Sunnuntaina 5.10. keskipäivällä Tallinnan Toompealla parlamentin edessä järjestettiin seksuaalivähemmistöihin kuuluvien aseman parantamista vastustava mielenosoitus otsikolla “Mielenilmaus perheen ja demokratian suojaksi”. Uskonnollistaustaisen SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK) -yhteisön järjestämän tempauksen kohteena oli Virossa parhaillaan työn alla oleva parisuhdelainsäädäntö, joka koskisi myös samaa sukupuolta olevia pareja. Viron parlamentin eli riigikogun on määrä äänestää parisuhdelaista tulevalla viikolla.
Delfi-verkkopalvelu on kuvannut sunnuntaista tapahtumaa vuoden tiukimmaksi mielenosoitukseksi.
Mieltään oli osoittamassa tuhansia henkilöitä. Väkeä oli tuotu paikalle maksutta linja-autoilla kaikista Viron maakunnista. Osallistujat olivat kaiken ikäisiä, niin viron- kuin venäjänkielisiäkin. Lakihankkeen ja homoseksuaalisuuden vastustaminen oli monissa puheissa kytketty isänmaallisuuteen. Yhdenvertaisuuden vastustajiin pyrittiin lietsomaan samanlaista henkeä kuin Viron itsenäisyyskamppailussa 1980-luvun lopun ns. laulavan vallankumouksen aikana, ja parisuhdelain vastustajat ovatkin tuoneet esiin yhteyksiään Viron itsenäisyyden palauttamisen aikaan.
Näkyvimpänä teemana mielenilmauksessa oli “joka lapsella on luonnollinen oikeus äitiin ja isään”. Mielenosoituksen järjestäjien mukaan kyse on "viimeisestä taistelusta perheen puolesta". Lisäksi korostettiin sitä, että samaa sukupuolta olevien parisuhteiden yhteiskunnallinen tunnustaminen olisi osoitus epädemokratiasta, koska kansasta suurin osa sitä vastustaa.
SAPTK:n tilaaman mielipidekyselyn mukaan kaksi kolmesta Viron asukkaasta ei kannata homopareille virallista asemaa lain edessä. Puolet kyselyyn vastanneista oli ehdottomasti vastaan. Kyselyn mukaan 28 prosenttia Viron asukkaista kannattaa homoparit huomioivaa parisuhdelakia. Tutkimuksen mukaan vastanneista 55 piti homosuhteita moraalittomina, kun 35 prosenttia vastaajista katsoi homosuhteet moraalisiksi. Tutkimuksen toteutti TNS Emor. Syyskuun loppupuolella siihen haastateltiin tuhatta Virossa elävää 15 - 74 -vuotiasta henkilöä. SAPTK:n lisäksi tutkimuksen taustalla olivat Isamaan ja Res Publican liiton parisuhdelakia näkyvästi vastustaneet kansanedustajat Priit Sibul ja entinen olympiaurheilija Erki Nool.
Toompealla paikalla oli myös hlbti-aktivisteja sateenkaarilippuineen. Kutsu parisuhdelakia tukevaan vastamielenosoitukseen levisi sosiaalisessa mediassa. Myös Virossa tunnettu TV-kasvo Mihkel Raud oli seuraamassa mielenosoitusta. Delfi-verkkomedian julkaisemalla videolla hän väittelee nuoren pojan kanssa, jonka mielestä samaa sukupuolta olevilla pareilla ei pitäisi olla oikeutta solmia avioliittoa, tai että nämä olisivat ylipäätään ihmisiä. Pojan mielestä homot voisivat mennä Suomeen.
Useita muitakin tunnettuja henkilöitä on ilmaissut tukena parisuhdelaille, kuten esimerkiksi laulaja Ivo Linna, historioitsija David Vseviov, tuottaja Kadri Tali ja näyttelijä-ohjaaja Eino Baskin. Viron pääministeri Taavi Rõivas on todennut, että parisuhdelaki muuttaa virolaista yhteiskuntaa terveempään suuntaan.
Lontoossa asuva tunnettu liikemies Peeter Rebane on puolestaan todennut Eesti Päevalehdelle antamassaan haastattelussa, että jos parisuhdelaki hyväksyttäisiin, ei Virossa suurimman osan elämä muuttuisi mitenkään, mutta valtio astuisi suuren askeleen kohti suvaitsevuutta. Hän muistuttaa myös, että Venäjän varjossa elävässä pienessä maassa ei ole varaa häirintään ja suvaitsemattomuuteen, ja jokaisen onnellisen ihmisen ja toisista poikkeavan perheen menettäminen on murheellista. Hän kehottaa kaikkia virolaisia suvaitsevaisuuteen, ei vain seksuaalivähemmistöjä kohtaan, vaan kaikkia erilaisia vähemmistöjä kohtaan.
Rebane kertoi myös, ettei ole nähnyt SAPTK:n teettämää tutkimusta, mutta kertoi kuulleensa, että sen kysymysten asettelu oli johdatteleva. Hän myös totesi, että Virossa kielteiset asenteet homopareja kohtaan ovat tosiasia, ja niiden taustalla on se, ettei enemmistö ymmärrä vähemmistön ongelmia. Lisäksi hän ottaa esiin vähemmistöllä pelottelevat ja vihanlietsojat.
Tunnetut virolaiset ilmaisevat tukensa yhdenvertaisuudelle.
Delfi: Aasta kõige teravam meeleavaldus: Toompeal protestiti kooseluseaduse vastu!
Delfi: Homovihkajast poiss Mihkel Rauale: nad ei ole ju inimesed!
ERR: Toompeale kogunes palju inimesi väljendama protesti kooseluseaduse vastu
Parisuhdelakia tukeva kooselu.ee -sivusto