusmenettelyä on myös kritisoitu sillä perusteella, että armahduksen hyväksymisen voi nähdä samalla tuomion hyväksymisenä. Armahduksen asemesta toivotaan anteeksipyyntöä.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema kohentunut Isossa-Britanniassa
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on viime vuosina kohentunut Britanniassa nopeasti. Pohjois-Irlanti on perinteisesti ollut hitain lakiuudistuksissa.
Maa on monissa hlbti-vähemmistöjen asemaa vertailevissa selvityksissä saanut hyvän sijoituksen. Esimerkiksi ILGA-Europe -järjestön maavertailussa Iso-Britannia on kolmannella sijalla; sen lainsäädäntö toteuttaa 81 prosenttia järjestön asettamista hlbti-vähemmistön asemaa koskevista tavoitteista. Spartacus-matkaoppaan keväällä 2016 julkaistussa vertailussa Iso-Britannia ja Ruotsi pitivät kärkipaikkaa.
PinkNews: UK Government announces Turing´s Law to pardon historic gay sex offences
BBC: ´Alan Turing law´: Thousands of gay men to be pardoned
Saksa on kumoamassa vanhat homotuomiot - miten toimivat Suomi, Itävalta ja Englanti
GB: Lakialoitteessa ylähuoneelle vaaditaan anteeksipyyntöä Alan Turingin itsemurhaan päätyneestä kohtelusta