Toronto-Village

Näytetään bloggaukset heinäkuulta 2010.

Räsänen pääministerinä, kuvitelkaa

Millainen olisi hallituksen linja tasa-arvoasioissa, jos Suomessa olisi vallassa kristillisdemokraattien vähemmistöhallitus ja pääministerinä Räsänen. Mielikuvituksen tueksi voi käyttää tilannetta Kanadassa. Vallassa olevat konservatiivit ovat homofobiassa Suomen KD:n tasalla. Lainsäädännön muuttamiseen eivät toistaiseksi pysty, mutta kaikki hallinnolliset tiet käytetään. Tilanteessa on ikävää myös se, että konservatiivien kannatusluvut ovat yhä n 10 pc liberaalien ohi. Tosin 65 pros kanadalaisista ei heitä tue, mutta enemmistövaalijärjestelmässä se ei paljon auta, koska konservatiivit ovat kuitenkin suurin puolue. Aasialaisten maahanmuuttajien tuki on painottumassa konservatiiveille, enemmistö seuraavissa vaaleissa on mahdollinen. Sitten voivat myös lainsäädäntötoimet olla ajankohtaisia.


Konservatiiveilta ei rahaa HIV-tutkimukseen

Toronto Star nosti aamun pääkkärissä esille taas Kanadan konservatiivien suhtautumisen HIV-tutkimukseen. Viimeinen liberaalipääministeri Paul Martin myönsi 100 milj WHO:lle ja muille. Vuonna 2006 valtaan tullut Harperin vähemmistöhallitus (kons) vältti heti alkuun Toronton AIDS-kokousta. Kanadassa on kansainvälisesti tunnustettuja tutkijoita, lehti mainitsee Stephen Lewisin ja Julio Montanerin. Jälkimmäisen johtama laitos on kehittänyt hoitotapoja, jotka vähentävät tartuttamisriskiä. Montaner on saanut maailmanlaajuista kiitosta, mutta ei saa nyökkäystäkään pääministeri Harperilta. Äskeisessä G8/20-kokouksessa Harper lanseerasi suuren ohjelman kehitysmaiden äitien hyväksi. Star huomauttaa, että Kanadan alkuperäisväestö kärsii muuta maata enemmän HIV:stä. Sielläkin tarvittaisiin tehostettua toimintaa. Star toteaa, että konservatiivien haluttomuus perustunee vääräperusteisiin aatteellisiin seikkoihin, kuten taudin liittymiseen huumeiden käyttöön ja homoseksuaalisuuteen. Ne eivät ole kuitenkaan keskeisiä leviämissyitä Afrikassa, Star kirjoitti.


Toronton valtuusto maltillisti Pride-vastaisuutta

Torontolaisen kaupunginvaltuutetun Giorgio Mammolitin vaatimukset Toronton tämänvuotisen Priden rahoituksen perumisesta eivät menneet läpi keskiviikon 7.7 kaupunginvaltuustossa. Sensijaan valtuusto hyväksyi kyllä päätöksen, jonka mukaan Priden avustukset maksetaan vastedes jälkikäteen. Priden tulee myös noudattaa Toronton kaupungin anti-discrimination -periaatteita. City Managerin tulee kertoa Pridelle kaupungin normeista. Valtuusto antoi City Managerin tehtäväksi kertoa Pride Torontolle, onko Israeli Apartheid-käsitettä julisteissaan kättäneen QAIA:n osallistuminen kaupungin linjausten vastaista.
Pride Toronton johtaja Travey Sandilands sanoi medialle olevansa huojentunut. Kaupungin avun saaminen jälkikäteen on vähän epämukavaa tosin, mutta hän oli erittäin tyytyväinen siihen, että vastuu kaupungin syrjinnänvastaisen linjauksen noudattamisesta ja tulkinnasta on nyt kaupungilla. -PT noudattaa aina kaupungin linjauksia, sanoi Sandilands.
Päätös tosin altistaa City Managerin toimiston painostukselle. Jos lobaajat saavat sen vakuuttuneeksi esimerkiksi käsitteen Israeli Apartheid syrjinnällisyydestä, aihe voi tulla esille uudelleen ensi vuonna. Toisaalta kuitenkaan Kanadan lainsäädännöstä ei löydy perustetta, jonka mukaan Israelin hallituksen arvostelu Kanadassa olisi syrjivää. Näin ollen asiantuntijat pitävät epätodennäköisenä, että City Managerin toimisto voisi määritellä arvostelun syrjinnäksi.
Kiista on nyt kuitenkin joka tapauksessa kaupungin ja lobbaajien välinen, eikä Pride Toronto ole suoraan osallinen.
Pride Toronto tuotti mediatietojen mukaan noin sadan tuhannen dollarin tappion.
Mammoliti on tällävälin myös ilmoittanut luovuttavansa pormestarikampanjassa. Hän on kuitenkin edelleen ehdolla valtuustoon.


Israelin arvostelun kielto peruuttiin, kaupungin tuki taas vaarassa

Toronton Pride järjestäjät peruivat 23.6 aiemman kiellon käyttää tunnusta "Israeli apartheid". Kielto oli aiheuttanut laajoja protesteja. Purun jälkeen kaupunginvaltuutettu ja pormestariehdokas Mammoliti ilmoitti esittävänsä kaupungin tuen purkua jälkikäteen heinäkuun valtuuskokokouksessa. Hanketta tukevat kaksi muuta pormestariehdokasta, Rossi ja Ford. Israelin arvostelusta on tulossa täällä näköjään suunnilleen takavuosien Suomen "neuvostovastaisuuden" vertainen poliittinen rasite. Israelin tukeminen on "poliittisesti korrektia",muu oikein ei. Suomessa Israelin toimia on arvostellut jopa kirkko (Kirkon ulkomaanapu, suomalaisrahoitteisen sairaalan tultua pommitetuksi Gazassa), mutta Kanadassa sopivuuden rajat ovat siirtymässä amerikkalaisille linjoille. Mammoliti esittää valtuustolle, että nyt annettu tuki peritään takaisin ja tulevia hakemuksia ei hyväksytä. Mammoliti oli esittänyt kaupungin tuen purkamista jo toukokuussa, mutta ei saanut kannatusta kesäkuun kokouksessa, kun Pride oli kieltänyt Israelia arvostelevan teeman.