Kreikkalainen ruoka on konstailematonta, selkeää ja se arvostaa hyviä aineksia, kuten mikä tahansa aito kotiruoka. Kreikkalaisen kotiruoan erityispiirteisiin voidaan laskea ainesten krouvi käsittely, tuoreus ja turhan kikkailun välttäminen. Ruoassa käytetään aitoja aineksia eikä niiden käsittelyssä tarvitse hienostella.
Porsaankyljykset kreikkalaiseen tapaan tehdään hitaalla lämmöllä uunissa, joten pikaruoaksi siitä ei ole. Itse käytän aina tämän ruoan valmistukseen uunissa 175 asteen lämpöä, jotta ruoka kypsyisi hitaasti ja käytettävät ainekset pääsisivät ajan kanssa tekemään tuttavuutta toistensa kanssa. Aikaa tähän valmistukseen menee noin kaksi ja puoli tuntia. Puoli tuntia ainesten käsittelyyn ja kaksi tuntia appeen kypsentämiseen.
Tarvitset kypsentämiseen ison ja korkeareunaisen paistinpannun tai keskikokoisen uunivuoan. Itse käytän isoa valurautapannua, joka on palvelee ruoanlaitossa jo kolmatta sukupolvea. Voit käyttää myös teräksistä uunivuokaa, mutta ainekset voivat ottaa astiaan kiinni ja sitä kautta hieman pilata ruoanlaiton hauskuutta. Mikäli käyttämäsi astia ei omista kantta, niin tarvitset myös foliota astian peittämiseen.
Perusainekset:
4 kpl Tuhteja porsaankyljyksiä luulla
1 iso sipuli
4 tomaattia
2 isoa perunaa
Hyvää oliiviöljyä
Mausteet:
Tuoretta timjamia
Murskattu mustapippuri.
Tavallinen suola.
Sitruunamehua
Aivan ensimmäiseksi ota kyljykset huoneenlämpöön. Anna niiden olla huoneenlämmössä noin puoli tuntia ennen kuin työnnät ne uuniin. Kyljykset lämpenevät kunnolla eikä niistä ei tule sitkeitä kypsentäessä. Ja ei, ne eivät pilaannu tässä ajassa eikä kyljyksen rasva härskiinny. Mikäli sinulla on ennakkoluuloja tämän toimenpiteen suhteen, niin suosittelen käyntiä ravintolakeittiössä. Tosin et välttämättä hetkeen tilaa liharuokaa, ainakaan pihviä, mutta pääset varmasti eroon turhista ennakkoluuloista. Parhaan tuloksen saat, kun pihvit lepäävät yksittäin esimerkiksi folion päällä jolla tulet kohta peittämään kypsennysastiasi.
Murksaa sopiva määrä pippuria, tuoretta timjamia ja suolaa morttelissa. Levitä murska pihvien päälle ja ropsauta perään hieman sitruunamehua.
Kalttaa tomaatit, eli poista niistä kuori. Helpoiten tomaatin kuoren saa pois, kun käyttää ne ensin kiehuvassa vedessä ja tämän jälkeen vetää kuoren irti terävää veistä käyttäen. Älä kuitenkaan keitä tomaatteja, vaan tarkoitus on vain käyttää ne vedessä. Sama temppu pätee myös paprikaan.
Kuori ja leikkaa sipuli muutamaan osaan. Koita tehdä vaikka lusikkaan sopivia lohkoja ja vältä sipulin pilkkomista liian pieneksi. Ruoan tulee olla selkeää ja mieluummin hieman krouvia kuin hienoa.
Kuori perunat, pese ne ja leikkaa neljään lohkoon pituussuunnassa.
Kaada kypsennysastian pohjalle oliiviöljyä siten, että se peittää koko pohjan. Älä käytä öljyä vielä tässä vaiheessa liikaa, koska sitä lisätään vielä myöhemmin.
Rakenna setti. Aseta kyljykset astian pohjalle ja laita niiden päälle muutama tuoreen timjamin oksa. Kippaa sipulit pihvien päälle ja sen jälkeen asettele tomaatit mukavan etäisyyden päähän toisistaan. Perunat laitetaan tomaattien jälkeen, koska tomaateista irtoaa paljon nestettä emmekä halua perunoiden olevan koko aikaa keihuvassa nesteessä. Tarkoitus ei ole tehdä perunamuusia.
Kun setti on kasattu, niin laita koko komeuden päälle hieman ronskimmalla kädellä suolaa, mutta varo pistämästä liikaa. Sitä saa aina lisää. Lisää murskattua pippuria ja tasaisesti timjamin oksia. Kaada koko hoidon päälle oliiviöljyä ja astian pohjalle noin desi vedellä laimennettua sitruunamehua, jotta homma ei kuivu kasaan. Jos astia on pienipohjaisempi, laita nestettä vähemmän. Peitä tuotos ja laita se uuniin kahdeksi tunniksi.
Ruokajuomaksi tälle annokselle sopii loistavasti vahvasti humaloitu lager.
Knoppitietoa - Beer Before Bread
Oluen valmistuksesta on todisteita jo ajalta 4000ekr. Todisteet löytyvät Mesopotamiasta, jota pidetään oluen alkuperämaana. Nykyään oikeiksi olutmaiksi lasketaan Belgia, Saksa ja Tsekkoslovakia. Olutta tiedetään tehdyn ennen kuin joku keksi tehdä samoista aineksista leipää. Olut on siis leipääkin vanhempaa. Teollinen oluenpano alkoi vasta 1700-luvulla Britanniassa. Seuraava olutta kohdannut muutos oli 1800-luvun puolivälissä Tsekkoslovakiassa jolloin päivänvalon näkivät vaaleat oluet. Siitä se sitten lähti.
Oluen valmistuksen juurten arvellaan ulottuvan noin 10 000 vuoden taakse, mutta näistä tiedoista ei ole mitään todisteita. Joka tapauksessa varmaa on se, että nimenomaan olut on se tuote, joka käynnisti nykyäänkin tuntemamme maanviljelyn.