ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


Helsinki Pride 2007 -kulkue Helsingissä

teksti: Sami Mollgren, kuvat: Sami Mollgren ja Leo Koivistoinen 30.6.2007 (päivitetty 2.7.)

Helsinki Pride 2007 -tapahtuman kulkue järjestettiin Helsingin keskustassa lauantaina 30. kesäkuuta. Aurinkoinen sää oli houkutellut mukaan arviolta lähemmäs 2 000 ihmistä. Kulkueen reitti oli Kampin Narinkka-torilta Kaivopuistoon Mannerheimintien, Aleksanterinkadun, Unioninkadun ja Etelärannan kautta.

Lauantaina puolen päivän aikoihin alkoi värikästä väkeä kokoontua Helsingissä Kampin liikekeskuksen ja vanhan bussiaseman väliselle Narinkka-torille. Yhteen mennessä torin täyttivät ihmiset, ilmapallot, sateenkaariliput ja muut tykötarpeet. Kello 13 jälkeen kulkue lähti liikkeelle.

Kulkueeseen osallistui sateenkaarikansaa laidasta laitaan. Mukana olivat niin sateenkaariperheet, Yhteys-liikkeeseen kuuluvat, poliittista väriä tunnustavat kuin mihinkään "alaryhmittymään" kuulumattomatkin. Musiikista vastasi äänentoistolla varustettu rekka-auto, josta soitettiin sateenkaarikansalle tuttuja bilekappaleita. Katujen varsilla oli runsaasti yleisöä seuraamassa pride-kulkuetta.


Kulkueen lähtöpaikalle Helsingin Narinkka-torille alkoi kerääntyä sateenkaariväkeä.


Väki alkaa valmistautua kulkueen lähtöön


Kulkue mannerheimintiellä.


Pride-kulkueen rekka-autosta soitettiin musiikkia ja lavalla bailattiin.


Kulkue oli monta sataa metriä pitkä. Osallistujia lähemmäs 2 000.

Kulkue törmäsi matkallaan Olympialaiturin lähellä Vuorimiehenkadulla pieneen uskovaisteen mielenosoitukseen. Ryhmä kuohahti selvästi, kun pride-kulkueessa laulettiin "Jumalan kämmenellä kaikille paikkoja on...". Tämä sai vastamielenosoittajat huutamaan homouden syntisyyttä hyvin vahvasti.

Vastamielenosoittajien kanssa syntyi isompaa kärhämää, kun pride-kulkueen hännillä kulkenut tummiin pukeutunut ryhmä yritti riistää huutelevilta vastamielenosoittajilta kyltin jossa luki "HOMOUS ON SYNTI". Kukaan ei loukkaantunut välikohtauksessa. Puistojuhlan ajan vastamielenosoittajien joukko pyöri juhlapaikan ympäristössä, ja yritti päästä puheisiin pride-väen kanssa.


Välikohtaus vastamielenosoittajien kanssa.

Kaivopuistossa järjestettiin puistojuhla, jonka juonsi Sirkka Tälli. Puistojuhlan lavalla nähtiin mm. Jonna, Manboy, Leola Kicks, Out 'n loud sekä Unisex Distortion. Pride-juhlakansa kerääntyi puistoon seuraamaan esityksiä. Katsojia oli muutama tuhat niin nurmella kuin kallioillakin.


Väkeä puistojuhlassa

Setan Asiallisen tiedon omena Vantaan kaupunginmuseolle

Seta jakaa vuosittain Asiallisen tiedon omena -tunnustuksen taholle, joka on edistänyt seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen asemaa. Tänä vuonna tunnustus annettiin Vantaan kaupunginmuseolle Sateenkaari-Suomi –näyttelyn johdosta.

Vantaan kaupunginmuseon Sateenkaari-Suomi -näyttely johdattaa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden historiaan Suomessa 1600-luvulta nykypäivään. Se kertoo lesbojen, homojen, biseksuaalien ja transihmisten aseman muuttumisesta. Lainsäädännön, kulttuurielämän ja kirjallisuuden lisäksi näyttelyssä käsitellään ansiokkaasti tuntemattomampiakin teemoja, kuten ristiinpukeutumista, suomalaisten transihmisten historiaa ja homoseksuaalisuutta maaseudulla. Näyttely auttaa yksittäistä katsojaa ja yhteiskuntaa ymmärtämään paremmin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhteiskunnallista asemaa ja tulevaisuuden haasteita.


Tuoreita viinirypäleitä . . . . Puistojuhlan juontaja Sirkka Tälli.


Setan puheenjohtaja on luovuttanut Asiallisen tiedon omenan Vantaan kaupunginmuseolle

Kunniarotan poikasia useille

Kunniarotta-palkinto jaetaan taholle, joka on esittänyt syrjiviä mielipiteitä seksuaali- tai sukupuolivähemmistöistä tai harjoittanut syrjintää.

Rotanpoikanen lähetettiin muusikko Sakari Kuosmaselle sen takia, että hän on julkisesti kehottanut seksuaalivähemmistöön kuuluvia henkilöitä menemään takaisin "kaappiin". Rotanpoikanen myönnettiin myös MTV3 Max -televisiokanavalle sen takia, että sen mainoskampanjan mukaan kanavalla ei esiinny seksuaalivähemmistöjä. Turun Sanomat sai rotanpoikasen julkaistuaan kolumnin, jonka mukaan homojen näkyvyys Euroviisuissa vaaransi viisuhengen.

Symboliset rotanpoikaset lähetettiin myös Helsingin Norra svenska församlingin vt. kirkkoherra Torsten Sandellille, joka kielsi sateenkaarimessun järjestämisen Tuomiokirkon kappelissa, sekä Vantaan ruotsinkielisen seurakunnan seurakuntaneuvostolle, joka vastoin kirkkoherran päätöstä esti messun järjestämisen Vantaan Pyhän Laurin Kirkossa.

Oras Tynkkynen vaatii sukupuolineutraalia avioliittolakia

Myös kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihreät) oli puhumassa Priden puistojuhlassa. Hän totesi, että Suomi on kulkenut pitkän matkan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien turvaamisessa. Uusin saavutus on hallitusohjelmaan kirjattu lupaus perheensisäisestä adoptiosta.

"Suomessa nais- ja miesparit voivat rekisteröidä parisuhteensa, mutta eivät edelleenkään mennä naimisiin. Tilanne on verrattavissa siihen, että käytössä olisi erillinen parisuhdelaki vaikkapa romaneille tai suomenruotsalaisille", totesi Tynkkynen, ja jatkoi, että "seuraavaksi tavoitteeksi pitää ottaa sukupuolineutraali avioliittolaki. Se on jo todellisuutta muutamissa Euroopan maissa ja Kanadassa. Siihen voidaan päästä myös Suomessa".


Illan Priden pääjuhlassa Vanhalla Ylioppilastalolla oli mukana mm. Ranneliike ry:n kansainvälisenä homofobian vastaisena päivänä (17.5.) nimittämä homofobian vastaisen työn hyvän tahdon lähettiläs Jone Nikula.

- Helsinki Pride 2007

» Kommentoi artikkelia
!

Kommentit

"Uskovaiset" on samaa joukkoa, joka hillui eduskuntatalon portailla parisuhdelain käsittelyn aikaan, meuhkasi Albertinkadulla maistraatin edessä ensimmäisten parien käydessä virallistamassa suhteensa ja öykkäröi eduskuntatalon edessä hedelmöityshoitolakia käsiteltäessä. Porukan nokkamiehistä useimmat ovat entisessä elämässään kulkeneet "lavealla tiellä" ja kertoneet julkisesti istuneensa kiven sisällä. Heidän maailmankuvansa on mustavalkoinen, vailla harmaita sävyjä, ja heidän raamatuntulkintansa kirjaimellinen. Lauantaina porukkaa johtanut Timo Valtonen aiheuttaa kiihkeydellään - liikkeen maltillisempien nokkamiesten mukaan - ongelmia myös liikkeen sisällä.
Helsingin Saalem-seurakunnan johtaja ja nykyinen Helluntaikirkon nokkamies sanoutui irti parisuhdelakia vastustaneista "polvirukoilijoista", koska ei pitänyt heidän toimintatapaansa oikeana. Sen sijaan ev.lut.kirkon pappi ja keskustan kansanedustaja Oinonen kävi eduskunnan portailla antamassa kuuluvan tukensa näille hihhuleille.
Jorma Hentilä

-- Jorma Hentilä 1.7.2007« takaisin...

[ uutiset ] [ uutisarkisto ] [ lähetä uutisvinkki ] [ asiaa, ajankohtaista, GLBT-aiheet ] [ linkkejä maailmalle ]

   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy