Seta: Ehey­tys­toi­min­ta on ma­ni­pu­loin­tia ja hen­kis­tä vä­ki­val­taa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 13

Helsingin Sanomien Mielipide-osiossa (14.5.2013) Seta ottaa tiukan kannan eheyttämistä ja uskomushoitoja kohtaan. Seta kiirehtii vaihtoehtohoitoihin liittyvän lainsäädännön valmistelua.

Ranneliike.net uutisoi 28.4.2013 eduskunnan oikeusasiamien vastauksesta kahden yksityishenkilön tekemään kanteluun Sielunhoitajaterapeutti-sairaanhoitajien kaksoisroolista ja Valviran riittämättömään puuttumisen tällaiseen toimintaan. Eduskunnan oikeausasiamies kiirehti sosiaali- ja terveysministeriötä avaamaan vaihtoehto-/uskomushoitoja käsittelevän lain valmistelun, joka on ollut pysähdyksissä useita vuosia.

Mielipidekirjoituksessa Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi ja varapuheenjohtaja Mikko Väisänen toteavat nk. eheytystoiminnan olevan henkistä väkivaltaa. Seta vaatii uskomushoitojen, mukaan lukien eheyttämisen kieltämistä lailla.

Seta:

- On eet­ti­ses­ti kes­tä­mä­tön­tä, et­tä ter­vey­den­huol­lon am­mat­ti­lai­nen toi­mii vas­toin par­haak­si kat­sot­tua hoi­to­käy­tän­töä an­taes­saan niin kut­sut­tu­ja us­ko­mus­hoi­to­ja omal­la va­paa-ajal­laan. Täl­löin am­mat­ti­lai­nen sai­si yk­si­tyis­hen­ki­lö­nä ta­hal­li­ses­ti vaa­ran­taa toi­sen ter­vey­den. Edus­kun­nan oi­keus­asia­mies on ot­ta­nut kan­taa asiaan 16. huh­ti­kuu­ta ja muis­tut­ta­nut so­siaa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riö­tä, et­tä niin sa­no­tun puos­ka­ri­lain sää­tä­mi­ses­sä tu­li­si ede­tä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Ehey­tys­toi­min­ta on ma­ni­pu­loin­tia ja hen­kis­tä vä­ki­val­taa. Se voi trau­ma­ti­soi­da ja joh­taa va­ka­viin mie­len­ter­vey­den on­gel­miin. Pa­him­mil­laan ko­ke­mus sii­tä, et­tei tu­le hy­väk­sy­tyk­si oma­na it­se­nään, voi li­sä­tä it­se­tu­hoi­suut­ta.

- Näin toi­mi­neet am­mat­ti­te­ra­peu­tit, lää­kä­rit ja sai­raan­hoi­ta­jat syyl­lis­ty­vät hoi­to­vir­hee­seen. Asiaan tu­lee voi­da puut­tua myös, jos am­mat­ti­lai­nen tar­joaa va­paa-ajal­laan us­ko­mus­te­ra­piaa, jo­ka työ­ajal­la an­net­tu­na joh­tai­si hoi­to­vir­hee­seen. Am­mat­ti­lai­nen ei voi pe­la­ta kak­sin kor­tein.

- Val­vi­ran ja so­siaa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riön on taat­ta­va, et­tä ter­vey­den­huol­lon am­mat­ti­lai­set toi­mi­vat kai­kis­sa olois­sa hoi­to­suo­si­tuk­sien mu­kai­ses­ti. Mi­nis­te­riön työ­ryh­mä on avaa­mas­sa vaih­to­eh­to­hoi­to­ja kos­ke­van la­ki­pa­ke­tin (2009) kä­sit­te­lyn. Vaih­to­eh­to­hoi­toi­hin liit­ty­vän lain­sää­dän­nön jat­ko­val­mis­te­lu on kir­jat­tu hal­li­tu­soh­jel­maan. Vaa­dim­me, et­tä la­ki­pa­ke­til­la kiel­le­tään vaa­ral­li­set us­ko­mus­hoi­dot.

Ju­ha-Pek­ka Hip­pi, Se­tan pu­heen­joh­ta­ja
Mik­ko Väi­sä­nen, Se­tan va­ra­pu­heen­joh­ta­ja

Ranneliike.netin uutinen: Eduskunnan oikeusasiamies: Vaihtoehtohoitoja koskeva lainsäädäntö päivittämisen tarpeessa

13 kommenttia

  • 1 / 13
  • puppeliassi
  • 14.5.2013, 18.01
tosi hyvä että setakin nyt otti kantaa.

vaikkei setalla pahemmin ole valtaa päättää asiasta.
"Hoidosta" ja sen sivuvaikutuksista on julkaistua tietoa ainakin jo Olli Stålströmin maineikkaista varhaisista kirjoituksista lähtien, mutta toiminnan kieltäminen on edennyt suurella viiveellä. Ottaen huomioon tasa-arvovastaiselle toiminnalle esimerkiksi USA:sta edelleen tarjolla olevan rahoituksen ja Suomen viime vuosien poliittisen kehityksen, etenkin seksuaalivähemmistöjen muuttamiseen tähtäävillä hoidoilla on Suomessa kannatusta myös poliittisesti vaikuttavalla tasolla. Ilman terveydenhoidollista ammattilaisroolia, uskontopohjaisina sielunhoitajina toimivien auttajien toiminnan rajoittaminen on ihan oma ongelmansa. - Julkisella tiedottamisella potentiaalisia potilaita voidaan opettaa kavahtamaan tällaisia auttajia, tietenkin.