Yli viisituhatta homoa, lesboa ja transihmistä vastasi RFSL:n kyselyyn. ”Misstro”-raportista käy käy ilmi, että ruotsalaisten HLBTI-ihmisten luottamus yhteiskunnan turvainstituutioihin kuten poliisiin, syyttäjälaitokseen ja sosiaaliviranomaisiin on vähäinen. Yhteiskunnan eri viranomaisten kyky kohdata HLBTI-ihmiset viharikosten uhreina on vastaajien mukaan heikko. Puolet vastaajista on sitä mieltä, että jos homo, lesbo tai transihminen joutuu turvautumaan yhteiskunnan insituutioihin väkivallan vuoksi, on hyvin epävarmaa, saavatko he asiallisen kohtelun.
Ruotsissa kirkko saa huonoimmat luottamus-arvosanat. Viime vuosina luottamus kirkkoon on vastaajien mielestä jopa vähentynyt. Noin puolet vastaajista ei usko poliisin kykyyn ja 60% vastaajista epäilee syyttäjien ja sosiaaliviranomaisten kykyjä kohdata viharikosten uhrit asiallisesti. Eniten luottamusta tunnetaan sairaanhoitoa kohtaan. Sieltä saa asiallisen avun.
Vaikka poliisia kohtaan tunnetaan epäluottamusta, kuitenkin viharikostilanteissa 70% kääntyisi ensin poliisin puoleen. Huomattavasti harvempi ottaisi yhteyttä RFSL:n viharikospäivystykseen tai naisjärjestöjen palveleviin puhelimiin. Samanlainen tilanne tuntuu olevan lähisuhdeväkivallassa ja silloin, kun omaiset tai suku uhkailevat. Ensin otetaan yhteys poliisiin.
Epäluottamus johtaa vääristyneisiin tilastotietoihin mm. viharikosten suhteen. Poliisille tehdyt ilmoitukset eivät oikeasti kuvaa viharikosten määrää. Kun poliisin asiallisuuteen ei luoteta, ei tehdä rikosilmoituksia.
Ruotsin RFSL eli sikäläinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestö on jo viiden vuoden ajan mitannut luottamusta yhteiskunnan tuki- ja turvainstituutioihin. Viimeisin mittaus tapahtui viime kuussa. Tutkimustulokset esiteltiin perjantaina viharikoksia koskevan seminaarin yhteydessä. RFSL:llä on oma viharikosuhrien päivystys, joka auttaa tekemään rikosilmoituksia, seuraa oikeudenkäyntejä ja tarjoaa keskusteluapua.
Nyt esillä oleva tutkimus osoitti, että niillä ihmisillä ja tahoilla, esim. poliiseilla, joiden tehtävänä on auttaa viharikosten uhreja, on puutteita osaamisessa, kun on kohdattava HLBTI-ihmisiä. Uhri joutuu vastailemaan kysymyksiiin, joilla ei ole mitään tekemistä itse tapahtuman kanssa. Hän joutuu selittelemään omaa elämäntilannettaan ja joutuu kuulemaan heteronormatiivisia tai homo/transfobisia mielipiteitä.
RFSL vaatii poliisille lisää koulutusta siitä, kuinka HLBTI-ihmiset kohdataan. Lisäksi taistelu viharikoksia vastaan on selkeästi priorisoitava.
(QX.se)