Transsukupuolisten oikeuksia tukeva Obaman hallinto haastettiin oikeuteen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 20

USA:ssa 11 osavaltiota vie presidentti Barack Obaman hallinnon oikeuteen transsukupuolisten oikeuksia koskevan kiistan vuoksi.

Osavaltiot katsovat presidentin ylittäneen valtuutensa tämän ojennettua kirjeitse julkisia kouluja. Kouluille lähetetyssä kirjeessaä todetaan, että opiskelijoiden on päästävä sen sukupuolen käymälään, joka parhaiten sopii heidän sukupuoli-identiteetilleen.

Haasteen jättäneet osavaltiot vaativat tuomaria kumoamaan Obaman ohjeistuksen, millä ei osavaltioiden mukaan ole laillista perustaa.

Ohjeistuksen taustalla on Pohjois-Carolinassa hyväksytty laki, jonka mukaan transsukupuoliset eivät saa käyttää muita julkisia käymälä- ja suihkutiloja kuin sen sukupuolen, joka syntymätodistukseensa on kirjattu. Liittovaltio haastoi huhtikuussa osavaltion oikeuteen kansalaisoikeuslain rikkomisesta.

Oikeusjutun nostaneissa osavaltioissa katsotaan, että Obaman ohjeistus vaarantaa lasten turvallisuuden ja ihmisten oikeuden yksityisyyteen. Pohjois-Carolinan lain katsotaan myös suojelevan naisia ja lapsia ahdistelijoilta ja seksuaalirikollisilta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


USA:n korkeimman oikeuden taannoinen samaa sukupuolta olevien avioliitot kaikkialla liittovaltiossa sallinut ratkaisu on nähty merkittäväksi taustasyyksi hlbti-vähemmistöjen asemaa heikentäville lakihankkeille ja muulle aktiviteetille.

Arvioiden mukaan hlbti-vähemmistöjä syrjiviä lakeja punnitaan oikeusistuimissa perustuslakiin nähden, ja niiden kaatumista pidetään todennäköisenä. Lisäksi suurin osa USA:n asukkaista kannattaa mielipidekyselyjen mukaan liittovaltiotasoista syrjintäsuojalainsäädäntöä. Osavaltioista Vermont, Washington ja New York ovat ilmoittaneet, ettei syrjiviä lakeja hyväksyneisiin osavaltioihin tehdä virallisia vierailuja.

Päivitys: korjattu termiksi "sukupuoli-identiteetti".

PinkNews: Texas joins ten other states to sue Obama administration for supporting trans rights
Yle: Yhdysvaltain wc-kiista kärjistyy edelleen - yksitoista osavaltiota haastaa liittovaltion oikeuteen
Bruce Springsteen perui konsertin ja liittyi Pohjois-Carolinan hlbti-kielteisiä lakeja protestoiviin

20 kommenttia

  • 1 / 20
  • GayJenkki
  • 27.5.2016, 14.57
Hyvä juttu,vaikka Obaman hallinto ansaitsisi kyllä tulla haastetuksi oikeuteen paljon muustakin kuin tästä kyseisestä asiasta. Richard Nixon oli pikkupoika verrattuna Obamaan,mutta onneksi Rebublikaanit ovat näemmä hereillä.
Pahin mahdollinen seuraaja olisi Hillary Clinton,joka Obaman tavoin on sananvapautta,perustuslakia ja osavaltioiden oikeuksia vihaava politiikko ja rehellisyyteen kykenemätön opportunisti.
  • 2 / 20
  • karhumiäs
  • 27.5.2016, 19.09
Nimimerkki "GayJenkki", jos yhtää olet seurannut presidenttipeliä Yhdysvalloissa, olet huomannut, että Trumpin mielestä Etelä-Carolinan vessalaki on tuomittava. Trump on siis Obaman ja Clintonin linjoilla tässä asiassa.

Kyllä liittovaltio panee punaniskaosavaltiot nippuun.