Viro: taistelu parisuhdelaista kuumenee (juttukommentit)

  • 1 / 8
  • Riquman1990
  • 5.10.2014 21:58
Kohtahan virolaiset alkaa suvaita myös etnisii vähemmistöi - ja vips - joka paikka on täynnä muslimeita. Sitten ihmetellään, miten tässä kävi.
Tuo parisuhdelain vastustaminen kansan enemmistön tahtoon vedoten ei ole demokratiaa, vaikka kyse olisikin kansan enemmistön mielipiteestä. Jonkin ihmisryhmän aseman ollessa kyseessä pitäisi päätöstä tehtäessä katsoa asiaa nimenomaan sen ryhmän näkökulmasta, jota asia koskee.

Minusta on erittäin arvostettavaa (muutenkin arvostamaltani) Ivo Linnalta lähteä tukemaan yhdenvertaisuutta. Toivon ja uskon, että Ivo Linnan esiintulolla on jonkinlaista vaikutustakin ihmisten herättämisessä. Linna toimi ns. laulavan vallankumouksen aikaan näkyvästi, ja jotkut pitävät häntä eräänlaisena sini-musta-valkoisena äänenä.

Muutenkin Virossa hlbti-asian edistämisessä olisi hyvä ottaa enemmän opiksi 25 vuoden takaisista tapahtumista. On paljon argumentteja ja lauluja noilta ajoilta, jotka ovat omiaan muistuttamaan ihmisiä hlbti-ihmisillekin kuuluvasta vapaudesta.
  • 3 / 8
  • Jorma Hentilä
  • 6.10.2014 1:22
smo, onnistuisitko kaivamaan esiin mielipidekyselyn kysymykset? Näkisi, ovat ne johdattelevia, johon Peeter Rebane viittaa.
  • 4 / 8
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 6.10.2014 7:37
Minulla on sellainen ajatus, että päättäjät Virossa pohtivat nykyisen Venäjä-uhkan konretisoiduttua aiempaa enemmän, toimia läntisen ja pohjoismaisen mallin suuntaan. Tasa-arvo avioliittoasiassa olisi päätös siihen suuntaan. Viro on vuosien varrella monessa asiassa toiminut juuri tuon suuntaisesti.

En olisi lainkaan yllättynyt, jos Viron parlamentti äänestäisi hyväksynnän puolesta. Sillä olisi mitä ilmeisimmin vaikutusta myös tasa-arvoasian käsittelyyn Suomessa. Me olisimme Viron myönteisen päätöksen jälkeen mitä selkeimmin se vanhoillinen peräkylä jossakin Euroopan pohjoisreunalla.
Sain kommentin, jossa todettiin, että artikkelista saisi käsityksen, että Viroon olisi tulossa samanlainen parisuhdelaki kuin esim. Suomessa. Ja määriteltiin Virossa työn alla oleva laki "avoliittolaiksi".

Virossa käsiteltävänä oleva "kooseluseadus" (kirjaimellisemmin yhteiselämälaki, suomeksi ehkä tutummin parisuhdelaki) ei ole avoliittolaki - koska kyse nimenomaan on osapuolten välisestä parisuhteen (tai yhteiselämän) luonteen sopimisesta ja sopimuksen saattamisesta julkishallinnon rekisteriin. Laki antaa pohjan sopimusjärjestelylle, jossa parisuhteen osapuolet voivat sopia haluamallaan tavalla suhteestaan sen, mitä haluavat sopimuksella katettavan.

Avoliitosta on kyse vain siihen asti kun nimet on paperissa.

Parisuhdelain luonne ja kattavuus on eri maissa erilainen. Suomen parisuhdelaki on osapuolten sukupuoliin liittyvä heikennetty rinnakkaisinstituutio avioliitolle, ja se on lähes avioliiton kaltainen oikeusvaikutuksiltaan ja mekanismeiltaan (adoptiota ja yhteistä sukunimeä lukuunottamatta). Viroon suunnitteilla olevan uuden yhteiselämää säätelevän lain mukaiset sopimuksen teko ja sen purkaminen on kevyempi prosessi.

Yhtä kaikki: Pariskunta rekisteröi parisuhteensa ja laki säätelee prosessia - ja sopimuksen solmimisen jälkeen suhde on jotain muuta kuin avosuhde. Suomen avoliittolakihan tulee voimaan ajan saatossa, ja suojaa eron sattuessa "heikompaa" osapuolta, vaikka mitään erityisiä sopimuksia ei ole solmittu.


Mitä tulee niihin kysymyksiin, niin etsiminen jatkuu. Neljän kysymyksen settiä en ole sellaisenaan löytänyt. Tarmo Jüristo kävi aihetta läpi Delfissä julkaistussa jutussa "Tarmo Jüristo SAPTK-i uuringust: eri- ega samasooliste partnerite kooselu või pere ei taandu seksuaalsusele" ( http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/tarmo-juristo-saptk-i-uuringust-eri-ega-samasooliste-partnerite-kooselu-voi-pere-ei-taandu-seksuaalsusele?id=69875205 ). Sieltä sain pari kohtaa irti. Oletan, että yksi kysymyksistä oli "Kas peate homoseksuaalseid suhteid moraalseks?" (Pidättekö homoseksuaalisia suhteita moraalisina?). Kolmas kysymys oli "Kas Te pooldate homoseksuaalsetele paaridele lapsendamise õiguse andmist?" (Kannatatteko adoptio-oikeuden antamista homoseksuaalisille pareille?)

Palaan tuohon asiaan vielä tarkemmin.
Yle julkaisi tänään verkossaan jutun "Ranskan uusi sukupolvi vastustaa homojen oikeuksia - ja poliitikot peesaavat" ( http://yle.fi/uutiset/ranskan_uusi_sukupolvi_vastustaa_homojen_oikeuksia__ja_poliitikot_peesaavat/7511421 ). Huomasin, että Ranskan homo-ongelmaisten käyttämä grafiikka on kovasti samaa kuin mitä näin sunnuntaiaamuna Tallinnassa mielenosoittajien lavarakennelmassa.

Onko nyt meneillään konservatiivis-uskonnollinen vastaisku? Ilmeisesti. Eikä minua yllätä, että mukana on myös nuoria.
  • 8 / 8
  • Public eye
  • 7.11.2014 11:15
Kehitys kehittyy Baltiassa:
Eilen torsaina Latvian ulkoministeri ja yksi maan suosituimmista poliitikoista Edgars Rinkēvičs tuli kaapista ja ilmoitti samalla tukevansa pyrkimyksiä säätää Latvialle Viron kaltainen rekisteröidyt parisuhteet tunnustava laki. Latvian perustuslaissa on vuodesta 2005 ollut tasa-arvoisen avioliiton kieltävä pykälä.

http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2014/11/06/gay-rights-in-eastern-europe-just-took-a-big-step-forward/
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2824574/Latvian-Foreign-Minister-Edgars-Rinkevics-comes-gay-Twitter.html