• Juksteri

Kaaosteoria

Maailma on kaoottinen paikka. Onneksi sen tajuaminen kesti melko kauan, tai muuten en olisi ehkä motivoitunut käymään kouluja 19 vuotta. 'Onneksi' sen tähden, koska olen tyytyväinen siihen, että olen oppinut edes jotakin. Olen myös tyytyväinen, että hyppäsin ajoissa pois. Olisin varmaan silloinkin tyytyväinen, jos olisin aloittanut jatko-opinnot. Ehkä joskus alankin.

Koko elinikä ei riitä kaiken ymmärtämiseen. Miksi meille sitten sanotaan, että oppimisen pitäisi kestää läpi koko työelämän? Taasko yksi utopia, jonka saavuttaminen ei ole yhtä tärkeää kuin sen tavoittelu? Miksei se riitä, että kiinnostuu jostakin asiasta ja opettelee sen niin hyvin, että sillä vaikka ansaitsee elantonsa? Siksi ei riitä, koska 'minua' kiinnostavat asiat eivät ehkä kiinnosta riittävän monta muuta ihmistä.

Pitää siis kiinnostua sellaisistakin asioista, joiden osaamisesta on vain hyötyä. Elokuvassa Matrix on kone, joka lataa muutamassa sekunnissa suoraan aivoihin mitkä tahansa taidot, taistelulajeista helikopterin lentämiseen. Vaikka konetta ei keksittäisikään, ainakin se on selviäjän tavoite. Learn by demand.

Jos on luonteeltaan vähääkään opportunistinen, niin unohtaa suoralta kädeltä omat kiinnostuksensa ja keskittyy tekemään itsestään arvokkaan. Hankkii sellaiset tiedot ja taidot, joille on kysyntää. Mitä epävarmempaa kysyntä tulevaisuudessa on, sitä isommat rahat osaamisestaan pitää kääriä saman tien. Nyt voi ansaita pienen omaisuuden tekemällä Facebookin tai iPhoneen sovelluksia eli appseja. Mitä turhempi sovellus, sitä suurempi menestys. Tähän tulovirtaan ei kuitenkaan kannata laskea koko loppu-uraansa.

Maailma siis on kaoottinen. Sen tähden maailmassa eivät menesty vain opportunistit. Laulukilpailussa tai lottoarvonnassa voi tulla ennalta-arvaamaton menestys. Tai varma työ voi päättyä. Tai mitä tahansa varman ja mahdottoman välissä voi tapahtua.

Menestyskaavaa ei ole. On vain hetkiä, jolloin luulee näkevänsä terävästi.

8 kommenttia

martin

18.9.2008 15:28

Ostaa ja myydä. Kurssit vaihtelevat.
Varmaa on v a i n Jumalan rakkaus.

martin

18.9.2008 15:28

Tervetuloa!

JPHki

18.9.2008 20:12

Hmmm...nyt tarvittaisiin hiukan tarkempaa määrittelyä kaoottisuudelle. Maailma, siis fysikaalinen sellainen, on itse asiassa vain vähän kaoottinen ja suurimmaksi osaksi hyvin ennustettavissa. Tarkoittanet ihmiskuntaa ja ihmiselämää - no, minun mielestäni nekään eivät ole kovin kaoottisia. Säännöt ja toimintatavat, joilla pärjäilee ihmisenä enimmäkseen ihan hyvin, ovat helposti opittavissa. Sen sijaan yksittäisen ihmisen "nuppi" eli ajatusmaailma voi toki olla erittäinkin kaoottinen joskus. Mutta sä et vaikuta siltä.
Erittäin kaunis otos ruusunnupusta, onko kuva itse ottamasi?

arkadas

18.9.2008 22:08

Tervetuloa bloggaajien joukkoon;)

audinkopoika

19.9.2008 00:05

Miun puolesta tervetuloa Ranneliikkeen blogipalstaa pitämään. Anna tekstin virrata vuolaana ja vapaana...

Juksteri

19.9.2008 10:06

Kiitos ystävällisistä kommenteista martin, JPHki, arkadas, audinkopoika.

Martin, kiteytit asian hyvin. Onko sinulla jotakin muuta selviytymisstrategiaa tässä nykyisessä elämässämme kuin uskosi?

JPHki, nythän sinä otat pohjaa pois kaaosteoriastani. :-) Maailmalla tarkoitan pääasiassa ihmisten keskinäistä vuorovaikutusta ja kaaoksella vaikeaa ennustettavuutta, kun näistä vuorovaikutuksista seuraa tapahtumien ketjuja. En siis kirjoittanut elottomien kappaleiden ennustettavuudesta, joka on yksinkertaisempaa. Yksi ihminen voi olla jossain määrin johdonmukainen ja ennustettavakin. Mutta mitä enemmän on ihmisiä, sitä vaikeampaa on ennustaa niitä seurauksia, joita he keskenään toisilleen aiheuttavat.

Talous on tiede ihmisten keskinäisistä vuorovaikutuksista. Se ei ole luonnontiedettä, ja siten tarkasti ennustettavaa. Se mitä juuri nyt tapahtuu rahoitusalalla ei ollut ennustettavaa, tai jos oli, niin juuri kukaan ei kuunnellut. Kajaanissa toivutaan edelleen järkytyksestä, kun 540 hengen työ päättyy UPM-Kymmene paperitahtaalla tehtaan. Muutos voi olla nopea ja dramaattinen ja syyt moninaiset, ja tästä seuraa pienimuotoinen, paikallinen kaaos.

Ruusunnuppu kasvaa parvekkeellani. Kuva on eilispäivältä. Jännitän, ehtiikö nupusta vielä aueta täysi kukka.

JPHki

19.9.2008 13:14

Aamu-tv:stä kuuntelin keskustelua USAn rahoituskriisistä; siinä todettiin että kriisi oli todellakin ennustettavissa ja että siitä varoiteltiin vuosia. Mutta kukaan ei tehnyt mitään. Se on kai jääräpäisyyttä ja/tai lyhytaikaisen edun tavoittelua.
No, kuitenkin yhteiskunnallisista asioista käyttäisin mieluummin termiä "huonosti ennustettava" kuin "kaoottinen" :)

martin

22.9.2008 02:03

Juksteri!

Rakkaus.