Berliinin CSD-paraati alkoi samaan aikaan, kun poliisi piti tiedotustilaisuutta Münchenin veriteoista. Paraatin radioselostuksessa muisteltiin Saksan pahamaineista homolakia, jonka seurauksena 50 000 miestä tuomittiin vuosina 1945-1969 vankeuteen.
Rbb:n radiolähetyksessä haastateltiin yhtä miestä, peitenimeltään Heinz Schmitz. Hän eli nuoruuttaan Freiburgissa. Hän oli 17-vuotias 1960-luvun alussa, kun siveyspoliisi oli oven takana. Heinz vietiin poliisilaitokselle. Siitä käynnistyi painajaismainen prosessi. Otettiin sormenjälkiä ja kuvia. Kuulusteluissa painostettiin koko ajan: "Jos et kerro, ilmoitamme työpaikkaasi ja menetät työharjoittelupaikan". Se oli järkyttävää ujolle, pelokkaalle nuorelle. Hän myönsi poliisille olleensa kontaktissa 4-5 mieheen. Vuoden 1962 alussa oikeus tuomitsi hänet kahdeksi vuodeksi vankeuteen, ehdollisena, mutta kolmena viikonloppuna hänen oli oltava arestissa yksityissellissä - yksityissellissä tartuntavaaran vuoksi. Perjantaina töiden jälkeen hän lähti poliisiasemalle arestiin. Toisena viikonloppuna hän sai lukemisiksi Valittuja Paloja, kolmantena viikonloppuna hänet pantiin poliisiasemalla "näyttelykierrokselle", että kaikki tietäisivät, miltä pykälän 175 "rikkojasika" näyttää. Heinz Schmitzistä oli tullut pykälän 175 rikkoja, perverssi, "takatuuppari". Koko ehdollisaikansa hän joutui välttelemään homopiireissä liikkumista, ettei vankeutta olisi pantu toimeen. Tapahtumasarjalla oli valtavat vaikutukset nuoren ihmisen elämään.
Pari vuotta sitten Süddeutsche Zeitung tutki tällaisia tapauksia. Lehdessä oli useita haastatteluja sen ajan kokeneilta. Sama henkilö, Heinz, kertoi lisää. Hän kävi päivittäin ulkoiluttamassa koiraa, ja hän oli saanut selville, missä miehiä liikkui. Siellä hän tutustui mm. yli kaksikymppiseen sisustussuunnittelijaan. Oma äiti sai selville asioiden luonteen ja teki huolestuneena ilmoituksen nuorisoviranomaisille. Hän pyysi apua ja tukea. Poliisi kiinnostui asiasta. Poliisin luo hän sai useita kutsuja, ja poliisi yritti selvittää kaikki kontaktit. Se oli aikaa, jolloin kuka tahansa voi ilmiantaa toisen. Tuhannet miehet ilmiannettiin, kun heidän luonaan kävi miesvieraita. Varsinainen tuomio tuli elokuvateatterikäynnistä. Toinen mies oli hyväillyt hänen reittään. Oli myös pari käsikontaktia. Myöhemmin hän meni naimisiin, mutta vähitellen avioliitto alkoi ajautua karille. Esim. omalle veljelleen hän ei koskaan puhunut kokemastaan nöyryytyksestä.
http://www.sueddeutsche.de/panorama/verfolgung-nach-schwulenparagraf-straftatbestand-liebe-1.2206377
Wolfenbüttelissä asuva Helmut Kramer on 84-vuotias. Hän kertoo olleensa oikeudessa tuomarina, kun nuoren sotilaan tapaus tuli valituksena hänen eteensä. Sotilas oli saanut vuoden tuomion, mutta sitä ei pystynyt kokonaan pyyhkimään pois, joten Kramer lyhensi tuomion puoleen vuoteen. Jos hän olisi nollannut tuomion, tapaus olisi mennyt ylempään oikeusasteeseen, ja sieltä olisi tullut kovempi tuomio.
Saksan homoja koskeva rikospykälä oli peräisin jo 1800-luvulta, mutta sitä kovennettiin natsiaikana. Kovennettu laki jäi voimaan Saksan Liittotasavaltaan. Laki koski vain miehiä. Vuonna 1957 perustuslakituomioistuin totesi, että miehen sukuelin on toiminnaltaan sellainen, että se on pakottavan tunkeutuva ja vaativa, naisen elin on antautuva (miehellä "drängende und fordernde" naisella "zur Hingabe bereite"). On perusteltua rangaista vain miehiä.
Oli paljon miehiä, jotka menettivät työpaikkansa ja opiskelupaikkansa ja muuttuivat halveksituiksi. Jotkut tekivät itsemurhan. Mielenkiintoista on, että DDR:ssä homoja kohdeltiin paljon lievemmin.
Nyt pohditaan, tulisiko kaikki tuomiot peruuttaa ja maksaa elossa oleville korvaus kärsimyksistä. Toukokuussa 2016 julkistettiin mietintö, joka suosittelee vanhojen tuomioiden kumoamista. Mietinnössä müncheniläinen valtio-oikeuden asiantuntija Martin Burgi suosittelee kollektiivista maineen palauttamista kaikille tuomion saaneille. Vahingonkorvaukset tulisi järjestää perustettavan säätiön kautta.
Syrjinnän vastaisen viraston johtaja piti mietinnön lopputulosta merkittävänä. Myös oikeusministeri Heiko Maas (SPD) myöntää, että valtio on aiheuttanut tuhansien ihmisten elämään vakavia vaurioita. Ministerin mukaan lakipykälä oli alusta alkaen perustuslain vastainen. Vanhat tuomiot ovat epäoikeudenmukaisia ja loukkaavat ihmisarvoa.
Heinäkuun alussa 2016 Tagesspiegel-lehti kertoi, että aikataulu lakimuutoksille on vielä auki, mutta on todennäköistä, että vanhat tuomiot perutaan.
Radiohaastattelussa tänään Heinz Schmitz sanoi, että hän on joutunut niin paljon kärsimään, salailemaan ja pelkäämään esim. sensaatiojuttuja, että mikään ei hyvitä hänen katkeria kokemuksiaan.