• Torontolainen

Liberaalit luottavat gay-pappi-kansanedustajaan maahanmuuttajien tavoittamisessa

Kanadan kristillis-konservatiivisen siirtolaisministerin Jason Kenneyn julkisuuskuvan vastapainoksi liberaalipuolue on nostanut kansanedustaja Rob Oliphantin. Hän on protestanttinen pappi, gaymies ja aviossa miehen kanssa. Oliphant on liberaalien monikulttuurisuusvastaava, eli siis ikään kuin varjohallituksen siirtolaisministeri. Liberaaleilla on kuitenkin täysi työ hillitä konservatiivien kannatuksen kasvua vanhoillisten maahanmuuttajien piirissä.

Rob Oliphantin näkyvyys etnisellä kentällä on kiintoisaa myös hänen henkilönsä puolesta. Ministeri Kenney tiedetään hyvin uskonnolliseksi ja samalla havaittu homokammoiseksi. Nämä ominaisuudet ovat heijastuneet hänen poliittisiin toimiinsa myös. Oliphant puolestaan on pappi United Church-kirkossa. (Toisin kuin esimerkiksi Kanadan johtava luterilainen kirkko ELCIC, United Church hyväksyy sukupuoliriippumattoman avioliiton. Suomalaistaustainen pastori Lionel Ketolahan joutui ELCIC-kirkon aika julman kurinpidon kohteeksi pari vuotta sitten)

Rob Oliphant uskoo pystyvänsä kommunikoimaan Kenneyn ja konservatiivien viestinnän kohteena oleville ryhmille. Hän sanoi Starille viime viikolla, että hänellä on jo lähtökohtaisesti, gay-miehenä, toimiva suhde niin uskonnollisiin kuin rodullisiinkin vähemmistöihin. Oliphant totesi, että vaikka hän on gay-mies, vaikeuksia hänellä ei sen takia juuri ole ollut. – Tapasin viime viikolla juuri hyvin konservatiivisen muslimiryhmän edustajia. Huomasin, että oven heille avasi kaksi asiaa: Se, että olen vähemmistön edustaja ja se, että he ymmärsivät minun olevan uskonnollisen. – Hei eivät ymmärrä ja hyväksy asioita kuten samasukupuolista avioliittoa, mutta he ymmärtävät minun tietävän, mitä on olla vähemmistön edustaja, sanoi Oliphant.

Oliphant edustaa seuraavissakin vaaleissa torontolaista vaalipiiriään, kyse ei ole siitä, että hän yrittäisi parlamenttiin Kenneyn calgarylaisesta vaalipiiristä, joka on umpivanhoillinen.

Kanadan maahanmuuttajat kallistuivat vuosikymmenet liberaalien suuntaan. Pitkään jatkunutta trendiä tuki mm Pierre Trudeaun monikulttuurisuuspolitiikka. Äskettäin vuotanut konservatiivien memo osoittaa puolueen keskittyvän etnisiin vaalipiireihin, etenkin suur-Toronton alueella. Raha puhuu ja konservatiivit ovat myös löytäneet vanhoillisuuden hanat epädemokraattisista yhteiskunnista muuttaneiden keskuudessa. Konservatiivishenkisesti uskontosidonnaisten muslimimaahanmuuttajien keskuuteen uppoavat usein hyvinkin konservatiivien perhearvot.

Siirtolaisministeri Kenney on käyttänyt etnisen median suunnalla sekä keppiä että porkkanaa. Torontossa päivittäin ilmestyvän Korea Times –lehden toimittaja ei päässyt mukaan selostamaan pääministerin Aasian matkaa viime vuonna. Tammikuussa siirtolaisministeri Jason Kenney oli vieraillut lehden toimituskokouksessa ja nuhdellut lehteä liberaaleihin kallistumisesta. Korea Timesin päätoimittajalle Lawrence Kimille valkeni, miksi pienempilevikkiset länsirannikon korealaislehdet olivat päässeet Harperin toimittajaseurueeseen. Torontolaislehti ilmestyy päivittäin, länsirannikkolaiset viikoittain, mutta tämä ei ollut painanut päätöksessä.

Rob Oliphant totesi konservatiivien palkitsevan yhteisöjä, jotka ovat heidän puolellaan – ja kurmuuttavan niitä, jotka eivät ole. Monet etniset lehdet ovat riippuvaisia valtion avusta ja nykyiset säännöt antavat hallitukselle harkinnanvaraisuutta. Aiempi postitustuki oli suoraviivaista ja riippumatonta lehtien sisällöstä. – Konservatiiveja vastustavat lehdet voivat menettää valtion tukea tai jäädä vaille paikkaa pääministerin koneessa, totesi Oliphant.

Kanadan suomenkielisillä lehdillä ei ole hallituksen kannalta juurikaan merkitystä. Valtion rahallinen tuki on kuitenkin niillekin merkittävää, viime vuonna se oli johtavan suomalaissiirtolaisten lehtiyrityksen kahdelle lehdelle yhteensä kolmenkymmenen tuhannen tuntumassa.

Eteläaasialaisten lehden Generation Next toimittaja totesi Starille, että siinä missä Kenney nostaa intohimot, Oliphant vetoaa älykkyyteen. – Toimittaja kuvasi, että Kenney on puhuessaan hyvin vakuuttava ja monasti ihmiset uskovat hanta.

Oliphant toteaa, että maahanmuuttajat eivät ole tyhmiä. He ymmärtävät tulevansa hyväksikäytetyiksi. Ja he ymmärtävät, million heitä kohdellaan etnisin perustein. – Mutta usein nämä uudet kanadalaiset haluavat tulla kohdelluiksi ensisijaisesti kanadalaisina.

Korealaislehden toimittaja sanoi Starille, ettei erityisemmin ole Kenneystä innostunut. – Ei hän ole tehnyt paljonkaan maahanmuuttajien hyväksi ja hän teki maahantulon vaikeammaksi niille, jotka eivät osaa englantia.

3 kommenttia

martin

15.3.2011 00:07

Mikä tämä Lionel Ketola-juttu oli?

Torontolainen

15.3.2011 13:39

Lionel Ketola oli Kanadan luterilaisen ELCIC-kirkon ensimmäinen julkihomo pappi. Kirkon johto ei kuitenkaan hyväksynyt hänen virkaanasettamistaan tästä syystä, mutta Holy Cross -seurakunta Newmarketissa teki sen omin päin, kaavan mukaan, piispatta kuitenkin. Valtakunnallinen media oli paikalla, toukokuussa 2008, ja Ketola oli esillä monissa keskusteluohjelmissa. ELCIC:n itäinen hiippakunta, käytännössä piispa Michael Pryse, kuitenkin painosti seurakunnan lopulta "antautumaan", srk tuomittiin "eristykseen" jne, kunnes Ketola poistui kuvasta. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan koko tapahtumasta on sovittu vaiettavan eli tämä Gay Ministry on ikäänkuin pyyhitty historiasta. Googlaamalla löytyy kyllä alkuvaihetta. Torontolainen suomalainen sanomalehti Vapaa Sana totesi Ketolan liittyvän luontevasti sarjaan oikeuksien puolesta toimineita kanadansuomalaisia. Sodanjälkeinen muutto Kanadaan on ollut aika konservatiivista, mutta aiemmat suomalaiset mm olivat keskeisesti rakentamassa Kanadan työelämän edunvalvontaa. Ketola ei juuri puhu suomea, hieman kuitenkin.

Torontosta

15.3.2011 13:48

By the way,Mayor Ford is not really bad. He has done some good things.