Toronto-Village

Näytetään bloggaukset kesäkuulta 2010.

Poliisit kuin muisto pahemmilta ajoilta

Gay Villagen kulmilla on näkynyt jo useampana päivänä jonottain vankienkuljetusautoja, (sellaisia englantilaiseen maailmaan kuuluvia matalia kärryjä, Suomessa tuntemattomia). Village on muutaman korttelin päässä sekä lauantain kahakoista että täältä kaakkoon sijaitsevasta protestoijien leiriksi muodostuneesta puistosta. Tämä alue toimi ilmeisesti poliisiajoneuvojen stageing area -roolissa. Yön ja illan tunteina poliisit myös pysäyttelivät kadun kulkijoita, monet gay-paikoista poistuvia. - V-tuako noi täällä hengaa, kysyi moni. Täällä pitkään asuneille tilanne nimittäin palautti muistoja poliisin ratsioista gay-yrityksiin, baareihin ja bathouseihin, niinkin myöhään kuin 90-luvun puolivälissä. (Itse asiassa homojen vainoamiseen käytetyt rikoslain pykälät taitavat olla tässä maassa edelleen voimassa, cottaging, etc, pitää varmistaa lakimiestuttavilta.) Tiedossani ei ole, menivätkö poliisit ravintoloihin sisälle.
Paikallismedia on heijastanut torontolaisten yleistä suuttumusta siitä, että G20 tuotiin ihan ydinkeskustaan, tänne nousi nelimetrinen Berliinin muuri Convention Centerin ja lähikortteleihin ympärille. Linnoituksen puolustamiseen keskittyneet poliisit myöhästyivät pahasti protestiryhmien iskettyä muutamaa korttelia idempänä. Iskujen kohteet olivat pääasasiassa pankkeja ja amerikkalaisketjuja, mutta mukaan mahtui myös ihan tavallisia ma-ja-pa -ravintoloita ja kauppoja. Poliisi ilmoitti muuttavansa taktiikkaa.
Nyt muistutetaan, että kaupungin edustajat suosittivat G20:n pitämistä esim messukeskuksessa, muutama kilometri länteen, mutta Harperin ihmiset halusivat ydinkeskustaan.


Maan toivot

Silmäilin HS:n jonkinlaisen paneelin elämänneuvoja uusille ylioppilaille mielessäni kysymys, suositetaanko muuttoa maailmalle. Pikasilmäyksellä kukaan ei suosittanut elämää muualla, yksi muistutti jatko-opinnoista ulkomailla.Olen miettinyt, missä vaiheessa SUomen kiristyvä verotus ja sosiaaliturvaverkon haparoituminen johtavat laajempaan koulutetun nuorison maastamuuttoon. Tätä en tietenkään toivo. Mutta esim Kanadahan on käsi ojossa (jos on terve ja laskennallinen henkilökohtainen nettoarvo on hyvä). Kielitaitoinen suomalainen vastaa kymmentä kielitaidotonta aasialaista. Täältä käytiin Islannissa markkinoimassa, ei tulivuoren vaan rahakriisin vanavedessä. Uusi EU-Kanada sopimus ilmeisesti tuo koulutuksen molemminpuolisen hyväksymisen, kertovat virkamiehet. - Gay-kannalta Kanada on vähän epävarma kylläkin. Jos konservatiivit saavat enemmistön, tiedä vaikka homous tulee taas poissulkevaksi maahanmuuttajien valintakriteeriksi. Oli vielä 70-luvulla.


Pride suostui sensurointiin

Toronton Priden järjestäjät ovat kompastuneet keskusteluun Israelista.
Pride Toronton tämänvuotinen kärkihahmo (eli grand marshal) hongkongtaustainen lääkäri Alan Li on vetäytynyt tehtävästä järjestäjien sensuroiduttua Israelin toiminnan arvostelua marssista. Järjestäjät kieltivät termin “Israeli Apartheid” ja samalla estivät ryhmän Queers Against Israeli Apartheid osallistumisen. Li sanoi, että järjestäjien päätös on isku vasten naamaa “erilaisten äänten historiallemme”. Lauantaille 3.7 ollaan järjestämässä vaihtoehtomarssia. Lauantaina on ollut dyke march eli lesbojen marssi. Ainakin sille on nyt tulossa kilpailija.

Järjestäjien päätöksen taustalla on yhden Toronton pormestariehdokkaista vaatimus israelinvastaisen mielipiteen kieltämisestä. Hän on uhannut muutoin tehdä aloitteen, että Pride menettää kaupungin tuen. Täällä Kanadassa poliitikot pelkäävät kuollakseen leimautumista antisemitisteiksi, ja aloite voisi mennä läpikin.
Maanantaina 7.6 uusi Pride Coalition for Free Speech järjestää kokouksen ( 519 Community Centre, tuossa mäkeä ylös) vaihtoehto-ohjelmasta.
Toronton Pride on viikkoa tavallista myöhemmin, syynä kaupungissa perinteisenä pride-viikonloppuna kokoontuva G20.

Lin tilalle marshalleiksi tulee pari yökerhon omistajaa. Joku voi muuten muistaa, että vuoden 2006 marssin marshal oli ruotsalainen radiotuottaja Bill Schiller. Hän viestissään mainitsi silloin Suomenkin.