Arkkipiispa käsitteli kirkolliskokouksen avauspuheessa avioliittoteemaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • -
  • 4

Kirkolliskokouksen työskentelyviikon Turussa maanantaina 13.5. avannut arkkipiispa Kari Mäkinen käsitteli puheessaan avioliitosta käytävää keskustelua.

Arkkipiispan mukaan meneillään oleva avioliittokeskustelu on tunneherkkä, koska se koskettaa niin keskeistä elämänaluetta, ihmisen minuutta ja identiteettiä, sukupuolisuutta ja seksuaalisuutta.

- Kun puhun tästä, astun keskelle luotuna olemisen salaisuutta. Sitä salaisuutta, että ihminen tarvitsee toista ihmistä, tarvitsee läheisyyttä, rakkautta ja lämpöä. Olen oppinut, että juuri siinä on Jumalan ihmiselle antaman seksuaalisuuden tärkeä merkitys, arkkipiispa Mäkinen sanoi.

- Tässä katsannossa ei ole eroa heteroseksuaalisen ja homoseksuaalisen parisuhteen välillä. Molemmat parisuhteet ovat osapuolille yhtä tärkeitä, yhtä herkkiä ja yhtä haavoittuvia. Molemmat tarvitsevat vaivannäköä ja kasvamista, molemmissa on kyse elämän suuresta rikkaudesta. Molemmat tarvitsevat pysyvyydelleen ja kestävyydelleen tukea. Siksi on merkittävää, että yhteiskunnassa luodaan lainsäädännöllä rakenteita, jotka antavat turvaa ja suojaa parisuhteelle ja sen osapuolille. Niitä tarvitsevat sekä heteroseksuaaliset parit että homoseksuaaliset parit, arkkipiispa Mäkinen jatkoi.

Arkkipiispan mielestä riippumatta siitä, millaisia lainsäädännöllisiä ratkaisuja tullaan tekemään, koko kulttuuripiiriä koskeva muutos haastaa kirkkoa uudella tavalla paneutumaan avioliittokäsityksen ja avioliittoteologian perusteisiin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Tämä edellyttää kirkossa henkisesti avointa tilaa, jossa erilaiset näkökulmat tulevat kuulluiksi ja teologinen traditio ja ihmisten tämänhetkinen todellisuus pääsevät vuorovaikutukseen.

- Tarvitaan luottamusta ja loputtomasti keskinäistä kunnioitusta, jotta uskaltaa avata oven ja astua Kristuksen kanssa epämukavuusalueille, arkkipiispa Mäkinen toivoi.

Arkkipiispa oli maaliskuun lopussa haastateltavana MTV3:n Huomenta Suomi -lähetyksessä. Tuolloin ohjelman toimittaja Lauri Karhuvaara kysyi Mäkisen kantaa seksuaalivähemmistöihin kuuluvien asemaan. Karhuvaara viittasi kysymyksessään myös samaa sukupuolta olevien parisuhteisiin. Mäkisen tulkittiin silloin ilmaisseen tukensa tasa-arvoiselle avioliittolainsäädännölle, mutta myöhemmin hän kiisti Helsingin Sanomille antamassaan lausunnossa ottaneensa haastattelussa kantaa avioliittoasiaan. Sen sijaan hän viestitti ottaneensa kantaa ihmisten tasa-arvoiseen kohteluun.

Kirkolliskokous järjestetään Turussa 13.5. - 17.5.2013. Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa kirkolliskokous on kirkon ylin päättävä elin.

evl.fi: Arkkipiispa kehottaa paneutumaan avioliittokäsitykseen

4 kommenttia

Sisäasiainministeri Räsänen on huomannut, että "Romahdus kansakunnan uskon näkemyksistä ei ole liioiteltu ilmaisu. Vaikka kirkkomme on jäsenmäärällä mitattuna yhä enemmistökirkko, kristillisen uskon perusopetukset eivät enää ole enemmistönäkemyksiä."

Toisin sanoen hän myöntää, että kirkko on surkeasti epäonnistunut ydintehtävässään. Silti hän valtiovallan suulla ja arvovallalla ohjeistaa kirkkoa jatkamaan entiseen tapaan entistä määrätietoisemmin, eikä antamaan tuumaakaan periksi vanhoista näkemyksistä ja luutuneista dogmeista. Todennäköisesti valtio siis haluaa kehityksen jatkuvan samaan suuntaa, ja kirkon näivettyvän lopullisesti historialliseksi jäänteeksi, jolla ei ole enää kansan tosielämässä muuta roolia kuin toimiminen kastetilaisuuksien, prameiden kirkkohäiden ja hautajaisten kulissina.