Toronto-Village

Edellinen

Time in Europe...

My Canadian friend showed up, as scheduled, at Helsinki-Vantaa. This is actually the third visit, but the previous two were joint trips to Finland. But once these few weeks are over, he will return to YYZ. But that will be preceded by some time in Berlin as well. (And he will experience, I hope, that the BLN Intercontinental offers a better experience than the Montreal one that never really met our expectations, though we ended up there once and again for lack of anything better.)

VR offers speed, but none of the comfort and service VIARail gives. And no free drinks.

I much appreciate his efforts to learn Finnish. When starting without grammar, it is amazing though how important it is to be able to hear, for example, the double consonants etc, to be able to differentiate between, say, "kylä" (village) and "kyllä" (yes).

The news about the stepdown of Jack Layton reached us on Tuesday. It was more of a blow to me. Viewing Canada from Europe now I am more prepared to see how the prospects for equality are dwindling in Canada. Inside and there, the current bad news tend to be explained with some wishful thinking, or as a bad dream. Otherwise the future would be too painful, particularly in the wake of the Rob Ford takeover (based on free elections).

The high consumer cost level is always a shock upon arrival in Finland. Germany will soften the impact though, the whole of Western Europe is not that expensive.


Helsingistä puuttuu eliittirahastus..

Viiden Toronton Priden jälkeen pistää Helsingissä tavallaan myönteisesti silmään se, että erittäin kalliita charity-luonteisia tilaisuuksia ei ole. Tai sitten ne järjestetään julkisuudelta piilossa. Tarkoitan tällä esimerkiksi illallisia, joissa yhden lautasen hinta olisi 500 euroa/dollaria. Tällaisia Torontossa on, koska niillä annetaan varakkaille homoille mahdollisuus saada parempi kokemus - ja toisaalta hankitaan varoja toimintaan. Minulla ei niihin menestyneiden homojen iltoihin tietenkään ollut asiaa, muuten kuin toimittajana. Toimittajilla oli mahdollisuus seurata sivusta, mutta ei pöytäpaikoilla.
Tämä on tietenkin amerikkalaisen charity-kulttuurin vuotoa rajan yli. Toronton Prideen matkustaan paljon rajan takaa ja amerikkalaiset ovat tottuneet statuksen mukaan järjestettyihin tilaisuuksiin.

Oheinen kuva on vuoden 2010 kiistanalaisesta Queers against apartheid -marssiosiosta. Nyt 2011 Israelin apartheidin vastustajat jäivät ihan vapaaehtoisesti pois kulkueesta ja koko tapahtumasta, koska muutoin olisi vaarantunut Toronton kaupungin avustus (mm laajan poliisi- ja turvatoimen ilmaisuus). Kanadan poliittinen establishment on hyvin Israel-myönteistä, lukuunottamatta ehkä osaa demaripuolueesta.


Kirkko homosaunaa siunamaan..

Riihimäellä on muuan lääninrovasti yhden kirkkoherran ja yhden maallikon avustamana juhlallisesti siunannut saunan. Asiasta kertoi YLE Häme 20.6.11.

Suomen evl-kirkolla on kaavoja erilaisiin kohteiden siunaamisiin. Usein kai siunataan samalla paikan työntekijätkin.

Nyt siunattu sauna on eräässä leirikeskuksessa.

Mutta mieleen tuli, että samalla saunan siunauksen kaavalla voisi siunata myös esimerkiksi sen Suomen ainoan homosaunan. En ole siellä käynyt, mutta tiedän suunnilleen sen sijainnin. Kuuluu ilmeisesti Paavalin seurakuntaan.

Jos srk kieltäytyy toimesta, asiasta syntyy uusi kestouutinen. Ja syntyy silloinkin, jos suostuu.

Paavalin srk (kirkko on ratikka kasin päättärin luona) oli aikanaan Suomen tiukimpia. Nyt en tiedä.

Katolisessa kirkossa on käytössä ns pyhä vesi. (Kovin läheiseksi käynyt ystäväni jotenkin aina koskettaa porstuan vesimaljaa mennessään Dundasin ja Lansdownen kulmilla olevaan katoliseen kirkkoon. Ihmettelen sitä, mutta hän sanoo tavan juurtuneen katolisessa poikakoulussa aikanaan...)

Jos evl-kirkossa olisi tuota pyhää vetää, sillä voitaisiin heittää löylyä eli siten todentaa se siunaus.

Mutta ei kun homosaunaan siunattamaan.

Siunauksen tilaamiseen tarvitaan ehkä jokin syy. Esimerkiksi remontin valmistuminen tai uusi kiuas. Mutta katsotaan.


Näyttävä highrise gay alueen tuntumaan..

En ole kuukausiin ollut Torontossa, ja nimimerkki pitäisi muuttaa, kunhan ehtii..
Mutta uutiset kertovat (www.xtra.ca), että entisen kortteliini Yonge-Maitland-Alexander-Church rakennetaan varmaan 60-kerroksinen condo eli osaketalo. Gay-teatteri (Buddies in Bad Times) jäisi melkein sen varjoon. Alta menee Yongen kadunvarren pääasiassa etnisiä ravintoloita ja pikkukauppoja. Mielestäni hyvä hanke. Juuri se pätkä Yongesta alkaa olla vaarallinen. Condohanke toisi parempia yrittäjiä ja vartijat. Buddies in Bad Times ei vaarannu. Sitä uhkaa sensijaan Cityn oikeistohallituksen avustuspolitiikka, jollain aikavälillä.


Liberaalit luottavat gay-pappi-kansanedustajaan maahanmuuttajien tavoittamisessa

Kanadan kristillis-konservatiivisen siirtolaisministerin Jason Kenneyn julkisuuskuvan vastapainoksi liberaalipuolue on nostanut kansanedustaja Rob Oliphantin. Hän on protestanttinen pappi, gaymies ja aviossa miehen kanssa. Oliphant on liberaalien monikulttuurisuusvastaava, eli siis ikään kuin varjohallituksen siirtolaisministeri. Liberaaleilla on kuitenkin täysi työ hillitä konservatiivien kannatuksen kasvua vanhoillisten maahanmuuttajien piirissä.

Rob Oliphantin näkyvyys etnisellä kentällä on kiintoisaa myös hänen henkilönsä puolesta. Ministeri Kenney tiedetään hyvin uskonnolliseksi ja samalla havaittu homokammoiseksi. Nämä ominaisuudet ovat heijastuneet hänen poliittisiin toimiinsa myös. Oliphant puolestaan on pappi United Church-kirkossa. (Toisin kuin esimerkiksi Kanadan johtava luterilainen kirkko ELCIC, United Church hyväksyy sukupuoliriippumattoman avioliiton. Suomalaistaustainen pastori Lionel Ketolahan joutui ELCIC-kirkon aika julman kurinpidon kohteeksi pari vuotta sitten)

Rob Oliphant uskoo pystyvänsä kommunikoimaan Kenneyn ja konservatiivien viestinnän kohteena oleville ryhmille. Hän sanoi Starille viime viikolla, että hänellä on jo lähtökohtaisesti, gay-miehenä, toimiva suhde niin uskonnollisiin kuin rodullisiinkin vähemmistöihin. Oliphant totesi, että vaikka hän on gay-mies, vaikeuksia hänellä ei sen takia juuri ole ollut. – Tapasin viime viikolla juuri hyvin konservatiivisen muslimiryhmän edustajia. Huomasin, että oven heille avasi kaksi asiaa: Se, että olen vähemmistön edustaja ja se, että he ymmärsivät minun olevan uskonnollisen. – Hei eivät ymmärrä ja hyväksy asioita kuten samasukupuolista avioliittoa, mutta he ymmärtävät minun tietävän, mitä on olla vähemmistön edustaja, sanoi Oliphant.

Oliphant edustaa seuraavissakin vaaleissa torontolaista vaalipiiriään, kyse ei ole siitä, että hän yrittäisi parlamenttiin Kenneyn calgarylaisesta vaalipiiristä, joka on umpivanhoillinen.

Kanadan maahanmuuttajat kallistuivat vuosikymmenet liberaalien suuntaan. Pitkään jatkunutta trendiä tuki mm Pierre Trudeaun monikulttuurisuuspolitiikka. Äskettäin vuotanut konservatiivien memo osoittaa puolueen keskittyvän etnisiin vaalipiireihin, etenkin suur-Toronton alueella. Raha puhuu ja konservatiivit ovat myös löytäneet vanhoillisuuden hanat epädemokraattisista yhteiskunnista muuttaneiden keskuudessa. Konservatiivishenkisesti uskontosidonnaisten muslimimaahanmuuttajien keskuuteen uppoavat usein hyvinkin konservatiivien perhearvot.

Siirtolaisministeri Kenney on käyttänyt etnisen median suunnalla sekä keppiä että porkkanaa. Torontossa päivittäin ilmestyvän Korea Times –lehden toimittaja ei päässyt mukaan selostamaan pääministerin Aasian matkaa viime vuonna. Tammikuussa siirtolaisministeri Jason Kenney oli vieraillut lehden toimituskokouksessa ja nuhdellut lehteä liberaaleihin kallistumisesta. Korea Timesin päätoimittajalle Lawrence Kimille valkeni, miksi pienempilevikkiset länsirannikon korealaislehdet olivat päässeet Harperin toimittajaseurueeseen. Torontolaislehti ilmestyy päivittäin, länsirannikkolaiset viikoittain, mutta tämä ei ollut painanut päätöksessä.

Rob Oliphant totesi konservatiivien palkitsevan yhteisöjä, jotka ovat heidän puolellaan – ja kurmuuttavan niitä, jotka eivät ole. Monet etniset lehdet ovat riippuvaisia valtion avusta ja nykyiset säännöt antavat hallitukselle harkinnanvaraisuutta. Aiempi postitustuki oli suoraviivaista ja riippumatonta lehtien sisällöstä. – Konservatiiveja vastustavat lehdet voivat menettää valtion tukea tai jäädä vaille paikkaa pääministerin koneessa, totesi Oliphant.

Kanadan suomenkielisillä lehdillä ei ole hallituksen kannalta juurikaan merkitystä. Valtion rahallinen tuki on kuitenkin niillekin merkittävää, viime vuonna se oli johtavan suomalaissiirtolaisten lehtiyrityksen kahdelle lehdelle yhteensä kolmenkymmenen tuhannen tuntumassa.

Eteläaasialaisten lehden Generation Next toimittaja totesi Starille, että siinä missä Kenney nostaa intohimot, Oliphant vetoaa älykkyyteen. – Toimittaja kuvasi, että Kenney on puhuessaan hyvin vakuuttava ja monasti ihmiset uskovat hanta.

Oliphant toteaa, että maahanmuuttajat eivät ole tyhmiä. He ymmärtävät tulevansa hyväksikäytetyiksi. Ja he ymmärtävät, million heitä kohdellaan etnisin perustein. – Mutta usein nämä uudet kanadalaiset haluavat tulla kohdelluiksi ensisijaisesti kanadalaisina.

Korealaislehden toimittaja sanoi Starille, ettei erityisemmin ole Kenneystä innostunut. – Ei hän ole tehnyt paljonkaan maahanmuuttajien hyväksi ja hän teki maahantulon vaikeammaksi niille, jotka eivät osaa englantia.


Persujen infektiotautilinjaako??

Hieman ihmettelen, että suomalaisen infektiotautien proffan puheenvuorosta HS:ssa 2.3 ei ole noussut keskustelua. Professori arvosteli mm HIV-lääkityksen ilmaisuutta ja totesi sen kustannusten per potilas nousevan noin 20K euroon vuodessa. Hän vertasi Suomen AIDS-kuolleisuutta esim pneunomian tiliin menneisiin kuolemiin, joiden "estämiseksi voitaisiin tehdä enemmän kuin nyt". Proffa toteaa, että verrattuna kaikkiin trooppisiin tauteihin, malaria ml, hiv-infektioon suunnatut tutkimus- ja muut varat ovat olleet "satatuhatkertaisia". Vertailu lienee kansainvälinen. Hän jatkaa, että nykyinen rahoitus (Suomessa) ei ole suuren suuri, mutta eipä aikoinaan kestänyt "kauan ennen kuin kansanterveyslaitokseen perustettiin oma hiv-osastonsa viisine tutkijoineeen". Eli siis jotain on jäänyt proffalle ilmeisesti hampaankoloon. Jutun oli laukaissut HS:ssa 27.2 julkaistu helsinkiläisen sairaalaan infektio-osaston lääkärin haastattelu, jossa hoitotilannetta kuvattiin hyväksi.
Mutta: Mistähän keskustelunavauksesta tässä on kyse?Onko tulossa linjaus siihen suuntaan, että homot maksakoot itse hoitonsa.. Ottaen huomioon ainakin persujen ja kristillisten piireissä rehottavan homofobian, en ihmettelisi.
Ihmettelen siis, että tämän proffan puheenvuoro ei ole herättänyt minkäänlaisia reaktioita tällä sivustolla, eikä ole tainnut tulla uutisoiduksikaan.

(Nimimerkki viittaa Torontoon, jossa en nyt kyllä toistaiseksi ole, mutta nimimerkin muuttaminen on mahdotonto, joten olkoon).


Kovaa peliä

Olin eilen joulupippalossa, jonne odotettiin mm Ontarion oppositiojohtajaa Hudakia (kovaa oikeistoa). Hän kuitenkin järjestäjien mukaan ilmoitti, ettei tule, jos samassa huoneessa on Ontarion liberaali liikenneministeri Katheleen Wynne. Wynne on julkigay, mutta riitaa konservatiivien kanssa on myös Toronton julkisen liikenteen ohjelman peruuttamisesta. Uusi Mayor on henkilöautojen ja metron kannattaja, ja provinssi on rahoittamassa kaupunkiin lisää kevyttä raideliikennettä - jonka Mayor haluaa nyt peruuttaa, jo tehdyistä investoinneista huolimatta. Wynnellä on tasa-arvo-asioissa suuri symboliarvo myös. Muutamassa viikossa Toronton poliittisen korrektiuden normisto on mennyt huimasti oikealle. Mayor Fordin virkaanstujaisissa käytettin mm sanaa pinko, jonka piti jäädä 60-luvulle. Wynnen kutsua ei peruutettu ja hänestä tuli illan sankari.


Saunoilla menee huonosti

Vuoden aikana on kaksi bathousea näillä tienoilla luovuttanut. Jo aiemmin kesällä sulki Club Toronto ja viime viikolla St Marcs. Molemmat alkoivat olla nukkavieruja, tosin CT:ssä en ollut kyllä käynyt sisällä sit 90-luvun, joten tarkkaan en tiedä. Kilpailutilanne on tappava, kolme saunaa on jäljellä, joissa yhteensä varmaan 600 asiakaspaikkaa. Hinnat ovat laskeneet.
St Marcs kokeili ilmaisia iltoja yliopisto-opiskelijoille, muttei riittänyt.
Jäljellä ovat Churchilla tai välittömässä läheisyydessä Steamworks, Spa Excess ja kellariluolatyyppinen Cellar. Lisäksi on suhteellisesti ottaen kaukana lännessä Central Spa, joka ei Brockin ja Dundasin kulmassa ole mitenkään "central".- St Marcsissa oli suomalaisittain kuuma kuivasauna, muissa haaleaa.


Oikeisto voitti Torontossa

Oikeistopopulistinen Rob Ford keräsi melkein puolet äänistä Toronton pormestarivaalissa, päävastaehdokas George Smitherman (gay, aviossa, adoptoitu poika) sai 35 pros. Fordin voittojuhlassa oli mm Ontarion taannoinen konservatiivipääministeri Mike Harris. Ford sanoi, että ei ole gay-vastainen, mutta "kaupungin rahoilla ei Pride-marsseja enää pidetä, niinkuin ei Labor Day-marrsejakaan". Ford aikoo laittaa mm ay-liikkeen tiukoille kaupungin piirissä, työnantajana. Fordin valinta tulee muuttamaan Toronton kansainvälistä kuvaa ja ilmapiiriä. - Homojen massapidätyksistä muistettu entinen Toronton poliisimestari Fantini muuten menee konservatiivien ehdokkaaksi tulevissa täytevaaleissa. Varmasti menee läpi. Eli meno on kovaa...


Pormestarivaali profiloi Toronton

Toronton ensi lokakuun pormestarivaalin (yleinen äänestys kunnallisvaalien yhteydessä) pääehdokkaiksi ovat julkisuudessa muodostuneet oikeistolainen Robert Ford ja gay-mies George Smitherman. Ford on ilmoittanut kannattavansa "perinteistä avioliittoa" ja hyväksynyt erään evankelistapapin kannatuksen. Smitherman on aviossa miehen kanssa ja he ovat juuri adoptoineet pojan. Smitherman oli aiemmin Ontarion terveysministeri ja muistaakseni vice-premier.
Ford erehtyi innostuksissaan puhumaan maahanmuuttoa vastaan ja on joutunut selittelemään sitä. Kanadan oloissa kanta on mahdoton. Tämä on pitänyt gay-asiat nyt sivussa. Toronto on 2014 World Priden isäntä. Jos kaupungissa on silloin anti-gay -pormestari, City Hallin osallistuminen voi olla pidättyvää. Fordilla on vankka enemmistö muutamissa esikaupungeissa (vuoden 1998 llitosalueilla), kun taas Smithermanin takana on ydinkeskustaa. Saa nähdä.
Kun meillä on homofobiaan kallistuva liittohallitus, suurimman kaupungin Mayorin ei tosiaan tarvitsisi olla samaa suuntaa.

Edellinen