Arkkipiispa käsitteli kirkolliskokouksen avauspuheessa avioliittoteemaa (juttukommentit)

 • 2 / 4
 • Public eye
 • 14.5.2013 16:41
Sisäasiainministeri Räsänen on huomannut, että "Romahdus kansakunnan uskon näkemyksistä ei ole liioiteltu ilmaisu. Vaikka kirkkomme on jäsenmäärällä mitattuna yhä enemmistökirkko, kristillisen uskon perusopetukset eivät enää ole enemmistönäkemyksiä."

Toisin sanoen hän myöntää, että kirkko on surkeasti epäonnistunut ydintehtävässään. Silti hän valtiovallan suulla ja arvovallalla ohjeistaa kirkkoa jatkamaan entiseen tapaan entistä määrätietoisemmin, eikä antamaan tuumaakaan periksi vanhoista näkemyksistä ja luutuneista dogmeista. Todennäköisesti valtio siis haluaa kehityksen jatkuvan samaan suuntaa, ja kirkon näivettyvän lopullisesti historialliseksi jäänteeksi, jolla ei ole enää kansan tosielämässä muuta roolia kuin toimiminen kastetilaisuuksien, prameiden kirkkohäiden ja hautajaisten kulissina.
 • 3 / 4
 • JuhaniV
 • JuhaniV
 • 14.5.2013 22:08
Räsänen toimii oman uskonnollisen yhteisönsä linjaa noudattaen. Kansanlähetys/Viidesläiset näkevät, että luterilaiseen kirkkoon pitäisi kuulua vain tosiuskovaisia=heidän linjansa mukaisia, eli ei naispappeja eikä homoavioliittoja. Vääräuskoiset saavat mennä. Luterilainen kirkko nykymuodossaan on heidän mielestään pahasta ja sietäisi sellaisenaan hävitä.

Luthersäätiö ja Kansanlähetyshän roikkuvat luterilaisessa kirkossa kuin purukumi kengänpohjassa. He eivät lähde kulumallakaan siksi, että omaksi ryhmäksi erottuaan tulisi näkyväksi kuinka mitättömästä, mutta metelöivästä joukosta on kysymys. Medianäkyvyys vähenisi vääjäämättä.

Räsänen saavutti jo aikanaan yhden merkittävän voiton. Kuuluisassa TV2:n homoillassä juuri hän sai ihmiset päättämään häipyä luterilaisesta kirkosta suurin joukoin.

Nykyisessä ministerinvirassaan käsittääkseni hänelle eivät edes kuuluisi nämä asiat, kuten homoavioliittojen säätäminen, suhtautuminen abortteihin jne. Hän kuitenkin käyttää ministerin valtaansa olla näkyvissä juuri näissäkin asioissa.
 • 4 / 4
 • JuhaniV
 • JuhaniV
 • 15.5.2013 8:54
Helsingin Sanomat kommentoi tämän päiväisessä pääkirjoituksessaan arkkipiispa Kari Mäkisen puhetta kirkolliskokoukselle.

- Ark­ki­piis­pa Ka­ri Mä­ki­sen avaus­pu­he tä­män vii­kon kir­kol­lis­ko­kouk­ses­sa ei ke­rän­nyt kuu­li­joil­ta suu­ria hur­raa-huu­to­ja. Mo­ni kir­kol­lis­ko­kous­edus­ta­ja ha­luai­si vaie­ta sa­maa su­ku­puol­ta ole­vien pa­rien ase­mas­ta ja sii­hen liit­ty­vis­tä lain­sää­dän­tö­hank­keis­ta.

Lehti toteaa luterilaisen kirkon olevan vahvassa puristuksessa usealta suunnalta. Osa kirkkoon kuuluvista pitää nykyistä tilannetta epätasa-arvoisena. Osa katsoo tulevan lakimuutoksen tasa-arvoisesta avioliittolaista toimivan vastoin heidän vakaumustaan. Lakimuutoksen katsotaan vaarantavan myös kansainvälisiä suhteita. Venäjän ortodoksikirkko ja konservatiiviset Afrikan kirkot ovat varoitelleet Ruotsin mallista. Siellähän kirkko vihkii myös homoparit.

Lehti ehdottaa vaikenemisen sijaan valittavan keskustelun. Arkkipiispa näytti puheellaan hyvää esimerkkiä.