Egypti matkakohteena

  • Teema
  • Matkailu
  • Ismo Kyllönen

Egypti on oivallinen lomakohde syksyn pimeydessä ja kevättä odotellessa, auringonpalvomisen välissä voi tehdä myös retkiä ajassa taaksepäin. Suomalaiset matkanjärjestäjät järjestävät matkoja Egyptissä Sharm el Sheikhiin, Hurghadaan ja Luxoriin, myös Niilin risteilyjä on tarjolla.

Egyptin asukasluku on tällä hetkellä hieman yli 70 miljoonaa ja kasvaa nopeasti koko ajan. Kairossa ja sen ympäristössä tästä valtavasta ihmismäärästä asustaa n. 20 miljoonaa. Suurin osa lopusta 50 miljoonasta ihmisestä asuu Niilin varrella. Jonkin verran asutusta on myös Punaisen meren rannikolla ja Siinain niemimaalla.

Egyptin virallinen kieli on arabia, mutta suuri osa väestöstä kaupungeissa puhuu ainakin vähän englantia. Turistikohteissa saattaa tulla toimeen yllättävilläkin kielillä, kuten saksalla ja venäjällä.


Lomakohteet

Hurghada on Punaisen meren rannalla, noin puolessa välissä Egyptin Afrikan mantereen puoleista rantaviivaa sijaitseva vanha kalastajakylä, josta on kehkeytynyt viimeisen vuosikymmenen aikana vilkas lomakohde. Vakinaisia asukkaita Hurghadassa on n. 50 000, joten ajoittain turisteja saattaa olla kaupungissa enemmän kuin vakinaisia asukkaita.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hurghada jakautuu kolmeen eri kaupunginosaan; El Dahariin eli Downtowniin, jossa suurin osa paikallisväestöstä asuu. El Daharissa on myös paljon basaareita, pankkeja ja ravintoloita.
El Daharista muutama kilometri etelään on Sekalla, joka on hieman Downtownia pienempi keskus. Sekallasta etelään on taas Hew Hurghada, joka on hotellialue, jossa on myös basaareita ja pari pienehköä länsimaalaistyylistä ostoskeskusta. Hurghada on loppujenlopuksi pinta-alaltaan suuri kaupunki, rantaviivaa Downtownista New Hurghadan päähän kertyy yli 30km ja leveyttä asutulla rantakaistaleella on hädin tuskin kolme kilometriä.

Hurghadan vetonaula on ehdottomasti Punainen meri, kirkas vesi ja upeat koralliriutat, jotka kuhisevat värikkäitä kaloja. Hurghadassa järjestetäänkin runsaasti snorklaus- ja sukellusretkiä kauempana rannasta oleville suuremmille koralliriutoille. Lämpötila Hurghadan seudulla on marras-helmikuussa n 20-25 astetta ja merivesi pari astetta viileämpää. Alkusyksystä ja kevään koittaessa lämpötila alkaa hipoa kolmeakymmentä, kesäisin lämpötila kipuaa helposti yli neljänkymmenen ja merivesikin on lähes 35 asteista.

Hotellien taso suomalaisilla matkanjärjestäjillä vaihtelee kahden tähden, hieman vaatimattomammista hotelleista, aina viiden tähden loistokkaisiin palatseihin. Yleisesti ottaen hotellit ovat siistejä ja siivouspalvelu toimii hyvin. Ilmastointi ja jopa lämmitys on asennettu useimpiin huoneisiin vaatimattomammissakin hotelleissa. Talvisin, joulu-tammikuussa, yöt ovat usein aika viileitä ja pohjoiset tuulet kohtalaisen navakoita, joten lämmintä vaatetta kannattaa pakata mukaan illoiksi ja öiksi.

El Gouna on pienempi täysin lomakohteeksi rakennettu alue parisenkymmentä kilometriä Hurghadasta pohjoiseen ja houkuttelee myös sukellusretkillä ja upeilla vedenalaisilla näkymillä. El Gounassa ei ole basaareita ja paikallista elämää Hurghadan tapaan, mutta jos haluaa ostoksille tinkimään tunkeilevien arabien kanssa, kannatta uhrata päivä tai pari ja matkustaa Hurghadaan vaikkapa taksilla, ne ovat kohtalaisen halpoja kunhan pitää pintansa ja sopii hinnan etukäteen. El Gounaan matkustavat kierävät matkallaan Hurghadan kautta, sillä se on lähin kansainvälinen lentokenttä. El Gounassa suomalaisten matkanjärjestäjien hotellit ovat yleensä neljän tähden hotelleita.

Sharm el Sheikh sijaitsee Siinain niemimaan eteläkärjen tuntumassa Aasian puolella. Ja valttina on jälleen Punainen meri, koralleineen ja kaloineen. Sharm el Sheikh onkin tällä hetkellä Egyptin suosituin sukelluskohde, mutta Hurghada rynnii kovasti kintereillä.
Itse Sharm el Sheikin kaupunki on pieni, vain n. 10 000 asukkaan kalastajakaupunki ja hotellialueet sijaitsevat hieman kaupungin keskustan ulkopuolella. Hotellialueella on kauppoja ja lisää ostoksia basaareissa voi tehdä Sharm el Sheikhin keskustassa. Sharm el Sheikh on hieman Hurghadaa ja El Gounaa pohjoisempana joten ilmasto on hieman viileämpi, samoin merivesi.

Suomalaiset matkanjärjestäjät tekevät matkoja Egyptiin lokakuusta huhtikuuhun.


Reissaa rantalomallasi...
Luxoriin


Hatshepsutin temppeli
Luxor eli muinoinen Theba oli antiikin Egyptin loistelias pääkaupunki Niilin itärannalla keskisessä Egyptissä. Filmiä palaa ja muistikortti kamerassa täyttyy äkkiä, kun historialliset nähtävyydet vilisevät silmien edessä. Karnakin ja Luxorin temppelit ovat keskellä Luxorin kaupunkia kolmen kilometrin päässä toisistaan, vieressään hotelleja ja paikallisten asumuksia. Kukapa ei haluaisi sfinksiä takapihalleen!

Niilin itäpuoli oli muinoin elämän puoli, siellä asuivat ihmiset ja valtiaat. Niilin länsipuoli oli kuoleman puoli. Luxorissa Niilin länsipuolella ovat Kuninkaiden ja Kuningatarten laaksot, joihin mahtavat Faraot ja kuningattaret ovat haudattu. Memnonin kolossi vartioi maanjäristyksissä tuhoutunutta valtavaa temppelialuetta. Ja viimeisenä, muttei vähäisempänä nähtävyyksistä on kuningatar Hatshepsutin temppeli, josta piti tulla hänen hautasijansa Kuninkaiden/Kuningatarten laakson sijaan.
Luxoriin tehdään Hurghadasta ja El Gounasta päivän ja kahden päivän retkiä ja Sharm el Sheikhistä vain päivän retkiä.


Kairoon

Kairo, Egyptin pääkaupunki tajoaa vierailijalleen Gizan pyramidit ja Sfinksin Niilin länsipuolella, kuoleman puolella. Sekä tilaisuuden tutustua Kairon Egyptiläiseen museoon, jossa esimerkiksi Tuthankhamenin haudan huikeaa irtaimistoa säilytetään. Ja Kairossahan ovat varmasti koko Egyptin parhaat basaarikadut. Ja Kairo on kaupunki joka pitää kokea, 20 miljoonan asukkaan metropoli tarjoaa kävijälleen lähes kaiken mitä ikinä mielesi tekee. Historiaa ja nykypäivää. Köyhyyttä ja vaurautta. Paljon nähtävää ja koettavaa.
Hurghadasta ja El Gounasta järjestetään Kairoon päivän ja kahden päivän retkiä ja Sharm el Sheikhistä päivän retkiä.


Egypti ja homot

Egypti on muslimimaa ja homoseksuaalisuus on tabu ja yksi suurimmista synneistä. Noin vuosi sitten Egyptin homopolitiikka ylitti kansainvälisen uutiskynnyksen kun parikymmentä homoseksuaalia miestä tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankilaan irstauden harjoittamisesta. Tuolloin mm. EU ja USA tuomitsivat Egyptin hallituksen harrastaman homojen vainoamisen.
Suomalaiseen ja Pohjois-Eurooppalaiseen käytökseen tottuneena on kuitenkin hieman hämmentävää seurata tavallisten egyptiläisten miesten käytöstä, he suutelevat usein toisiaan poskille tavatessaan, joskus jopa suulle. Ystävykset saattavat kävellä käsikädessä, eikä tällainen käyttäytyminen ole heidän mielestään "homoa". Turistikaupungit kuten Hurghada ja Sharm el Sheikh ovat kohtalaisen suljettuja ympäristöjä muusta Egyptistä ja siten ehkä hieman vapaamielisempiä länsimaalaisten erilaisia käytöstapoja kohtaan, mutta jos rakkaasi kanssa matkaan lähdet, kannattaa pidättäytyä osoittamasta lempeään julkisesti.


Shopping darling, shopping!!!!

Egyptistä saa mukaansa jos jonkinlaista matkamuistoa ja rättiä kohtuuhinnalla. Basaarikaduilla liikuttaessa on hyvä muistaa että tinkimällä saa yleensä parhaat ostokset. Kauppias heittää ilmaan mitä mielikuvituksellisimpia hintoja alkuun, tarjoa yhtä naurettavan pieni hinta vastatarjouksena :-) Olet tinkinyt hyvin jos pääset n. 30% kauppiaan alunperin pyytämästä hinnasta. Älä pelkää, sinä olet se joka maksaa kuitenkin liikaa!

Egyptistä kannattaa ostaa: messinki- ja kupariesineitä, papyruksia ja basaltista ja alabasterista tehtyjä matkamuisto- ja käyttöesineitä. Egyptiläinen puuvilla on myös erittäin laadukasta, tosin piraattituotteet ja lomapainatuksin olevat rätit vievät suurimman osan hyllytilasta. Jos poltat tai haluat muuten vain komean koriste-esineen, osta vesipiippu! Ja ei kun pöllyttelemään... Hopea on kohtuullisen edullista, mutta kulta on Suomenkin hintoihin verrattuna kallista, eivätkä kauppiaat ala tinkimään kullan hinnasta kovinkaan helposti. Ohut kultaketju maksaa helposti jopa 100€. Turistikohteissa kauppiaat hyväksyvät melko yleisesti Eurot ja Dollarit, ovat melkein hanakampia ottamaan niitä vastaan kuin Egyptin Puntia.

Yöelämä

Yöelämä on lomakaupungeissa kohtalaisen hillittyä, suurimmissa hotelleissa on baareja ja muutama yökerhokin. Egyptiläiset eivät muslimeina käytä alkoholia, joten sitä tarjoillaan ja myydään vain ravintoloissa, joissa länsimaiset käyvät. Paikallisen väestön suosimissa ravintoloissa alkoholia on harvoin tarjolla. Esim. Hurghadassa on vain kaksi kunnollista baaria ja yksi yökerho, jotka eivät ole hotellien yhteydessä. Kairossa ja Luxorissa yöelämä on hieman vilkkaampaa sentään.


Matkavinkkejä

Egypti on samalla aikavyöhykkeellä kuin Suomi, joten jet lagistä ei ole pelkoa. Turisteja Egyptissä piinaa enimmäkseen turistiripuli, sillä paikallinen bakteerikanta on täysin erilainen kuin koto-Suomessa. Lähes jokainen Egyptin matkaaja sairastuu vatsatautiin, joten kannattaa heti ensimmäisenä iltana etsiä paikallinen apteekki ja hommata paikallisia vatsalääkkeitä. Immodium ja maitohappobakteerit ovat hyödyllisiä, mutta kunnon vatsataudin iskiessä kovin tehottomia Egyptissä.

Ainakin Hurghadan lentokenttä on pienoinen järkytys saapuessa. Kahdeksan koneen matkustajat vellovat samassa tuloaulassa, kuka viisumijonossa ja kuka passintarkastusjonossa. Kärsivällisyyttä tarvitaan heti ensimetreiltä saakka. Puolitoista tuntia vierähtää nopeasti jonoissa...

Tax Free ostoksia voi tehdä 24h kuluessa maahan saapumiesta (ts. seuraavan päivän aikana) ja passi mukaan! Paikallisia alkoholijuomia voi toki ostaa milloin tahansa kaupoista. Lisäksi palatessa lentokentällä on muutama Tax Free kauppa kohtalaisen suppein valikoimin. Julkinen liikenne on elämys. Jalla Jalla -bussit (pakettiautot, joissa on takaosassa istuimet n. 10:lle) kuskaavat sinut paikasta toiseen yhdellä Egyptin Punnalla, tosin turistejahan kusetetaan aina, huhut kertovat jopa 100 Punnan taksoista, mutta älä anna periksi! Lyö kuskille Punta käteen ja kävele pois. Toinen vaihtoehto on sopia taksa etukäteen, mutta sekin tuppaa muuttumaan kovin äkkiä jopa triplaksi :-)

Punainen meri on ihana ja sininen ja turkoosi. Ota kuitenkin uimatossut mukaan jotteivät korallit ja merisiilit pistele jalkoja. Aurinkorasvaa ja rempsakka mieli! Sillä Egyptissä pärjää vaikka tunkeilevat kauppiaat välillä koettelevatkin hermoja.

Bon Voyage =)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!