Toronto-Village

Näytetään bloggaukset maaliskuulta 2010.

Maahanmuuttoministeri

Julkisuudessa tasa-arvovastaisten asenteidensa takia olleen siirtolais- ja kansalaisuusasioiden ministerin Jason Kenneyn wikipediatietojen muuttaminen nousi uutisiin. Aiemmin oli lyhyt maininta siitä, että gay-tasa-arvon saavutusten jättäminen pois uudesta Kansalaisen oppaasta oli herättänyt arvostelua. Äskettäin wptietoihin ilmestyi myönteisiä arvioita uudesta oppaasta, Historica-Dominion Institutilta ja eräältä sotahistorioitsijalta. Kansalaisen oppaaseen oli lisätty paljon tietoja Kanadan sotilaallisesta panoksesta ennen ja nyt. On sanottava, että tämä ministeri on korjannut maahanmuutoa järkevästi työperäiseen suuntaan. Edelleen on kyllä voimassa family class, jonka puitteissa siirtolainen voi tuoda maahan suuren määrän sukulaisiaan. (Muuan tuttu toi 30 sukulaista Sri Lankasta ja osti heille pari ok-taloa Mississaugasta.) Suomen isoäitidebatti on tässä valossa aika huvittavaa. Kanadan vihreiden pj Elizabeth May sanoi äskettäin, että konservatiivihallituksen tasa-arvovastainen linja on laskelmoitua uusien maahanmuuttajien kannatuksen hankintaa. Homoliitot ovat monille aasialaistaustaisille maahantulijoille kauhistus. Tuo ryhmä on kuitenkin äänestänyt perinteisesti liberaaleja. Aasialaisten saaminen konservatiivien taakse voi vaihtaa mm monien Vancouverin seudun vaalipiirien värin ja auttaa konservatiiveja enemmistöön Ottawassa.


Kovia aikoja

Suomessa näyttää elävän käsitys, että Kanada on jotenkin erityisen homomyönteinen yhteiskunta. Pitää päällisin puolin paikkansa. Ottawassa pitää kuitenkin valtaa konservatiivien vähemmistöhallitus, jonka asenteet ja toiminta ovat ihan jotain muuta. Tultuaan valtaan 2006 se äänestytti avioliittolaista uudelleen, tosin enemmän pro forma, konservatiivien omia edustajia oli tarpeeksi poissa, jotta muutosta ei tullut. Eri toimin hallitus kuitenkin on pystynyt jarruttamaan ja haittaamaan. Syksyllä julkaistusta uusien kansalaisten oppaasta poistettiin kaikki viittaukset gay-edistykseen. Tällä viikolla oli julkisuudessa, että siirtolaisministeri Kenney oli vaikuttanut kohtien poistamiseen. Virkamiehet olivat vielä yrittäneet uudelleen ja ministerin lähipiiri oli ilmoittanut, ettei käy. Julkisuudessa ministeri on kyllä nyt kiistänyt asian. Kenney oli parlamentissa äänestänyt vuoden 05 avioliittolakia vastaan, eikä muutenkaan ole asenteitaan peitellyt.
Provinssikohtaiset poliittiset voimasuhteet tietenkin vaikuttavat, esimerkiksi täällä Ontariossa on liberaalihallitus. Kanadan alhaisen äänestysprosentin ja yleisesti vähäisen poliittisen kiinnostuksen puitteissa on kuitenkin mahdollista, että Harperin konservatiivit seuraavissa vaaleissa saavat enemmistön, silloin tilanne voi vaikeutua todella. Suomesta katsottaessa on hyvä muistaa, että yleensäkin yhteiskunnallinen konsensus on aika höllässä täällä, julkisten varojen käyttämisestä mm koulutukseen ollaan hyvin montaa mieltä. Ero rajantakaiseen USA:han on tietenkin edelleen suuri, mutta Harperin aikana maa on kallistunut yhän enemmän etelän suuntaan. "Älkäämme unohtako, missä olemme", on pääministeri sanonutkin.
Tämän blogin otsikko viittaa ns Church-Wellesley -alueeseen, eli Gay Villageen, eli kotikulmiini.