Suomalaisen urheilun parista kannanottoja suvaitsevaisuuden ja yhdenvertaisuuden puolesta

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren

Sunnuntaina Yle Urheilun käynnistämä keskustelu seksuaalisesta tasa-arvosta jääkiekossa ja jääkiekon parissa pelaavista homoista on jatkunut alkuviikosta eri tiedotusvälineissä.

Lukuisat toimijat ja henkilöt urheilun piirissä ovat ottaneet kantaa sen puolesta, että urheilun piirissä on annettava kaikille mahdollisuudet harrastaa liikuntaa ja urheilua riippumatta seksuaalisesta suuntautuneisuudesta, suvaitsevassa ilmapiirissä.


Esimerkiksi Salibandyliiton toiminnanjohtaja Jari Kinnunen ihmettelee Ylelle, miten seksuaalinen suuntautuminen vaikuttaisi pelaamiseen tai urheiluun. Hänen mukaansa salibandyn piirissä ollaan suvaitsevaisia ja tasa-arvoisia kaikilla tasoilla.

Valtakunnallisessa liikunta ja urheilu Valo ry:n yhteisvastuun erityisasiantuntija Karoliina Ketola toteaa Ylelle näyttävän siltä, että suomalaisen urheilun homokeskustelussa on otettu askeleita eteenpäin. Hän sanoo myös, että julkinen keskustelu ja laajuus kertovat järjestön mielestä siitä, että aihe on ollut pitkään urheilussa vaiettu, vaikka sille on keskustelun tarvetta. Hän pitää hyvänä, että seksuaalivähemmistöjen läsnäolo kotimaisessa jääkiekon SM-liigassa tiedostetaan.


Jääkiekkojoukkue Espoo Bluesin kapteeni Kim Hirschovits on todennut, että jokainen saa olla sellainen kuin on. Hänen mukaansa ihminen pelaa parasta kiekkoa ollessaan onnellisimmillaan. Suomen Jääkiekkoilijat ry:n hallituksen jäsen Ville Nieminen puolestaan sanoi Urheilulehdelle, ettei näe mitään syytä sille, miksi ei voisi olla julkisesti homo jääkiekkoilija.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Esiin on nostettu myös se, että uimari Ari-Pekka Liukkosen ulostulon vaikutus hänen uraansa oli lähinnä myönteinen. Valo ry toivoo, että Suomen homourheilijoille olisi tarpeen saada vertaistukiverkosto, ja että Liukkosen lisäksi löytyisi muitakin esikuvia homourheilijoille.

- Olisi hienoa, jos homoseksuaaliurheilijat voisivat vertaistukiverkoston kautta tukea niitä urheilijoita, jotka vielä miettivät avoimuuttaan. Jo nyt Setalla on Sinuiksi ry, jossa on vertaisverkostotoimintaa, mutta vastaavanlainen olisi hyvä saada myös urheilijoiden tueksi. Tämä olisi tarpeellista, kun he vielä pohtivat, miten esiintyvät asian kanssa julkisuudessa, Valo ry:n Ketola kertoo Ylelle.


Opiskelijoiden Liikuntaliitto ry:n (OLL) puheenjohtaja Hanna Huumonen muistuttaa, että suomalaisen urheilun piirissä on yhä syrjintää. Ylen mukaan Järjestö haastaa kaikki jääkiekon SM-liigajoukkueet sitoutumaan tasavertaiseen urheiluun ja allekirjoittamaan tasavertaisen urheilun lupauksen. Järjestö muistuttaa, ettei kyse ole markkinointikikasta, vaan yhdenvertaisuutta edistävästä sitoumuksesta, ja viestistä nollatoleranssista syrjinnän suhteen.


Käynnistyneeseen keskusteluun liittyvä kohu ehti syntyä Hämeenlinnan Pallokerhon toimitusjohtajan Risto Korpelan sanomisista. Ylelle antamissaan kommenteissa sunnuntaina hän antoi ymmärtää, että mikäli julkihomo olisi mukana joukkueessa, olisi asiaan kysyttävä koko joukkueen näkemys. Hän katsoo, että mahdolliset haittatekijät on tarpeen käsitellä tehdä ratkaisut sen perusteella.

Setan varapuheenjohtaja Mikko Väisänen totesi, että kyseessä ei ole haittatekijä vaan resurssi. Myöhemmin Ylen tavoittama työoikeuden professori Seppo Koskinen katsoi Korpelan esittämän toiminta-ajatuksen olevan väärä ja jopa syrjivä. Hän totesi, että “seksuaalinen suuntautuminen ei todellakaan ole työyhteisökysymys”. HPK:n sponsorina toimiva Hämeenlinnan kaupunki ilmoitti edellytävänsä, että yhteistyökumppanit noudattavat kaupungin arvoja, joita ovat esimerkiksi yhdenvertaisuus ja yhteisöllisyys. Sittemmin Korpela korjaili ja täsmenteli lausuntojaan.

Lopulta tiistaina Korpela päätyi seuran verkkosivuilla pahoittelemaan sanomisiaan. Hän toteaa, että seksuaalinen suuntautuneisuus on pelaajan yksityisasia, ja myöntää, ettei yksityisyyteen liittyviä asioita voi ottaa seuran piirissä yleiseen keskusteluun. Samalla seuran verkkosivuilla todetaan, että HPK:n pukukopissa on suvaitsevainen meininki.


Myös jääkiekon SM-liigan hallitus on tiistaina käsitellyt Yle Urheilun sunnuntaina julkaisemaa suvaitsevaisuustutkimusta. Yle kertoo, että liigan hallituksen mukaan jääkiekkoon ei kuulu syrjintä missään muodossa.

Jääkiekko ja homoseksuaalisuus -aihepiiri nousi ensimmäisen kerran näkyväksi keskusteluaiheeksi syksyllä 2013, jolloin Rauman lukon Harri Tikkanen antoi ranneliike.netille haastattelun. Haastattelun aiheena oli jääkiekkoympyröiden asenneilmapiiri homoseksuaalisuutta kohtaan.

Yle: HPK:n pukukopista tuli suvaitsevainen alue - toimitusjohtaja pyytää anteeksi homolausuntojaan
Yle: SM-liigan hallitus keskusteli suvaitsevaisuudesta - ´Kaikki otetaan avosylin vastaan´
SM-liigan kapteenit Ylelle: jääkiekkoliigassa pelaa homoja
Kiekkotähti Harri Tikkanen rikkoo hiljaisuuden

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!