Kroatia hyväksyi lain samaa sukupuolta olevien elämänkumppanuudesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Kroatian pääkaupunki Zagrebin silhuettia hallitsevat kirkkojen tornit. Katolinen kirkko kampanjoi syksyllä 2013 avioliiton määrittelemiseksi vain miehen ja naisen väliseksi, ja kansanäänestys vahvisti asian. Nyt homoparit saivat elämänkumppanuuslain.

Kroatian parlamentti hyväksyi tiistaina lain samaa sukupuolta olevien parisuhteista. Laki hyväksyttiin äänin 89-16. Uuden lain myötä homoparit saavat perintöön, eläkkeisiin, verotukseen ja terveydenhuollon liittyvissä asioissa aviopareihin verrattavat oikeudet. Parisuhteensa keskenään rekisteröineistä tulee toistensa lähimmät omaiset. Ulkoinen adoptio-oikeutta uusi laki ei anna.

Samaa sukupuolta olevien parisuhteita kutsutaan "elämänkumppanuuksiksi".

Hlbti-toimijat ovat ilmaisseet tyytyväisyyttään uuteen lakiin, joskin pitävänsä sitä kompromissina. Tavoitteena on jatkossa poistaa hetero- ja homoparien karsiointi lain edessä.

Uuden lain suuntaviivat on poimittu Saksan samaa sukupuolta olevien välisiä parisuhteita koskevasta lainsäädännöstä.

Kroatiassa järjestettiin joulukuussa kansanäänestys 2013 perustuslakimuutoksesta, joka määrittää avioliiton perustuslaissa ainoastaan naisen ja miehen väliseksi. Kansalaiset vastasivat tuolloin kysymykseen "hyväksytkö, että avioliitto on miehen ja naisen välinen?", ja noin kaksi kolmesta kannatti rajoitusta. Sikäläinen katolinen kirkko sai masinoitua liikkeelle homoavioliittojen vastustajat samalla kun äänestysvilkkaus jäi matalaksi äänestyksessä, jonka tulos vaikuttaa konkreettisesti vain pieneen ihmisryhmään.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kroatian hallitus päätti heti kansanäänestyksen jälkeen esittää parlamentille, että samaa sukupuolta olevia pareja varten luodaan elämänkumppanuutta koskeva lainsäädäntö.

PinkNews: Croatia passes civil partnerships law
Kroatian hallitus esittää parisuhdelakia
Kroatiassa äänestettiin avioliitto vain miehen ja naisen väliseksi

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!