ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Saksa on kumoamassa vanhat homotuomiot - miten toimivat Suomi, Itävalta ja Englanti

vaeltaja2006 • 19.10.2016 10:39 • 11 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Rikollisia vuoteen 1971 saakka, sen jälkeenkin pitkään halveksittuja
Saksalainen Männer aktuell-lehti kyselee verkkosivullaan, miten toimivat Itävalta, Suomi ja Englanti vanhojen homoseksuaalisuudesta saatujen rangaistusten osalta. Saksa on kumoamassa vanhat homotuomiot ja maksamassa vahingonkorvausta tuomituille.

Sodan jälkeen 1960-luvun loppuun saakka Saksassa oli voimassa ankarat lait homoseksuaalisuudesta. Arviolta 50 000 miestä sai vankeustuomion homosuhteista. Nyt, lokakuun 2016 aikana, Saksan oikeusministeri Heiko Maas (sosdem) on luvannut esitellä lakiehdotuksen, joka kumoaisi vanhat epäoikeudenmukaisiksi koetut rangaistukset. Tuomituille myönnettäisiin vahingonkorvausta, ja sitä varten on varattu 30 miljoonaa euroa.

Saksa on ottamassa tässä asiassa johtoaseman. Itävalta todennäköisesti seuraa perässä. Itävallassa homoseksuaalisuus oli rangaistavaa vuoteen 1971 saakka. Kuitenkin sen jälkeenkin Itävaltaan jäi neljä homojen vastaista lakipykälää. Ns. suojaikäraja (seksuaalikontaktien alin sallittu ikä) nostettiin 18 vuoteen. Homoprostituutio kiellettiin. Itävallassa oli myös suomalaista kehotuskieltopykälää vastaava laki, jolla estettiin julkinen puhuminen homosuhteista. Oli myös kielto perustaa yhdistystä, jonka voitiin katsoa edistävän ”homohaureutta” ja aiheuttavan sen takia yleistä paheksuntaa.

Itävallan tiukat lait olivat voimassa 1990-luvulle, mutta korotettu suojaikäraja poistui vasta vuonna 2002, kun perustuslakituomioistuin kumosi korotetun suojaikärajan. Siihen saakka esim. 20-vuotias voitiin tuomita vankilaan, jos hänellä oli kontakti 17-vuotiaaseen.

Vuonna 2015 Itävallan parlamentti eli Nationalrat päätti, että vanhat tuomiot kumotaan. Valtionsyyttäjä ratkaisee 111 tuomitun homomiehen osalta asian vuoteen 2018 mennessä.Suomessa ei hankkeita tuomioiden kumoamiseksi

Suomessa homoseksuaalisuus oli rangaistavaa vuoteen 1971 saakka. Yli tuhat miestä ja 51 naista on saanut rangaistuksen homoseksuaalisuudesta vuosien 1891-1971 välisenä aikana. Heidät olisi voitu tuomita kahden vuoden vankeuteen, mutta useimmat saivat vain joitakin kuukausia ehdollista, koska heitä ei oltu rangaistu aikaisememin. Kati Mustola Helsingin yliopistosta kertoi Männer-lehdelle, että vain jotkut harvat todella joutuivat vankilaan. Mustolan mukaan pahin rangaistus oli julkinen häpeä. Monet menettivät työpaikkansa. Suomessa ei ole puhuttu tuomioiden kumoamisesta ja vahingonkorvauksista, ja tuomituilla on edelleen tämä tahra rikosrekistereissään.

Tuomioiden purkaminen tuskin tulee ajankohtaiseksi lähiaikoina, kun maassa on keskusta-kokoomus-perussuomalainen hallitus. Aikaisemmin Suomessa on puhuttu pakkosterilisaatioista ja vahingonkorvauksista uhreille. Viranomaiset ovat vedonneet siihen, että lait olivat sen ajan hengen mukaisia ja voimassaolevia lakeja. Siihen keskustelu on tyrehtynyt.

Kun Saksa kumoaa tuomiot, asia varmaan nousee Suomessakin esiin.


Isossa-Britanniassa Turingin tuomioita on pyydetty anteeksi

Englannissa 49 000 miestä tuomittiin vuoteen 1967 mennessä. Pahimmillaan vankeusrangaistus oli viisi vuotta. Julkisuudessa on puhuttu paljon matemaatikko Alan Turingin kohtalosta. Maaliskuussa 1952 hänet tuomittiin kemialliseen kastraatioon. Myöhemmin hän teki itsemurhan. Vuonna 2013 kuningatar julisti kuninkaallisen armahduksen. Vuonna 2015 konservatiivinen puolue lupaili yleistä armahduslakia, mutta sen jälkeen poliittinen tilanne on suuresti muuttunut Brexitin takia. Rahallisista korvauksista ei ole puhuttu.

Männer-lehti haastatteli Philip Moiria brittiläisestä lgbt-konsortiumista (Consortium of LGBT Voluntary and Community Organisations). Hän kertoo, että vuosien 1967 ja 2003 välillä 30 000 homomiestä ja biseksuaalia tuomittiin teoista, joista heitä ei olisi tuomittu, jos kumppanina olisi ollut nainen.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
En tiedä, onko viisain vaihtoehto kumota tuomioita. Ehkä meillä voisi miettiä ratkaisua, jossa vahinkoa kärsineille korvataan ja rikosrekisterimerkintä erillissäännöksellä poistetaan.

Minusta "keskusta-kokoomus-perussuomalainen hallitus" -faktan takana huokailu ei ole asioiden edistämisen kannalta mitenkään hyödyksi. Itse asiasta voi nostattaa julkista keskustelua ja meillähän on käytettävissä työkaluna myös kansalaisaloite. Tässä maassa ovat kaikenlaiset asiat edistyneet siitä huolimatta, että meillä on "keskusta-kokoomus-perussuomalainen hallitus".
  smo • 19.10.2016 11:52
Tuomion kumoamisesta: Tässä pitäisi valtiovallan sitten kartoittaa kaikki muutkin rangaistukset joita on aikoinaan saatu, mutta joista ei enään rangaista. Tästä taitaisi seurata loputon suo ja lankakerän päätä ei saataisi näkyviin lopulta laisinkaan. En sano tätä siksi, että vähättelisin ko aihetta, mutta laajemmassa kokonaisuudessa tämä on mielestäni em kaltainen asia.
  Hega (ei rekisteröitynyt) • 19.10.2016 13:47
Saksoissahan nuo tuomiolait poistettiin 1968 (Itä-Saksa) ja 1969 (Länsi-Saksa), joten siitä on nyt kulunut jo kohta 50 vuotta, joten lieneeköhän kovin monikaan tuomituista enään elossa, jotta voisivat korvauksia saada.

Toki kuolihan tiettävästi viimeinen elossa ollut, ääri-kristittyjen natsien keskitysleireiltä elossa selvinnyt homomieskin muutamia vuosia sitten.
Gerhard "Gad" Beck (30 kesäkuuta 1923 – 24 kesäkuuta 2012) 88 vuoden iässä.
en.wikipedia.org
Ja edellisenä vuonna myös Rudolf Brazda (26 kesäkuuta 1913 – 3 elokuuta 2011) 98 vuoden iässä.
en.wikipedia.org

Uutisessa kirjoitetaan "homolaeista", eli oliko tosiaan niin että tuolla Saksassa ja Itävallassa tuomittiin vain homomehiä, eikä biseksuaaleja ja trans"miehiä"?

Kommenttia muokattu: 19.10.2016 klo 17:16
  human • 19.10.2016 16:52
"Tässä maassa ovat kaikenlaiset asiat edistyneet siitä huolimatta, että meillä on "keskusta-kokoomus-perussuomalainen hallitus"."

Onpa hölmö lausahdus! uskotella että "kaikenlaiset asiat" ovat edistyneet persujen ollessa hallituksessa. Itse asiassa ovatko juuri mitkään asiat _edistyneet_ persu-hallituksen aikana.

Kannattaa muistaa kuitenkin sekin fakta että avioliittolaki-parannustakaan ei tehty persujen hallitusaikana, vaan sitä aiemman, ei-persuilleen hallituksen valta-aikana ja nykyistä aiemman eduskuntakokoonpanonkin aikana; joskin toki kansalaisaloitteen pohjalta, mutta siihen liittyneet muiden lakimuutosten valmistelut aloitettiin ei-persuilleen hallituksen aikana. persut ovat olleet noissakin asioissa sittemmin hallituksessa ja eduskunnassa selvästi vain se fundamentalisti-takiaispuolue.

Kommenttia muokattu: 19.10.2016 klo 17:08
  human • 19.10.2016 17:00
Human, en viitannut hallituksen toimintaan, vaan siihen, että tärkeitä asioita voi edistää hallituksen kokoonpanosta riippumatta - ja yksi jos toinenkin asia on myös edistynyt.
  smo • 19.10.2016 19:33
Paljonko rikosrekisterimerkinnät vaikuttavat kyseisten ihmisten elämään? Onko kukaan tutkinut asiaa?
  Marcus Petäjä • 20.10.2016 03:30
Ilmeisesti mitään kattavaa selvitystä tuomioiden käytännön vaikutuksista ei ole. Enemmänkin on tutkimusta/tietoa yksittäistapauksista. Aihepiiriä ainakin sivutaan Sandra Hagmanin "Seitsemän kummaa veljestä" -kirjassa ( ranneliike.net / ranneliike.net ) ja joissain muissakin sateenkaarihistoriaa käsittelevissä tietokirjoissa on asiasta.

Suomessahan rikosrekisterimerkinät poistetaan aikanaan: ehdollisten tuomioiden osalta 5 vuoden jälkeen, alle kahden vuoden ehdottomien tuomioiden osalta 10 vuoden jälkeen ja alle viiden vuoden tuomioiden osalta 20 vuoden jälkeen ( www.oikeusrekisterikeskus.fi ) - joten pelkästä homosuhteesta annetusta tuomiosta ei ole enää sellaisten ihmisten rekistereissä merkintää, joiden elämän ainoa "rikos" on ollut seksuaalisuhde samaa sukupuolta olevan kanssa. Joistain homosuhde-tuomiosta voi olla rekisterimerkintä olemassa yhä siksi, että henkilö on tuomittu muusta teosta yli viideksi vuodeksi vankeuteen, jolloin rekisteriä ei ole pienempien tuomioiden osaltakaan nollattu.

Entä sitten korkeamman suojaikärajan (Suomessa voimassa vuoden 1999 alkuun) perusteella annettuja tuomioita? Niistä minulla ei ole tietoa, enkä pikaisella haulla löytänytkään.

En tiedä, onko totta käsitys, että poliisin jossain rekisterissä tietoja säilytettäisiin 50 vuotta. Jos, niin 1960-luvun viime vuosien tietoja voisi olla vielä tallella. Homosuhteet oli määritelty rikoksiksi vielä tuohon aikaan. Mutta nuo muualla kuin rikosrekisterissä olevat asiat eivät takuulla tule esim. turvallisuusselvityksiin.

On tietysti tuomiosta johtuneet potkut, (vuokra-)asunnon menetykset ja vastaavat seurannaisvaikutukset, joilla saattoi olla hyvinkin tuhoisia seurauksia yksilön kannalta. Pitäisikö niitä nyt vuosikymmenten jälkeen jotenkin hyvittää? Ehkä, tai sitten ei.

Yleinen anteeksipyyntö on minusta tullut lakien korjaamisen muodossa.
  smo • 20.10.2016 08:40
Kuten jutussa todetaan, Britanniassa tuomioita jaettiin vuoteen 2003 saakka. Viitisen vuotta sitten rikosrekistereitä alettiin putsata asianomaisten hakemusten perusteella. Lähteitä tähän tarkistamatta, muistan lukeneeni, että 2003 poliisijohto määräsi homojen kyttäyksen lopettamisesta vasta pari viikkoa ennen lain muuttumista. Pääministeri Blair jarrutti vuoden 2003 muutosta, mutta joutui suostumaan, koska UK olisi muutoin joutunut vaikeuksiin EU-tasolla.
  jnsto • 20.10.2016 14:54
No nyt torstaina Britannian hallitus ilmoitti armahduksesta, mutta anomusmenettelyä noudatettava. Kilpaileva esitys blanket pardonista ei saa hallituksen kannatusta.
  jnsto • 20.10.2016 16:10
"Uutisessa kirjoitetaan "homolaeista", eli oliko tosiaan niin että tuolla Saksassa ja Itävallassa tuomittiin vain homomehiä, eikä biseksuaaleja ja trans"miehiä"?"

Näiden lakien mukaan homoseksuaalisuus oli rangaistavaa. Voit tästä päätellä, miten tuomioita jaettiin henkilöiden toiminnasta käytämistäsi lainausmerkerkeistä huolimatta (ja näitä lainausmerkeisytä päätellen jatkat "tuomioiden" jakamista ilman "armahdusta"?). Homoseksuaalisuuden rangaistavuus johti aikanaan siihen, että homomiehet joutuivat valitsemaan elämän kaapissa kulissiliittoineen tai mahdollisin kiinnijäämisen. Samaan tapaan yriität "käräyttää" täällä saman valinnan tehneitä kaappihomoja, jotka selittävät suuntautumisensa "biseksuaalisuutena". Transmies kirjoitetaan ilman lainausmerkkejä.


*Homokansa, yhdisty! Ranneliike.net on suomalainen homo- ja biseksuaalisille miehille ja heidän ystävilleen tarkoitettu verkkopalvelu. (wiki)
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 21.10.2016 23:39
Näillä "homolaeilla" tarkoitetaan homoseksuaalista kanssakäymistä koskevaa lainsäädäntöä. Ne tietysti koskevat homoseksuaalien lisäksi myös biseksuaaleja ja heteroseksuaaleja henkilöitä.
  smo • 22.10.2016 08:57
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy