Venäjän federaation perustuslakituomioistuin on julkaissut torstaina päätöksen, jonka mukaan maanlaajuinen homopropagandalaki on perustuslain mukainen. Aktivistit olivat tehneet homopropagandalaista useita valituksia. Hlbti-aktivistien mukaan oikeus kuitenkin rajoitti lain vaikutusaluetta. Enää ei voida hajottaa homojen ja lesbojen rauhanomaisia protesteja.
Tuomioistuin on Pietarissa. Tuomarit toteavat, että lainlaatijalla on oikeus tehdä lakeja, jotka ovat tukemassa perustuslain määrittelemää perheiden ja lasten suojelemista. On ollut oikein hajottaa hlbti-mielenilmauksia, kun siinä yhteydessä ei ole yritetty kieltää tai rajoittaa ihmisten epätavanomaisia seksuaalisia suhteita tai ei ole tunkeuduttu yksityiselämän piiriin. Mutta päätöksessä sanotaan, että laki ei ole tarkoitettu seksuaalivähemmistöjä koskevan keskustelun tukahduttamiseen. Vähemmistöjen edustajat saavat ilmaista näkemyksensä laillisista oikeuksistaan. Se koskee myös mielenilmauksia ja julkisia tilaisuuksia. Mutta sellaisten tilaisuuksien järjestäminen pysyy kiellettynä, joissa aktiivisesti mainostetaan alaikäisille normaalista poikkeavia seksuaalisuuntauksia.
Venäläisen aktivistin mukaan jatkossa ei enää voida suoralta kädeltä kieltää hlbti-mielenilmauksia, jos niissä ei mainosteta homosekusaalisuutta, vaan on kysymys taistelusta oikeuksien puolesta. Informaatio ei ole homopropagandaa. Näin päätöstekstiä venäläisen nettisivun mukaan:
“The contested provisions [of the Russian legislation] are not intended to ban homosexuality as is, and cannot be viewed as allowing to curb the rights of citizens based on their sexual orientation. They also do not imply a ban on any information concerning unorthodox sexual relations,"
http://rapsinews.com/judicial_news/20140925/272194892.html
(Rapsi on Venäjän korkeimpien oikeusasteiden ja RIANovostin yhteinen tietopalvelu)
Mielenosoituskielloista on valitettu myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, ja ensimmäiset päätökset ovat odotettavissa jo ennen vuoden loppua. Ensimmäinen päätös pride-kielloista tuli jo joitakin vuosia sitten, mutta viranomaiset eivät ole päätöksestä välittäneet,sillä he ovat pitäneet päätöstä yksityistapauksena.
Homopropagandalaki tuli voimaan Pietarissa maaliskuussa 2012. Viime vuonna kesällä laki laajeni koko maan alueelle.