KD-puolue oli vakiintuneessa asemassaan suomalaisen ihmisoikeuskehityksen vahvana jarruttajana TV2:n käsitellessä translain tilannetta 23.12.14. Sinuiksi -hankkeen toiminnanjohtaja Mikko Väisänen toivoi kristillisdemokraateilta vielä harkintaa.
Poliittis-yhteiskunnallisiin ääriliikkeisiin on aina kuulunut aatteen satuttamia lääkäreitä, jotka ovat tukeneet ja toteuttaneet vakaumustaan lääkäriroolin puitteissa, "potilaan parhaaksi" ja "hyvää tarkoittaen". Tämä historiallinen ilmiö korostui Ylen Ajankohtainen kakkonen -lähetyksessä. Translain tilanteesta olivat keskustelmassa lääkäri Sari Tanus ja transaktivisti Sade Kondelin.
Lääkäri Tanus esitti hymyjen tahdittamana näkemyksiä translain uudistamista vastaan mm sillä pohjalla, että kyse ei ole ihmisoikeuskysymyksestä. "Tällä joukollahan " on oikeus lisääntyä, kuten kaikilla muillakin. "Mutta jos tähän prosessin lähtee" on sitten hyväksyttävä "tietyt säännökset", kuvaili lääkäri ja toisti KD:n käsityksiä sukupuolirooleista ja perheestä, etenkin "lapsia ajatellen".
Sade Kondelin kiisti Tanuksen naiskäsityksen, jossa äitiys yhdistettiin synnyttämiseen.
- Vanhemmuuden kannalta kyse on pienestä tekijästä, myös ajallisesti, Kondelin kuvasi. Nykyinen sterilisointipakko loukkaa ruumiillista koskemattomuutta ja oikeutta oman elämän järjestämiseen.
Eurooppalaisia kannanottoja KD-lääkäri vähätteli. Suomen tilanteeseen puuttunut ihmisoikeusvaltuutettu on Tanuksen mukaan "yksi yksittäinen ihminen" ja paljon riippuu siitä, "millaisia papereita lähetetään". Lääkäri viittasi asianosaisten "muuhun problematiikkaan", mikä näytti viittaavan mielenterveysongelmiin ja mm äitisuhteeseen lapsena.
Keskustelun oheisaineistona nähtiin reportaasi tamperelaisen Elmo Anttilan tilanteesta. Toimittaja Saara Kokko oli vieraillut myös paikallisen transvertaisryhmän pikkujoulussa.
Sinuiksi -palvelun toiminnanjohtaja Mikko Väisänen vetosi myönteisen ratkaisun aikaansaamiseksi kristillisdemokraatteihin, "jotta he vielä harkitsisivat". Väisänen ei maininnut sitä vaihtoehtoa, että muut puolueet hoitaisivat asian, eivät tukisi KD:n valta-asemaa, vaan jättäisivät pääministerin edelleen tukeman yksimielisyysvaatimuksen sikseen. Väisänen viittaisi Sinuiksi -palvelun saamiin henkilökohtaisiin yhteydenottoihin perusteena asian kiireelllisyydelle. Lainsäädännön muuttaminen vaikuttaisi ilmapiiriin ja asenteisiin. Tuoreen selvityksen mukaan suuri osa suomalaisista transsukupuolisista on kokenut haitantekoa tai syrjintää.
Elmo Anttila pahoitteli ymmärtämättömyyttä poliittisella tasolla, mutta lisäsi "ihmisillä tietenkin olevan oikeus omiin mielipiteisiinsä". Hän vakuutti, ettei hankkeen nyt ehkä rauetessa "toivo lopu tähän". Uusiin kansanedustajiin otettaisiin yhteyttä ja jatkettaisiin.