Vuonna 2008 kansanäänestyksessä kumottiin Kaliforniassa tasa-arvoinen avioliittolaki. Yli 50% äänestäjistä asettui puolustamaan homofobista Proposition 8 -lausumaa, jolla samaa sukupuolta olevien avioliitot kiellettiin. Asia meni oikeuden päätettäväksi. Ydinkysymykseksi muodostui se, voiko kansanäänestyksellä lopettaa jonkin kansanryhmän avioliitto-oikeuden, kuten Kaliforniassa kävi, vai rikkoiko kansanäänestyksen lauselma "Proposition 8" ihmisten perusoikeuksia.
Nyt asia on edennyt Korkeimpaan oikeuteen. Tasa-arvoisen avioliittolain kannattajat saavat merkittävää tukea politiikan ja talouselämän huipulta. Torstaina presidentti Obama, 130 republikaanipoliitikkoa ja 60 yritystä protestoi kansanäänestyksen avioliittokieltoa vastaan.
Korkeimman oikeuden tuomarit aloittavat asian käsittelyn. Tämä on nimeltään "Hollingsworth versus Perry" -tapaus. Presidentti Obama lähetti kirjeen, jossa hän totesi, että ennakkoluulot eivät oikeuta homojen ja lesbojen eriarvoiseen kohteluun lain edessä. Samantapainen kirje lähti Obaman hallitukselta jo viime viikolla, ja silloin aiheena oli avioliittoa puolustava laki Defense of Marriage Act, DOMA. Korkeimman oikeuden tuomarit joutuvat DOMAn osalta miettimään, rikotaanko siinä liittovaltion tasolla perustuslain pykäliä .
Nyt huomiota herättää se tasa-arvoista avioliittoa tukeva kirje, johon on saatu paljon republikaanien ja liike-elämän edustajien allekirjoituksia. Allekirjoittajana on mm. republikaaninen Hollywood-tähti Clint Eastwood.
Suuret firmat muistuttavat avioliittokiellon haitallisista vaikutuksista. "Proposition 8" vahingoittaa kalifornialaisia yrityksiä, koska avioliittoa haluavat homot ja lesbot hakeutuvat muihin, myönteisempiin osavaltioihin tai kokonaan muihin maihin Eurooppaan. Kirjelmän ovat allekirjoittaneet mm. Facebook, Apple, eBay, Intel, Levi Strauss, Nike ja Panasonic.
Korkeimman oikeuden suullinen käsittely alkaa luultavasti maaliskuun lopussa.Korkein oikeus on jo aikaisemmin laajentanut ja parantanut homojen ja lesbojen asemaa. Vuonna 2003 oli kuuluisa "Lawrence versus Texas", ja silloin äänin 6-3 Korkein oikeus kumosi 13 osavaltiossa olleen homoseksuaalista kanssakäymistä koskevan kiellon. Kaliforniassakin on tapahtunut asenteissa muutoksia. Äskettäin mitattiin, että 61% kalifornialaisista vastustaisi nyt "Proposition 8":aa ja vain 32% olisi sen puolella eli haluaisi kieltää homoilta ja lesboilta avioliiton.
(queer.de)