Havainnoija: "Yksipuolinen talouselämä ja pienet palkat ovat johtaneet siihen, että noin puoli miljoonaa..."
Havainnoija esittää yksipuolista tietoa. Unkarin talous on maailman 15. kompleksisin, mikä tarkoittaa sitä, mitä tuotteita maa vie ulkomaille. Puola on sijalla 21. ja Suomi 8. sijalla. Viroahan top25-listalla ei sitten olekaan. Mielenkiintoisena detaljina mainittakoon, että kyseistä mittaria pidetään luotettavampana talouskasvun ennustajana kuin kilpailukykymittaria tai ns. inhimillisen kehityksen indeksiä.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_economic_complexity
https://en.wikipedia.org/wiki/Economic_complexity_index
Gini-indeksin kohdalla menee vielä pahemmin metsään. Gini-indeksihän on se Suomessa tutuksi tullut "tasa-arvomittari". Maailmanpankin mukaan Unkari on samalla tasolla Suomen kanssa Gini-indeksillä mitattuna. Puola ja Viro jälleen takana.
http://data.worldbank.org/indicator/SI.POV.GINI?page=1
Kannattaa myös huomata, että Talouselämä oli jättänyt vaivihkaa kertomatta sen, mikä kiristi EU:n ja Unkarin välejä; se ei ollut demokratiavaje, vaan se että Unkari suitsi keskuspankkinsa, joka on ollut tähän saakka EU:n ohjauksessa. Orbanin mukaan kukaan ei määrää demokraattista Unkaria, mutta entäpä itsenäistä Suomea?
http://www.euractiv.com/section/central-europe/news/eu-warns-hungary-over-central-bank-independence/
Englantilainen Financial Times puolestaan julkaisi viime kesänä artikkelin, jonka mukaan Unkari on selättänyt talouskriisinsä. Talous on tukevalla 3% kasvu-uralla, työttömyys laskee ja valtion alijäämä ennätyksellisen pieni. Artikkelin todellinen piikki kohdistuu kuitenkin "orbanomicsin" arvostelijoihin, jotka lehden mukaan saivat pitkän nenän. Artikkeli löytyy googlettamalla "orbanomics".
Ehkä se tärkein kuitenkin unohtui Havainnoijalta, jonka lähdekritiikki jäi heppoiseksi. Victor Orban peri ankeuden entiseltä sosiaalidemokraattiselta klikiltä, kun astui valtaan vuonna 2010. Suosittelen myös Havainnoijaa pohtimaan seuraavanlaisia artikkeleita ennen kuin jatkaa Viron hehkuttamista ja tämähän ovat vielä Havainnoijan omasta tietolähteestä, joten ei luulisi olevan nokan koputtamista:
http://www.talouselama.fi/uutiset/silikonirinnat-saa-virosta-eu-tuella-3360147
"Valtion ongelmiin kuuluvat korruptio, lainsäädännöllinen epävarmuus, päätöksenteossa..."
Entäpä sitten tuo Havainnoijan ihailema EU ja IMF. IMF:n Christine Lagrange haastettiin viime vuoden joulukuussa oikeuteen 400 miljoonan euron maksuista liikemiehelle. Ranskan valtion nostama syytekirjelmä sisältää mm. syytteitä julkisen viran huolimattomuudesta, julkisten varojen väärinkäytöstä ym.
http://www.bbc.com/news/world-europe-35121022
Eikä mene yhtään sen paremmmin eu-presidentin, Junckerin, kohdalla. Vuosina 1995-2013 Luxemburg vakiinnutti asemansa veroparatiisina. Junckerin junailemat veromuutokset tekivät maasta eurooppalaisten yritysten turvasataman samana aikana, kun EU väitti jotain muuta Junckerin johdolla
https://www.theparliamentmagazine.eu/articles/news/eu-round-juncker-under-scrutiny . Juncker joutui eromaan luxemburgin pääministerin pestistä johtuen salakuunteluskandaalista, koska maan tiedustelupalvelu oli kuunnellut laittomasti kansalaisia
http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2013/07/11/juncker-eroaa-luxemburgin-johdosta-vakoilukohun-takia/20139627/12 . Kutkuttavinta Junckerin kohdalla on se, että hänen valintaansa vastustivat vain Cameron ja Orban...