SDP:n ja Kokoomuksen puheenjohtajat ottavat lauantaisissa kirjoituksissaan kantaa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kirjoittaa, että sivistysvaltiossa yhdenvertaisuuden toteutumisen pitäisi olla itsestäänselvää. Hän lupaa, että sosialidemokraatit ovat paikalla eduskunnassa, kun asiasta syksyllä äänestetään. Hän myös toteaa, että puolue kannattaa aloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista, ja että äänestyksissä puolueen "on syytä kulkea yksillä rattailla".
- Aloitteessa on kyse ihmisoikeuksista ja yhdenvertaisuudesta. Se ei ole tunnekysymys tai omantunnonkysymys, eikä siinä ole kyse liberaaliudesta tai konservatiivisuudesta. Yhdenvertaisuus on perustavanlaatuinen ihmisoikeuskysymys, kirjoittaa Rinne.
Rinne vertaa yhdenvertaisuutta ihmisoikeutena sananvapauteen: harva pitää kaikista sananvapauden turvin esitetyistä mielipiteistä, mutta suurimman osan mielestä sananvapauden periaate on silti puolustamisen arvoinen asia.
- Ihmiset eivät ole yhdenvertaisia, jos lainsäädäntö erottelee heidät seksuaalisen suuntautumisen mukaan. Se on rakenteellista, lainsäädännössä tapahtuvaa syrjintää. Syrjivät lait johtavat helposti syrjiviin asenteisiin: jos laki syrjii osaa perheistä, myös kouluissa tai työpaikoilla on helpompi syrjiä heitä, kirjoittaa Rinne.
SDP:n kansanedustajista suurin osa on tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön kannalla.
Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb puolestaan toteaa, ettei ilahtunut lakivaliokunnan kannasta, vaikka ei yllättynytkään äänestyksen tuloksesta.
Stubb käy kirjoituksessaan läpi tasa-arvoista avioliittoa koskevan kansalaisaloitteen nykytilaa: valiokunta valmistelee sen enemmistön kannan mukaisen hylkäämistä esittävän mietinnön, ja asia käsitellään syksyllä eduskunnan täysistunnossa. Silloin täysistunto ottaa kantaa myös lakivaliokunnassa vähemmistöön jääneiden kansalaisaloitetta kannattavaan esitykseen.
Stubb kirjoittaa pitävänsä yhdenvertaisuutta lain edessä keskeisenä oikeusvaltion periaatteena ja hän toteaa äänestävänsa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta.
- Seksuaalinen suuntautuminen ei tee toisesta ihmisestä parempaa tai huonompaa puolisoa, saati enemmän tai vähemmän rakastavaa vanhempaa lapselle, mutta seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvalla syrjinnällä voi olla monia kielteisiä vaikutuksia yksittäisen ihmisen elämään, kirjoittaa Stubb.
Kokoomuksen puheenjohtaja Stubb toteaa myös Kokoomuksen ottaneen kantaa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta Jyväskylän puoluekokouksessa vuonna 2010. Tuolloin hyväksyttiin suurella enemmistöllä Kokoomuksen Naisten Liiton ja opiskelijayhdistysten aloitteet, joissa ehdotettiin avioliittolain muuttamista sukupuolineutraaliksi. Puoluekokous linasi tuolloin, ettei kannalla puututa kirkkojen ja uskonnollisten yhdyskuntien sisäisiin asioihin kirkollista toimitusta koskien, ja että kyse on ns. omantunnon asiasta mahdollisessa eduskuntakäsittelyssä.
Stubb toteaa puolueen piirissa vallitsevat erilaiset näkemykset. Stubb muistuttaa, että keväisen kyselytutkimuksen perusteella 70 prosenttia puolueen kannattajista tukee tasa-arvoista avioliittolakia.
Stubb ilmaisee toivovansa avointa ja kiihkotonta keskustelua sekä vastakkainasettelun välttämistä. Keskustelemalla Stubb uskoo aukaisevan lakikäsittelyn epäselviä kohtia.
Stubb ottaa kirjoituksessaan esiin myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaaman syrjintään arjessa ja työelämässä. Urheiluharrastuksestaan tunnettu Stubb kiinnittää huomiota myös urheilun piirissä vaikuttaviin asenteisiin. Stubb pitää hyvänä, että Helsinki Pride -viikko on valinnut teemakseen syrjimättömyyden työelämässä.
- Vain hyväksymällä toisen sellaisena kuin hän on, saamme parhaat voimavaramme käyttöön. Kenenkään ei pitäisi joutua tuntemaan pelkoa, ahdistusta tai yksinäisyyttä seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi, kirjoittaa Stubb.
sdp.fi: Antti Rinne: avioliittolain muutos on ihmisoikeuskysymys
alexstubb.com: Tasa-arvoa