ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Viron parisuhdelaki voimaan vuodenvaihteessa keskeneräisenä

Sami Mollgren • 13.12.2015 10:40 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU
Virossa vuoden 2016 alusta voimaan tulevan parisuhdelain (kooseluseadus) ympärillä käytävä poliittinen vääntö jatkuu. Tarvittavia täytäntöönpanoon liittyviä säännöksiä ei ehditä käsitellä Viron parlamentissa eli riigikogussa ajoissa.

Tällaisiin puuttuviin säännöksiin kuuluvat esimerkiksi se, miten parisuhde kirjataan viranomaisten rekisteriin. Myöskään esimerkiksi perintöoikeudesta ei ole voimassaolevia pykäliä.

Kaikkia opposition esittämiä muutosvaatimuksia ei ehditty käsitellä parlamentin oikeusvaliokunnassa torstaina, joten valiokunta ei voinut tehdä pyyntöä lakiluonnoksen käsittelyyn ottamisesta parlamentin tulevan viikon päiväjärjestykseen. Parlamentin syysistuntokausi päättyy torstaina 17. joulukuuta ja kevään istuntokausi alkaa 11. tammikuuta.

Oikeusvaliokunnan puheenjohtaja Heljo Pikhof (sosialidemokraatit) sanoo Postimees-lehdelle, että asian käsittely jatkuu tammikuussa.

Pikhofin mukaan oppositiossa olevien Vapaapuolueen ja Konservatiivisen kansanpuolueen muutosvaatimukset ovat lain hengen vastaisia: jos luonnoksen tarkoituksena on luoda selkeyttää ja varmuutta, lähtevät muutosvaatimukset vastakkaisesta lähtökohdasta - luoda sekaannusta ja epäselvyyttä. Puolueilta tuli yli 300 muutosvaatimusta.

Vuosi sitten hyväksytyn parisuhdelain puitteissa niin samaa kuin eri sukupuolta olevat parit voivat rekisteröidä parisuhteensa virallisesti. Pikhof arvioi, että täytäntöönpanoon liittyvien säännösten puute kuitenkin vaikeuttaa notaarien työtä ja parisuhteensa rekisteröivien olisi parempi odottaa täytäntöönpanoon liittyvien lakien hyväksymistä.

Marraskuun lopussa lakipaketin eteneminen hyväksyttiin parlamentin ensimmäisessä käsittelyssä äänin 42-41. Reformipuolueen ja Sosialidemokraattien edustajien lisäksi lain jatkoonmenon puolesta äänesti yksi Isänmaan ja Res Publican liiton (IRL) edustaja sekä yksi Vapaapuolueen edustaja. IRL:n Maire Aunasten ääni lakipaketin puolesta suututti samassa puolueessa vaikuttavan Priit Sibulin, joka puolestaan on näkyvästi vastustanut hlbti-vähemmistöjen aseman parantamista.

Pääministeri Taavi Rõivas (reformipuolue) toivoo, että asiasta ei enää tarvitse käydä yhtä periaatteellista keskustelua kuin parisuhdelain hyväksymisen yhteydessä, eikä samaa keskustelua tarvitsisi uusia.

Ulkomaalaisten samaa sukupuolta olevan puolison oleskelulupaa ei voida nykyisin myöntää

Viron oikeuskansleri Ülle Madise vaatii parlamenttia muuttamaan ulkomaalaislakia, joka ei nykyisellään salli oleskeluluvan myöntämistä samaa sukupuolta olevalle puolisolle. Eri sukupuolta olevalle aviopuolisolle oleskelulupa voidaan myöntää. Koska Virossa samaa sukupuolta olevat eivät voi solmia avioliittoa, pitäisi Madisen mukaan lakia muuttaa siten, että myös rekisteröidyssä parisuhteessa elävä kumppani voisi hakea asumislupaa. Hän toteaa, että Viron perustuslaki ja Euroopan ihmisoikeussopimus vaativat kohtelemaan ihmisiä yhdenvertaisesti. Viron parlamentin on määrä käsitellä asiaa.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy