Toronto-Village

Räsänen pääministerinä, kuvitelkaa

Millainen olisi hallituksen linja tasa-arvoasioissa, jos Suomessa olisi vallassa kristillisdemokraattien vähemmistöhallitus ja pääministerinä Räsänen. Mielikuvituksen tueksi voi käyttää tilannetta Kanadassa. Vallassa olevat konservatiivit ovat homofobiassa Suomen KD:n tasalla. Lainsäädännön muuttamiseen eivät toistaiseksi pysty, mutta kaikki hallinnolliset tiet käytetään. Tilanteessa on ikävää myös se, että konservatiivien kannatusluvut ovat yhä n 10 pc liberaalien ohi. Tosin 65 pros kanadalaisista ei heitä tue, mutta enemmistövaalijärjestelmässä se ei paljon auta, koska konservatiivit ovat kuitenkin suurin puolue. Aasialaisten maahanmuuttajien tuki on painottumassa konservatiiveille, enemmistö seuraavissa vaaleissa on mahdollinen. Sitten voivat myös lainsäädäntötoimet olla ajankohtaisia.


Konservatiiveilta ei rahaa HIV-tutkimukseen

Toronto Star nosti aamun pääkkärissä esille taas Kanadan konservatiivien suhtautumisen HIV-tutkimukseen. Viimeinen liberaalipääministeri Paul Martin myönsi 100 milj WHO:lle ja muille. Vuonna 2006 valtaan tullut Harperin vähemmistöhallitus (kons) vältti heti alkuun Toronton AIDS-kokousta. Kanadassa on kansainvälisesti tunnustettuja tutkijoita, lehti mainitsee Stephen Lewisin ja Julio Montanerin. Jälkimmäisen johtama laitos on kehittänyt hoitotapoja, jotka vähentävät tartuttamisriskiä. Montaner on saanut maailmanlaajuista kiitosta, mutta ei saa nyökkäystäkään pääministeri Harperilta. Äskeisessä G8/20-kokouksessa Harper lanseerasi suuren ohjelman kehitysmaiden äitien hyväksi. Star huomauttaa, että Kanadan alkuperäisväestö kärsii muuta maata enemmän HIV:stä. Sielläkin tarvittaisiin tehostettua toimintaa. Star toteaa, että konservatiivien haluttomuus perustunee vääräperusteisiin aatteellisiin seikkoihin, kuten taudin liittymiseen huumeiden käyttöön ja homoseksuaalisuuteen. Ne eivät ole kuitenkaan keskeisiä leviämissyitä Afrikassa, Star kirjoitti.


Toronton valtuusto maltillisti Pride-vastaisuutta

Torontolaisen kaupunginvaltuutetun Giorgio Mammolitin vaatimukset Toronton tämänvuotisen Priden rahoituksen perumisesta eivät menneet läpi keskiviikon 7.7 kaupunginvaltuustossa. Sensijaan valtuusto hyväksyi kyllä päätöksen, jonka mukaan Priden avustukset maksetaan vastedes jälkikäteen. Priden tulee myös noudattaa Toronton kaupungin anti-discrimination -periaatteita. City Managerin tulee kertoa Pridelle kaupungin normeista. Valtuusto antoi City Managerin tehtäväksi kertoa Pride Torontolle, onko Israeli Apartheid-käsitettä julisteissaan kättäneen QAIA:n osallistuminen kaupungin linjausten vastaista.
Pride Toronton johtaja Travey Sandilands sanoi medialle olevansa huojentunut. Kaupungin avun saaminen jälkikäteen on vähän epämukavaa tosin, mutta hän oli erittäin tyytyväinen siihen, että vastuu kaupungin syrjinnänvastaisen linjauksen noudattamisesta ja tulkinnasta on nyt kaupungilla. -PT noudattaa aina kaupungin linjauksia, sanoi Sandilands.
Päätös tosin altistaa City Managerin toimiston painostukselle. Jos lobaajat saavat sen vakuuttuneeksi esimerkiksi käsitteen Israeli Apartheid syrjinnällisyydestä, aihe voi tulla esille uudelleen ensi vuonna. Toisaalta kuitenkaan Kanadan lainsäädännöstä ei löydy perustetta, jonka mukaan Israelin hallituksen arvostelu Kanadassa olisi syrjivää. Näin ollen asiantuntijat pitävät epätodennäköisenä, että City Managerin toimisto voisi määritellä arvostelun syrjinnäksi.
Kiista on nyt kuitenkin joka tapauksessa kaupungin ja lobbaajien välinen, eikä Pride Toronto ole suoraan osallinen.
Pride Toronto tuotti mediatietojen mukaan noin sadan tuhannen dollarin tappion.
Mammoliti on tällävälin myös ilmoittanut luovuttavansa pormestarikampanjassa. Hän on kuitenkin edelleen ehdolla valtuustoon.


Israelin arvostelun kielto peruuttiin, kaupungin tuki taas vaarassa

Toronton Pride järjestäjät peruivat 23.6 aiemman kiellon käyttää tunnusta "Israeli apartheid". Kielto oli aiheuttanut laajoja protesteja. Purun jälkeen kaupunginvaltuutettu ja pormestariehdokas Mammoliti ilmoitti esittävänsä kaupungin tuen purkua jälkikäteen heinäkuun valtuuskokokouksessa. Hanketta tukevat kaksi muuta pormestariehdokasta, Rossi ja Ford. Israelin arvostelusta on tulossa täällä näköjään suunnilleen takavuosien Suomen "neuvostovastaisuuden" vertainen poliittinen rasite. Israelin tukeminen on "poliittisesti korrektia",muu oikein ei. Suomessa Israelin toimia on arvostellut jopa kirkko (Kirkon ulkomaanapu, suomalaisrahoitteisen sairaalan tultua pommitetuksi Gazassa), mutta Kanadassa sopivuuden rajat ovat siirtymässä amerikkalaisille linjoille. Mammoliti esittää valtuustolle, että nyt annettu tuki peritään takaisin ja tulevia hakemuksia ei hyväksytä. Mammoliti oli esittänyt kaupungin tuen purkamista jo toukokuussa, mutta ei saanut kannatusta kesäkuun kokouksessa, kun Pride oli kieltänyt Israelia arvostelevan teeman.


Poliisit kuin muisto pahemmilta ajoilta

Gay Villagen kulmilla on näkynyt jo useampana päivänä jonottain vankienkuljetusautoja, (sellaisia englantilaiseen maailmaan kuuluvia matalia kärryjä, Suomessa tuntemattomia). Village on muutaman korttelin päässä sekä lauantain kahakoista että täältä kaakkoon sijaitsevasta protestoijien leiriksi muodostuneesta puistosta. Tämä alue toimi ilmeisesti poliisiajoneuvojen stageing area -roolissa. Yön ja illan tunteina poliisit myös pysäyttelivät kadun kulkijoita, monet gay-paikoista poistuvia. - V-tuako noi täällä hengaa, kysyi moni. Täällä pitkään asuneille tilanne nimittäin palautti muistoja poliisin ratsioista gay-yrityksiin, baareihin ja bathouseihin, niinkin myöhään kuin 90-luvun puolivälissä. (Itse asiassa homojen vainoamiseen käytetyt rikoslain pykälät taitavat olla tässä maassa edelleen voimassa, cottaging, etc, pitää varmistaa lakimiestuttavilta.) Tiedossani ei ole, menivätkö poliisit ravintoloihin sisälle.
Paikallismedia on heijastanut torontolaisten yleistä suuttumusta siitä, että G20 tuotiin ihan ydinkeskustaan, tänne nousi nelimetrinen Berliinin muuri Convention Centerin ja lähikortteleihin ympärille. Linnoituksen puolustamiseen keskittyneet poliisit myöhästyivät pahasti protestiryhmien iskettyä muutamaa korttelia idempänä. Iskujen kohteet olivat pääasasiassa pankkeja ja amerikkalaisketjuja, mutta mukaan mahtui myös ihan tavallisia ma-ja-pa -ravintoloita ja kauppoja. Poliisi ilmoitti muuttavansa taktiikkaa.
Nyt muistutetaan, että kaupungin edustajat suosittivat G20:n pitämistä esim messukeskuksessa, muutama kilometri länteen, mutta Harperin ihmiset halusivat ydinkeskustaan.


Maan toivot

Silmäilin HS:n jonkinlaisen paneelin elämänneuvoja uusille ylioppilaille mielessäni kysymys, suositetaanko muuttoa maailmalle. Pikasilmäyksellä kukaan ei suosittanut elämää muualla, yksi muistutti jatko-opinnoista ulkomailla.Olen miettinyt, missä vaiheessa SUomen kiristyvä verotus ja sosiaaliturvaverkon haparoituminen johtavat laajempaan koulutetun nuorison maastamuuttoon. Tätä en tietenkään toivo. Mutta esim Kanadahan on käsi ojossa (jos on terve ja laskennallinen henkilökohtainen nettoarvo on hyvä). Kielitaitoinen suomalainen vastaa kymmentä kielitaidotonta aasialaista. Täältä käytiin Islannissa markkinoimassa, ei tulivuoren vaan rahakriisin vanavedessä. Uusi EU-Kanada sopimus ilmeisesti tuo koulutuksen molemminpuolisen hyväksymisen, kertovat virkamiehet. - Gay-kannalta Kanada on vähän epävarma kylläkin. Jos konservatiivit saavat enemmistön, tiedä vaikka homous tulee taas poissulkevaksi maahanmuuttajien valintakriteeriksi. Oli vielä 70-luvulla.


Pride suostui sensurointiin

Toronton Priden järjestäjät ovat kompastuneet keskusteluun Israelista.
Pride Toronton tämänvuotinen kärkihahmo (eli grand marshal) hongkongtaustainen lääkäri Alan Li on vetäytynyt tehtävästä järjestäjien sensuroiduttua Israelin toiminnan arvostelua marssista. Järjestäjät kieltivät termin “Israeli Apartheid” ja samalla estivät ryhmän Queers Against Israeli Apartheid osallistumisen. Li sanoi, että järjestäjien päätös on isku vasten naamaa “erilaisten äänten historiallemme”. Lauantaille 3.7 ollaan järjestämässä vaihtoehtomarssia. Lauantaina on ollut dyke march eli lesbojen marssi. Ainakin sille on nyt tulossa kilpailija.

Järjestäjien päätöksen taustalla on yhden Toronton pormestariehdokkaista vaatimus israelinvastaisen mielipiteen kieltämisestä. Hän on uhannut muutoin tehdä aloitteen, että Pride menettää kaupungin tuen. Täällä Kanadassa poliitikot pelkäävät kuollakseen leimautumista antisemitisteiksi, ja aloite voisi mennä läpikin.
Maanantaina 7.6 uusi Pride Coalition for Free Speech järjestää kokouksen ( 519 Community Centre, tuossa mäkeä ylös) vaihtoehto-ohjelmasta.
Toronton Pride on viikkoa tavallista myöhemmin, syynä kaupungissa perinteisenä pride-viikonloppuna kokoontuva G20.

Lin tilalle marshalleiksi tulee pari yökerhon omistajaa. Joku voi muuten muistaa, että vuoden 2006 marssin marshal oli ruotsalainen radiotuottaja Bill Schiller. Hän viestissään mainitsi silloin Suomenkin.


Toronto Pride menetti valtionapunsa

Ottawan konservatiivihallitus ei antanut tukea Toronton Pridelle. 2009 Pride sai 400K dollaria matkailumarkkinointitukena. Se oli ilmeisesti ollut konservatiiveilta jonkinlainen työtapaturma ja koko faili otettiin pois sitä käsitelleeltä ministeriltä ja siirrettiin teollisuusministeri Tony Clementille.
Nyt Clement ilmoitti, että valtio haluaa tukea alueellisia ja pienempiä tapahtumia ja kukin kaupunki saa korkeintaan kahden tapahtuman avustuksen. Torontosta kelpasivat talven suuri maatalousnäyttely ja Luminato-festivaali. Cllement kiisti kyseessä olleen aatepohjainen ratkaisu. Ainahan löytyy perusteita. Aiemmin viikolla Harperin hallitus epäsi valtionavun joukolta naisjärjestöjä, jotka olivat olleet kriittisiä hallitukselle. Israeliin nuivasti suhtautuneet kehitysapujärjestöt joutuivat kylmään veteen jo aiemmin. Vuoden 2009 Pride tuotti verotuloina valtiolle noin kuusi miljoonaa dollaria. Valtionavun epäämisellä ei ole käytännön merkitystä, mutta se heijastaa valtiovallan asenteen kielteistymistä tasa-arvoon.


Vappumielenosoitus!

Kanadan homofobiseksi (väitetyn) maahanmuuttoministeri Jason Kenneyn eroa vaadittiin mielenosoituksessa Villagen itäpuolella vappuna. Kenneystä on ehkä tullutkin Harperin hallitukselle imagorasite tulevia vaaleja ajatellen. Mielenosoituksessa vastustettiin Kanadan maahanmuutto- ja pakolaispolitiikan muutoksia. Itse asiassa Kenneyn toteuttama maahanmuuton työperäistäminen ei ole niinkään huono juttu, mutta ministerin uskonnollispohjainen konservatismi näkyi esim maahanmuuttájien uudessa oppaassa. Kenney ei ole suoraan vastannut homofobiasyytteisiin, mutta hänen aiemmat lausuntonsa mm vaalikampanjan aikana tukevat väitteitä. Tilanne on sikäli paradoksaalinen, että Kenneyn eroa vaativia maahanmuuttajien ryhmiä ja toisaalta vapaamielisiä tasa-arvoihmisiä ei juuri yhdistä muu kuin Kenneyn vastustaminen. Kehitysmaista ja Itä-Euroopasta tulevien maahanmuuttajien piirissähän homofobia vasta rehottaakin. Mutta yhteinen tavoite saada Kenney ulos tai ainakin huomion kohteeksi yhdistää.


Davie Village Vancouver

Kävin pikimältään Vancouverin Davie Village -alueella, joka suunnilleen vastaa näitä Churchin kulmia. Torontossa meno on vaisuuntunut, mm ravintola Zelda muutti pois korkean vuokran takia eikä uutta vuokralaista ole ilmaantunut. Pari parempaa ruokaravintolaakin sulki, halvempia tilalle. Joku järjesti keskustelutilaisuudenkin aiheesta "Is the Village soon dead". Vancouverin Davie Villagessa ei ainakaan heti näin kisojen jälkeen näyttänyt olevan samaa ongelmaa. Tosin Montreal Rue Ste Catherinen itä lienee maan laajin gay village edelleen. Torontossa osa harrastuksesta on siirtynyt Queen Westin suunnalle. Kuvan pikkubussilinja C23 muuten vie Vancouverissa rautatieasemalta (Viarail, Amtrak) suoraan gay-alueelle liikennelaitoksen hinnoin. (Ehkä Suomesta kisoissa käyneet toimittajat ovat tehneet gayvillage-reppareita BC:stä, en ole huomannut.)