Seta: translain lykkääntyminen valtava pettymys

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Seta ilmaisi perjantaina pettymyksensä siitä, että translain uudistaminen jää seuraavalle hallituskaudelle. Järjestö vaatii, että seuraavan hallituksen on toteutettava itsemääräämisoikeus omaan sukupuoleen.

Pääministeri Alexander Stubb vahvisti torstaina 5.2. eduskunnan kyselytunnilla, että translakiuudistus jää seuraavalle hallituskaudelle. Asiasta kysyi kansanedustaja Jani Toivola. Tietoa uudistuksen lykkääntymistä oli odotettu jo aiemmin.

Transihmisten asemaan liittyvän lainsäädännön kehittämisen tielle on asettunut Kristillisdemokraatit, kun muut hallituspuolueet olisivat olleet valmiita edistämään translakia. KD:n puheenjohtaja Päivi Räsänen ilmaisi jo joulukuussa, ettei hyväksy sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemaa translakiuudistusta. Räsänen kieltäytyi edistämästä myös oikeusministeriön valmistelemaa äitiyslakia, joka parantaisi naisparien lasten suojaa. Pääministeri Stubb totesi, ettei hallitus tuo asiasta esitystä ilman hallituksen yksimielisyyttä. Hallituksella on eduskunnassa vain niukka tuki ja KD:n lähtö hallituksesta veisi hallitukselta enemmistön tuen.

Seta ilmaisee tyrmistyksensä siitä, että hallitus ei pystynyt toteuttamaan edes vähimmäisuudistusta.

- Pakotettu lisääntymiskyvyttömyys, avioliittojen pakkopäättymiset ja henkilötietojen alistaminen vuosien lääketieteellisille kontrolleille jatkuvat. 18 vuoden ikäraja juridisen sukupuolen vahvistamiselle puolestaan tarkoittaa, että nuori voi joutua elämään vuosia väärien henkilöpaperien kanssa ennen kuin hän saa yhteiskunnan tunnustuksen olemassaololleen, todetaan Setan puheenjohtajiston allekirjoittamassa kannanotossa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kannanotossa vaaditaan, että puolueet ilmoittavat eduskuntavaaleissa selvästi kantansa transihmisten ihmisoikeuksiin.

- Seuraavan hallituksen on toteutettava se, mihin tämä hallitus ei pystynyt: translain kokonaisuudistus, jossa poistetaan kaikki ihmisoikeuksia loukkaavat ehdot sukupuolen vahvistamisen edellytyksistä. Steriliteetti- ja naimattomuusvaatimusten lisäksi on poistettava vaatimus lääkärintodistuksesta ja 18 vuoden ikäraja. Hallituksen on myös laadittava ihmisoikeusselontekonsa mukaisesti toimintaohjelma sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien edistämisestä, jotta nyt nähty poukkoilu saadaan loppumaan.

Seta muistuttaa, että kansainvälisesti yhä useampi maa on vetänyt johtopäätökset Suomea nopeammin ja uudistanut sukupuolen vahvistamista koskevan lainsäädäntönsä. Esimerkiksi yhdestä edistyksellisimmistä nostetaan Malta, jonka parlamentti käsittelee parhaillaan kattavaa hallituksen lakiesitystä sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta ja kehon sukupuolipiirteistä.

Seta on kampanjoinut vuosia translain muuttamiseksi yhdessä muun muassa Trasekin, Amnestyn, Ihmisoikeusliiton ja Sateenkaariperheiden kanssa.

- Vaikuttamistyössä on osoitettu niin tutkimusten, ihmisoikeusmekanismien, elämäntarinoiden kuin Paula Vesalan Transfinlandia-näytelmänkin keinoin, että sukupuolen juridisen vahvistamisen ehdot loukkaavat itsemääräämisoikeutta sekä oikeutta yksityisyyden suojaan, perhe-elämään, keholliseen koskemattomuuteen sekä terveyteen. Tästä kertoo koskettavasti myös Juha Kilpiän tuore kirja Nimestä minut tunnet, joka pohjautuu vuosien kokemukseen kohtaamisista transmiesten kanssa.

Seta arvioi, ettei vaikuttamistyö ole mennyt hukkaan: sen avulla on nostettu transihmisten ihmisoikeudet politiikan asialistalle.

- Translakiuudistusta ei olisi edes käynnistetty ilman laajaa rintamaa, jonka mielestä kyseessä on akuutti ihmisoikeuskysymys, todetaan Setan kannanotossa.

Seta toteaa, että nyt on aika käynnistää seuraava vaihe yhteistyössä sen varmistamiseksi, että itsemääräämisoikeus sukupuoleen toteutuu seuraavien neljän vuoden aikana.

Seta: Valtava pettymys translaista
Sisäministeri Räsäselle kritiikkiä translain uudistamisen ja äitiyslain torppaamispuheista

2 kommenttia

Amnestyn tekemän kyselyn mukaan myös Kokoomus vastustaa translain uudistusta. Vihreän Langan saamien tietojen mukaan nykyisen hallituksen kokoomusministerit ovat olleet erimielisiä asiasta.

Amnestyn kyselyn mukaan Kokoomus ei kannata translain muuttamista ensi vaalikaudellakaan.

Uutinen
http://www.vihrealanka.fi/uutiset-kotimaa/amnesty-my%C3%B6s-kokoomus-k%C3%A4%C3%A4nsi-selk%C3%A4ns%C3%A4-translaille

Amnestyn kysely
https://www.amnesty.fi/vaalit/korkea-aika-nain-puolueet-vastasivat/

Kommenttia muokattu: 07.03.2015 klo 01:19
Kysyin asiasta Kokoomuksen puoluesihteeriltä. Minna Arven mukaan Kokoomus kannattaa translain uudistusta siltä osin kuin tasa-arvoisen avioliittolain säätäminen edellyttää suoraan - eli avioliiton purkamisen lakkauttamisen osalta ainakin. Sterilisaatiopakon poistoon puolue ei kuulemma ole tässä vaiheessa valmis sitoutumaan.