Unkari kaataa hlbti-oikeuksia koskevan EU-sopimuksen
Unkari ei hyväksy EU-sopimusta, jolla olisi puututtu hlbti-vähemmistöihin kuuluviin kohdistuvaan syrjintään.
Asiasta kertoo PinkNews.
EU:n tämänhetkinen puheenjohtajamaa Hollanti esitti Euroopan unionin neuvostolle aiemmin viikolla luonnoksen sopimuksesta, jossa vaadittiin EU-komissiota puuttumaan homofobiseen ja transfobiseen syrjintään, edistämään hlbti-yhdenvertaisuutta parantavia toimia ja tehostamaan hlbti-vähemmistöjen kohtelua koskevaa tietojenkeruuta.
Sopimus oli hyväksytty useimmissa EU-maissa. Latvialle, Liettualle ja Puolalle sopimukseen oli tehty paikallisia varaumia. Sen sijaan Unkari torjui sopimuksen. Maan hallituksen lausunnon mukaan Unkarin ei ole mahdollista hyväksyä lueteltuja hlbti-yhdenvertaisuutta edistäviä toimenpiteitä.
Britannian ainoa liberaalidemokraattien EU-parlamenttiedustaja Catherine Bearder kertoo PinkNews-sivustolle, että EU on viime vuosina ollut merkittävässä roolissa edistämässä mantereella asuvien hlbti-vähemmistöjen oikeuksia, esimerkiksi kitkemällä työsyrjintää.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
- Tosiasia kuitenkin on, että joissain euroopan maissa hlbti-ihmiset kohtaavat edelleen päivittäin vainoa ja syrjintää. On häpeällistä, että hallitukset - kuten Viktor Orbanin Unkarissa - torppaavat edistystä tällä saralla. Britannian pitäisi käyttää vaikutusvaltaansa EU:ssa varmistamaan, että hlbti-vähemmistöjen oikeuksia kunnioitetaan koko naapurustossamme, sanoi Bearder PinkNewsille.
Sopimus olisi vaatinut Euroopan komissiolta ja jäsenvaltioilta lisätoimia seksuaalisen suuntautuneisuuteen ja sukupuoli-identiteettiin liittyvän syrjinnän torjumiseksi, ja lisätä tietoisuutta hlbti-yhdenvertaisuuden edistämiseksi.
Sopimus olisi kuitenkin ottanut huomioon jäsenvaltioiden kansallisen identiteetin, perustuslailliset perinteet ja taannut paikallisen toimivallan perheoikeuksien osalta.
Hungary blocks European agreement on LGBT rights
Orbanin puoluei kuuluu EU-parlamentin suurimpaan ryhmään, Euroopan kansanpuolueeseen - samaan kuin mm. kokoomus - ja on siksi päässyt kuin koira veräjästä, vaikka Unkari on viime vuosina toistuvasti rikkonut EU:n keskeisiä periaatteita. Sitä on vain vähän hätistelty.
Sen sijaan Puola joutui heti tarkkailuun, kun se lähti nationalistis-konservatiivisenLaki ja oikeudenmukaisuus -puolueen johdolla Unkarin tielle. Kas, kun Puolan hallituspuolue ei kuulu PPE;n ryhmään.
Kiinnostaisi tietää, millaisia Latvialle, Liettualle ja Puolalla annetut varaumat ovat.
Ja myös se, miten kokoomus yrittänyt vaikuttaa unkarilaisen veljespuolueensa oikeusvaltion periaatteita hylkivään politiikkaan.
" ... Ja myös se, miten kokoomus yrittänyt vaikuttaa unkarilaisen veljespuolueensa oikeusvaltion periaatteita hylkivään politiikkaan ..."
Eiköhän se oikea syy ole se, että EU on tähän saakka laajentunut menestyksellisesti. Yhdenkin maan poislähtö olisi merkittävä muutos tai poikkeus tämän laajenemisprosessin suhteen. Niin ei saa käydä, varsinkin kun jäsenyysneuvotteluita käytiin jopa Pohjois-Afrikan kanssa 90-luvun lopulla.
Käytäntö on myös osoittanut, että eurokommissiota vallanhimoisempaa instituutiota ei olekaan ja mitä enemmän maata ja populaa niillä on vallan alla, sitä nälkäisempiä niistä tulee. Syyria ja Ukraina ovat jo käytännössä EU:n takapihaa, ja meno on sen mukaista.
Se, mitä Unkarin kohdalla tapahtuu, ei ero mitenkään siitä, mitä tapahtuu Englannin kohdalla juuri nyt, kun Cameron ja Juncker neuvottelevat jäsenyysehtoja uusiksi. Loppujen lopuksi EU tarvitsee enemmän jäsenmaitaan kuin jäsenmaat EU:ta. Unkarista tehnee vaarallisen myös se seikka, että toisin kuin Viro tai Puola, Unkarilla on ihka oikea talous, joka ei perustu massiivisiin EU-tukiin. Eurohan ei ole taloudellinen vaan poliittinen unioni; halvalla velkaeurolla on pitkälti ostettu moneen maan jäsenyys. Unkarin asema on kuten Trumpin, joka tekee miljardeillaan mitä lystää.