Lääkäriroolissa translain uudistamista vastaan - Keskustelu TV2:ssa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 6
Sade Kondelin pystyi argumentoimaan lääkäri Tanuksen väitteitä vastaan provosoitumatta.

KD-puolue oli vakiintuneessa asemassaan suomalaisen ihmisoikeuskehityksen vahvana jarruttajana TV2:n käsitellessä translain tilannetta 23.12.14. Sinuiksi -hankkeen toiminnanjohtaja Mikko Väisänen toivoi kristillisdemokraateilta vielä harkintaa.

Poliittis-yhteiskunnallisiin ääriliikkeisiin on aina kuulunut aatteen satuttamia lääkäreitä, jotka ovat tukeneet ja toteuttaneet vakaumustaan lääkäriroolin puitteissa, "potilaan parhaaksi" ja "hyvää tarkoittaen". Tämä historiallinen ilmiö korostui Ylen Ajankohtainen kakkonen -lähetyksessä. Translain tilanteesta olivat keskustelmassa lääkäri Sari Tanus ja transaktivisti Sade Kondelin.

Lääkäri Tanus esitti hymyjen tahdittamana näkemyksiä translain uudistamista vastaan mm sillä pohjalla, että kyse ei ole ihmisoikeuskysymyksestä. "Tällä joukollahan " on oikeus lisääntyä, kuten kaikilla muillakin. "Mutta jos tähän prosessin lähtee" on sitten hyväksyttävä "tietyt säännökset", kuvaili lääkäri ja toisti KD:n käsityksiä sukupuolirooleista ja perheestä, etenkin "lapsia ajatellen".

Sade Kondelin kiisti Tanuksen naiskäsityksen, jossa äitiys yhdistettiin synnyttämiseen.
- Vanhemmuuden kannalta kyse on pienestä tekijästä, myös ajallisesti, Kondelin kuvasi. Nykyinen sterilisointipakko loukkaa ruumiillista koskemattomuutta ja oikeutta oman elämän järjestämiseen.

Eurooppalaisia kannanottoja KD-lääkäri vähätteli. Suomen tilanteeseen puuttunut ihmisoikeusvaltuutettu on Tanuksen mukaan "yksi yksittäinen ihminen" ja paljon riippuu siitä, "millaisia papereita lähetetään". Lääkäri viittasi asianosaisten "muuhun problematiikkaan", mikä näytti viittaavan mielenterveysongelmiin ja mm äitisuhteeseen lapsena.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Keskustelun oheisaineistona nähtiin reportaasi tamperelaisen Elmo Anttilan tilanteesta. Toimittaja Saara Kokko oli vieraillut myös paikallisen transvertaisryhmän pikkujoulussa.

Sinuiksi -palvelun toiminnanjohtaja Mikko Väisänen vetosi myönteisen ratkaisun aikaansaamiseksi kristillisdemokraatteihin, "jotta he vielä harkitsisivat". Väisänen ei maininnut sitä vaihtoehtoa, että muut puolueet hoitaisivat asian, eivät tukisi KD:n valta-asemaa, vaan jättäisivät pääministerin edelleen tukeman yksimielisyysvaatimuksen sikseen. Väisänen viittaisi Sinuiksi -palvelun saamiin henkilökohtaisiin yhteydenottoihin perusteena asian kiireelllisyydelle. Lainsäädännön muuttaminen vaikuttaisi ilmapiiriin ja asenteisiin. Tuoreen selvityksen mukaan suuri osa suomalaisista transsukupuolisista on kokenut haitantekoa tai syrjintää.

Elmo Anttila pahoitteli ymmärtämättömyyttä poliittisella tasolla, mutta lisäsi "ihmisillä tietenkin olevan oikeus omiin mielipiteisiinsä". Hän vakuutti, ettei hankkeen nyt ehkä rauetessa "toivo lopu tähän". Uusiin kansanedustajiin otettaisiin yhteyttä ja jatkettaisiin.

Toiminnanjohtaja Mikko Väisänen vetosi kristillisdemokraatteihin, jotta he vielä harkitsisivat.
18-vuotias transmies Elmo Anttila kertoi ohjelmassa pitkästä hoitoprosessistaan, joka oli välillä keskeytetty masennuksen perusteella.

Ministeri Huovinen 23.12.14
Ajankohtainen kakkonen

6 kommenttia

Surkeita argumentteja ihmisoikeuksia vastaan. Ei mennyt kauaa kun tajusin että varmasti joku ääriuskova lääkäri.

Se on ihmisoikeusloukkaus jos se että saa korjattua virallisiin paperiehin oman sukupuolensa vaatii itsensä leikkelyä, siis ok jos itse haluaa mutta että valtio vaatii sitä on törkeää.
Ohjelmassa esiintynyt gynekologi Sari Tanus toi ohjelmassa hyvin esiin puolueensa kristillisdemokraattien halveksivan suhtautumisen kanssaihmisiin, erityisesti transsukupuolisiin. Tanus kuuluu niihin tapauksiin, joiden vahingollinen vaikutus yhteiskuntaan on torjuttava.

Tanus on käynnistänyt myös kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan, että terveydenhoitohenkilökunnalla tulee olla oikeus kieltäytyä abortin tekemisestä uskontoonsa vedoten. Vakaumuksen perusteella lääkärillä tulisi myös olla oikeus kieltäytyä laatimasta raskaudenkeskeytykseen johtavaa lausuntoa, aloitteessa todetaan.

Tanuksen kaltaisille ei riitä yksi myönnytys, joten heidät on pysäytettävä heti alkuunsa. Michiganissa fundikset saivat voimaan lain, joka oikeuttaa uskovaiset syrjimään homoja. Tämä johtaa mahdollisesti myös siihen, että esimerkiksi ensiavussa työskentelevillä on oikeus kieltäytyä hoitamasta homoja, koska uskonnon mukaan homot kuuluvat pätsiin.
http://m.newnownext.com/michigan-house-passed-bill-allowing-emts-to-refuse-treatment-to-gay-people/12/2014/

Ei pitäisi pelotella, mutta jotkut suosittelevat, että ateistien ja homojen kannattaisi kenties ennen leikkausta tai muuta kirurgista toimenpidettä varmistaa, että operaation suorittaja ei missään tapauksessa ole kiihkouskovainen. Netissä ohjeistettiin, että mieluiten esimerkiksi ateistiaivokirurgi, jotta hoitovirheen tai veitsen lipsahduksen todennäköisyys kutistuisi murto-osaan.