Arkkipiispa pyysi anteeksi homojen huonoa kohtelua

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 23
Vuosisatojen ajan kirkko ja maallinen valta ovat olleet lähekkäin

Evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen pyysi anteeksi sitä, että yhteiskunta ja kirkko ovat kohdelleet homoseksuaaleja julmasti. Arkkipiispa puhui Porissa Suomi-areena- tapahtumassa. Mäkinen perusteli asiaa niin, että vuosikymmenien ajan yhteiskunta ja kirkko ovat työntäneet homot ulkopuolelle ja kohdelleet huonosti. Ja niin tapahtuu edelleen. Heidät on torjuttu vetoamalla sairauteen, rikokseen tai erityiseen syntisyyteen. "Se on julma osa suomalaista kertomusta, myös kirkon kertomusta", sanoi arkkipiispa Helsingin Sanomien mukaan. Nykyisin julmuus on hienovaraisempaa, mutta se ei ole poistunut. On vaikenemista, torjumista ja ohi katsomista..

Arkkipiispa toivoo, että anteeksipyyntöön voidaan yhtyä muuallakin yhteiskunnassa ja kirkossa.

Anteeksipyytämisestä on puhuttu muuallakin maailmalla. 1990-luvulla alettiin pyytää anteeksi erilaisista historiallisista epäoikeudenmukaisuuuksista. Paavi pyysi anteeksi inkvisitiota, Bill Clinton orjakauppaa, Sveitsi natsien anastamien kultavarantojen piilottamista. Australiassa on pyydetty anteeksi alkuperäisasukkaiden ja heidän lastensa kohtelua. Joissain asioissa on samalla vaadittu hyvitystä vääryyden kärsineille. Homojen osalta anteeksipyytäminen on ollut erityisen vaikeaa.

Esim. Saksassa valtio on kieltäytynyt pyytämästä anteeksi tai perumasta homojen kärsimiä vankeusrangaistuksia toisen maailmasodan jälkeen vuosina 1945-68. Vankiloissa rakkaussuhteensa vuoksi istuneet ovat toivoneet anteeksipyyntöä. Vankiloissa istui arviolta 50 000 miestä. Suuri osa asiakirjoista on hävitetty. Yksittäisissä osavaltioissa anteeksipyyntöjä on esitetty. Joillekin yksittäisille tuomareille on saattanut olla valtavan stressaavaa tietää, että heidän määräämänsä tuomiot ovat tuhonneet monen ihmisen elämän.

Saksalainen hlbti-uutissivusto reagoi jo tänään

Uutinen Helsingin sanomissa

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

23 kommenttia

Hieno homma, tuollaista olen oikeasti kaivannut ja vähintään anteeksipyynnön muun muassa tuo taho on velkaa homoille ja lesboille. Herättää taas keskustelua ja voi saada jopa joidenkin ajattelemaan asioita uudelleen, sen verran tietylle ryhmälle auktoriteettiselta taholta tuo kommentti tuli. Hieno puheenvuoro kokonaisuudessaan Mäkiseltä, MTV Katsomosta sen voi jokainen käydä katsomassa. http://www.katsomo.fi/?progId=368239 (kyseessä suora linkki nauhoitteeseen, vaikka linkki lyhyenä täällä kommenteissa jostain syystä näkyykin)

Kirkosta eronneiden määrä muuten koki piikin tuossa tämän lausunnon tultua julkiseksi. Toivottavasti päivän edetessä kohti iltaa erotahti vielä kiihtyy. Nythän siis erovuorossa ovat vanhoilliset tosikristityt.
Tässä on Kari Mäkisen puhe kokonaisuudessaan:

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194913849196/artikkeli/arkkipiispa+makinen+pyytaa+anteeksi+homoilta+sanoo+kirkon+syrjivan+vahemmistoja.html

Sen luettuaan voi sitten miettiä, kuka pyysi anteeksi, kirkko vai kristityt, ja mitä pyydettiin anteeksi.
---
Lisäys
Nyt kun Mäkisen Kari on tunnustanut syyllisyytensä ja pyytänyt anteeksi, tietty porukka on eronnut kirkosta. Kyseessä lienee se pieni homovihamielinen lahko, joka viime viikolla ilmoitti eroavansa.

http://www.eroakirkosta.fi/static/ek-tilastot/

Kommenttia muokattu: 14.07.2014 klo 16:22