Millainen olet, homomatkailija?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 1

Helsinki yrittää kohottaa imagoaan homomatkailijoiden parissa, ja on perustettu gay-friendly -yritysverkosto. Aamun Hesarissa Riina Yrjölä Lontoosta arvioi, millaista Helsinkiä homomatkailijoille kaupitellaan. Kaupungin matkailusivuilla on erilaisia "kohderyhmiä" kuten kaupunkimatkailijat, nuoret aikuiset, risteilyvieraat ja veneilijät. Niiden perässä omana ryhmänä ovat myös homomatkailijat.

Homomatkailijalle Helsingin elämäntyyliä ja sen ihmisiä kuvataan suvaitsevana, aktiivisena ja ystävällisenä. Korostetaan muotia, musiikkia ja vahvaa nuorisokulttuuria. Muille kohderyhmille Helsinki esitellään eri tavalla: on nähtävyyksiä, vuodenaikoja, elämyksiä ja museoita.

Kaupungin yöelämän laatua ja persoonallisuutta korostetaan kahdelle matkailijaryhmälle: nuorille aikuisille ja homomatkailijoille. Tämä väkisinkin johdattaa ajattelemaan, että homomatkailija on ilman vakituista parisuhdetta ja hänen halunsa ovat nautintoja hakevia. Homomatkailija ei ole kypsä, rationaalinen aikuinen.

Kirjoittaja sanoo, että homomatkailijasta luodaan stereotyyppinen kuva, jossa homomatkailija on aivan erilainen kuin heteromatkailija. Homomatkailijat eivät harrasta perhematkailua, kulttuuritarjontaa tai kaupungin historiaa. Kampanja kertoo suhtautumisesta homoseksuaalisuuteen. Muiden kohderyhmien sivuilla näytetään kaupunkia ja sen ihmisiä. Homosivuilla on vain kuva matkalaukusta ja sateenkaaren värisestä vyöstä. Seksuaalisista vähemmistöistsä puhutaan, mutta heitä ei näytetä kuvissa. Tukholman ja Kööpenhaminan sivuilla vähemmistöt pääsevät myös näkyviin.

Homoystävällisyys-kampanja huokuu vanhakantaista ja paternalistista ajattelua. Taustalla näkyy oletus, että homomatkailija saapuu kaupunkiin hakemaan nuorekasta yöelämää ja mielihyvää. Homomatkailija saapuu myös kuluttamaaan pinkkiä rahaansa omissa ravintoloissa ja hotelleisssa. Tähän kaupunki on varautunut gay friendly -hankkeella. Mutta miten gay friendly eroaa normaalista ihmisten ystävällisyydestä tai kohteliaisuudesta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vuonna 2007 kaupunkia myytiin venäläisille Pohjolan Istanbulina. Nyt kaupunkia markkinoidaan kosmopoliittisena pääkaupunkina. Mutta imago-kampanjat eivät väkisin muuta kaupunkia. Tarvitaan todellista suvaitsevaisuutta, josaa näitä arvoja eletään joka päivä. Todellinen suvaitsevaisuus on toisten hyväksymistä ja arvostusta, ei kategorisointia.

Kirjoittajan mukaan matkailusivuilta huokuu tällainen perusajatus: Tiedämme, mitä Helsingiltä haluatte. Olette tervetulleita superkuluttajina, mutta ei yksilöinä. Suvaitsemme ja ymmärrämme teitä, kun kulutatte.

Tästä voi kuunnella kahta haastattelua, jotka on tehty matkailuseminaarin jälkeen.

1 kommenttia

Mielenkiintoinen näkökulma.

Tästä tulee heti seuraavaksi ajatuksekseni se, että kuinka paljon tämä projekti poikkeaa vaikkapa Spartacus-oppaasta. Ehkä sen voisi kiteyttää inhorealistisesti muotoon: "missä on tarjolla uutta, tuoretta lihaa? Kuinka hoidetaan pois kutina?" Mutta sehän on aivan samaa, mitä heterotkin tekevät.

Hgin Gay-friendly-sivut noudattavaat "nuorekasta" linjaa. Mitä on tarjolla keski-ikäiselle ja sitä vanhemmalle homomiehelle tai parille? Itseäni kiinnostavan matkailuinfon löydän yleensäkin aina aivan muualta, kuin homo-sivuilta. Ihmiskasvot ja -hahmot myyvät. Katsokaapa vaikka lehtimyymälän hyllyjä. Jokin sateenkaarivyö avaussivulla on lähinnä karkote. Tuossa kohdassa on oltava lähikuvat iloisista naisista tai miehistä, eikä pallomereen piilotetuista ihmisistä. Tökeröä ja salailevaa.

Seuraan tuttavapiirissäni oman ikäluokkani matkustamista. Useimmilla on rahaa ja aikaa tehdä hyvinkin vaativia ja laadukkaita matkoja. He tuntuvat myös matkustavan paljon. Heitä ei ryhmänä tunnuta miellettävän juurikaan. Useimmat ovat toki kokeneita matkaajia ja hankkivat tarvitsemansa tiedon joka tapauksessa tavalla taikka toisella. Monet heistä kuluttavat kulttuuria ja asustelevat huippuhotelleissa tai käyvät eksoottisissa kohteissa, jonne tavallinen homomatkalainen ei nokkaansa pistäisi, koska lähimpään homokapakkaan on matkaa vaikkapa tuhat kilometriä.

Oikeastaan tässä iässä tiedän jo aika tarkasti mitä haluan mistäkin kohteesta ja pistän sen myös tapahtumaan. Homokapakkaan emme ole eksyneet aikoihin, jos DTM:n kahvilaa ei lasketa. ;-)