Seta 40 vuotta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
Vapautuspäivät 1980 (Kuva: Setan arkisto)

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestö Setan perustamispäivästä tulee torstaina 29.5. kuluneeksi 40 vuotta. Seksuaalinen tasavertaisuus -nimellä tuolloin tunnetun yhdistyksen perustavassa kokouksessa vuonna 1974 oli paikalla 14 ihmistä. Nykyään Setalla on 21 eri puolilla Suomea toimivaa jäsenjärjestöä, joilla on yhteensä tuhansia jäseniä. Setan piirissä toimii satoja aktiiveja.

Setan juhlavuotta vietetään koko vuoden ajan erilaisissa tapahtumissa, joita Seta järjestää yhteistyössä jäsenjärjestöjensä ja yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Tavoitteena yhdenvertaisuus

Seta perustettiin 40 vuotta sitten, kun homoseksuaaliset teot oli poistettu Suomen rikoslaista hetkeä aiemmin. Yhdistyksen tavoitteena oli yhdenvertaisuuden toteutuminen seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta kaikilla yhteiskunnan tasoilla: mahdollisuus parisuhteiden virallistamiseen ja mahdollisuus vanhemmuuteen.

- Tavoitteena oli tehdä homoseksuaalisuudesta luonteva osa ihmisten arkea ja yhteiskuntaa. Ajattelimme toiveikkaasti, että Seta voisi näin tehdä itsestään tarpeettoman, kertoo Setan perustajajäsen Jussi Nissinen.

Transtukipiste 20 vuotta

Seta perusti Transtukipisteen 20 vuotta sitten tukemaan transihmisiä ja heidän lähipiiriään sekä levittämään tietoa sukupuolen moninaisuudesta Suomessa.

Nykyään Transtukipisteellä on kolme työntekijää, 1600 vuosittaista asiakaskontaktia ja kahdeksan vertaisryhmää, joista esimerkiksi yhteisölliset kahvi-illat järjestetään 50 iltana vuodessa. Transtukipiste järjestää yhteistyössä muiden tahojen kanssa vuosittain valtakunnallisia yhteisötapahtumia, kuten Voimavaraleirin ja TransHelsingin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Toteutuneita tavoitteita ja työsarkaa

Setasta todetaan monien tavoitteiden liikahtaneen 40 vuoden aikana eteenpäin hyvinkin paljon, mutta samalla muistutetaan toisten tavoitteiden olevan vielä kaukana horisontissa. Järjestön mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestöjen ja ihmisoikeuspuolustajien näkyvyys ja vaikutusmahdollisuudet ovat kasvaneet sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti, ja seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus ovat yhä luontevammin esillä suomalaisessa yhteiskunnassa.

- Paljon on vielä tehtävää ennen kuin jokaisella on kaikkialla maailmassa oikeus elää yhdenvertaisesti ja turvassa omana itsenään. Istuvalla hallituksella on Suomessa avaimet käsissään korjata monta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevaa epäkohtaa. Translain korjaaminen ja tasa-arvoinen avioliittolaki olisivat hieno syntymäpäivälahja eduskunnalta, sanoo Setan varapuheenjohtaja Katriina Rosavaara.

Muitakin juhlavuosia

Setan ja Transtukipisteen lisäksi juhlavuottaan viettävät hlbti-yhteisössä myös jäsenjärjestöt Mummolaakso (20 vuotta) ja Regnbågsankan (10 vuotta) sekä yhteistyökumppani ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestö Trasek (30 vuotta).

www.seta.fi
Seta: Setan ja hlbti-yhteisön historiaa Suomessa
Seta syntyi 40 vuotta sitten: pois kellareista ja puistojen pimennoista - rohkeasti esiin

1 kommenttia

Onnea, onnea SETA!!!! Hiljaiseksi ja sanattomaksi vetää kyllä.