YK:n jäsenvaltiot saivat sovituksi sanamuodot naisiin kohdistuvan väkivallan kieltävään julistukseen. New Yorkin Mannhattanilla sijaitsevasta YK:n päämajasta ilmoitettiin myöhään perjantaina sopimuksen syntyneen.
Pohjoismaiden vaatimat viittaukset seksuaali- ja sukupuolivähemmisöihin kuuluvien naisten oikeuksiin jäivät pois lopullisesta julistuksesta.
Venäjä, Vatikaani, Iran, Libya ja Sudan sekä joukko muita konservatiivisia islamilaisia valtioita, kuten Egypti, ja joukko erilaisia uskonnollis-konservatiivisia toimijoita maita vastustivat naisiin kohdistuvan väkivallan kieltävää julistusta siinä muodossa, että mukana on viittauksia oikeuteen jälkiehkeisyyn, abortin ja sukupuolitautien hoitoon ja seksuaali- ja sukupuolivähemmisöihin kuuluvien naisten oikeuksiin.
Myös viittaukset avioliiton sisällä tapahtuviin raiskauksiin nähtiin joissain maissa ongelmallisina.
Diplomaattilähteiden mukaan Egypti olisi halunnut, että valtiot voisivat olla huomioimatta kohdallaan niitä suosituksia, jotka ovat ristiriidassa kansallisten lakien tai uskonnollisten ja kulttuurisien arvojen ja tapojen kanssa. Tällaista poikkeusta länsimaat ja etenkään Pohjoismaat eivät sulattaneet.
Venäjällä närää herättivät erityisesti viittaukset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien naisten oikeuksiin. Presidentti Putin on mm. kritisoinut homoja siitä, etteivät he auta kääntämään väestön vähenemiskehitystä. Hän on myös asettunut tukemaan yhteiskunnan konservatiivisia arvoja ja lähentynyt ortodoksikirkkoa.
Nimettömänä pysyttelevän YK-diplomaatin mukaan kyse oli suurista erimielisyyksistä. Hän arveli jo keskiviikkona uutistoimisto Reutersille, ettei mainintoja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien naisten oikeudesta todennäköisesti ole tulossa lopulliseen asiakirjaan.
Julistuksen laatimisessa oli jo ehditty varautumaan lisäajan tarpeeseen, mutta se saatiin kasaan alkuperäisessä aikataulussa.
Jos kompromissia ei olisi saatu aikaan ja julistusta kasaan, olisi se arvioiden mukaan uhannut vuonna 1946 perustetun Naisten aseman komission (CSW) asemaa. Vuoden 2003 yritys laatia julistus epäonnistui.
Vesitetyn julistuksen arvo taas olisi yleisesti katsottu kyseenalaiseksi, joten tiukkaa julistusta vaativilla oli paineita pitää tiukoista kannoistaan kiinni.
Esimerkiksi Pohjoismaat olivat tiukan julistuksen kannalla, eivätkä hyväksyneet mitään lievennyksiä uskonnon tai perinteen varjolla. Erityisesti Pohjoismaat ajoivat myös mainintoja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oikeuksista ja seksuaaliterveyteen liittyvistä oikeuksista, mutta noiden asioiden kohdalla maat olivat valmiita luopumaan.
Julistus ei sido YK:n jäsenmaita, mutta painoarvollaan sen arvioidaan parantavan yleisesti naisten ja tyttöjen asemaa.
YK hyväksyi vuonna 1979 kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskevan yleissopimuksen. Sen tarkoituksena on turvata naisille samat oikeudet kuin miehille, mutta etenkin sopimuksen noudattamisen valvonnan katsotaan olevan ongelmallista.
AFP: Muslim states agree to ´historic´ UN statement on women
Reuters: Iran, Russia, Vatican threaten to derail U.N. women´s rights appeal