Turkulainen äidinkielenopettaja Tommi Kinnunen saavutti menneenä vuonna hienon arvostelu- ja myyntimenestyksen esikoisromaanillaan ”Neljäntienristeys” (Otava 2014). Finlandia-palkintoehdokkuuden lisäksi romaani voitti Bonnierin suuren journalistipalkinnon kirjasarjan.
Kirjallisuuden Parnasso-lehdessä (2/2015) Kinnunen kuvailee, millaiseen pyöritykseen Helsingin ulkopuolelta tuleva esikoiskirjailija joutuu kustantamisen ihmeellisessä maailmassa, joka näyttää olevan kaukana äidinkielenopettajan, isän ja puolison arkielämästä.
Kinnunen kertoo millaisia paineita esikoiskirjailijaan kohdistavat sekä media että kustantaja. Toimittajat eivät kaihda vaatimuksia, että julkisuuteen nostetun kirjailijan on tuotava näyttävästi esiin sekä perheensä että koko elämänsä tyyliin ”mistä mä jutun kirjoitan, jos me ei jutella sun seksuaalisuudesta?”.
Lisäksi myös kustantaja voi painostaa bestseller-kirjailijaa tuottamaan uuden menestysteoksen joka vuosi, parhaana kaksi. Kinnunen suhtautuu suuriin odotuksiin realistisesti: ”Minä kirjoitan mitä kirjoitan, ja jos hyvin käy, kustantamo sen painaa ja markkinoi. Mitä tapahtuu sitten, ei ole minun käsissäni.”
Se on kypsän kirjailijan puhetta.
Matti Kinnunen
Kirjoittaja on toimittaja ja suomentaja.
Tommi Kinnusen esikoisromaanin kirja-arvio ranneliike.netissä