Evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen pyysi anteeksi sitä, että yhteiskunta ja kirkko ovat kohdelleet homoseksuaaleja julmasti. Arkkipiispa puhui Porissa Suomi-areena- tapahtumassa. Mäkinen perusteli asiaa niin, että vuosikymmenien ajan yhteiskunta ja kirkko ovat työntäneet homot ulkopuolelle ja kohdelleet huonosti. Ja niin tapahtuu edelleen. Heidät on torjuttu vetoamalla sairauteen, rikokseen tai erityiseen syntisyyteen. "Se on julma osa suomalaista kertomusta, myös kirkon kertomusta", sanoi arkkipiispa Helsingin Sanomien mukaan. Nykyisin julmuus on hienovaraisempaa, mutta se ei ole poistunut. On vaikenemista, torjumista ja ohi katsomista..
Arkkipiispa toivoo, että anteeksipyyntöön voidaan yhtyä muuallakin yhteiskunnassa ja kirkossa.
Anteeksipyytämisestä on puhuttu muuallakin maailmalla. 1990-luvulla alettiin pyytää anteeksi erilaisista historiallisista epäoikeudenmukaisuuuksista. Paavi pyysi anteeksi inkvisitiota, Bill Clinton orjakauppaa, Sveitsi natsien anastamien kultavarantojen piilottamista. Australiassa on pyydetty anteeksi alkuperäisasukkaiden ja heidän lastensa kohtelua. Joissain asioissa on samalla vaadittu hyvitystä vääryyden kärsineille. Homojen osalta anteeksipyytäminen on ollut erityisen vaikeaa.
Esim. Saksassa valtio on kieltäytynyt pyytämästä anteeksi tai perumasta homojen kärsimiä vankeusrangaistuksia toisen maailmasodan jälkeen vuosina 1945-68. Vankiloissa rakkaussuhteensa vuoksi istuneet ovat toivoneet anteeksipyyntöä. Vankiloissa istui arviolta 50 000 miestä. Suuri osa asiakirjoista on hävitetty. Yksittäisissä osavaltioissa anteeksipyyntöjä on esitetty. Joillekin yksittäisille tuomareille on saattanut olla valtavan stressaavaa tietää, että heidän määräämänsä tuomiot ovat tuhonneet monen ihmisen elämän.