Pitäisikö tunnustaa paremmin väriä?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Terveisiä Itävallasta!

Itävaltalaisen homojen oikeuksia ajavan järjestön Lambdan jäsenlehden pääkirjoituksessa kysellään: millaisia poliittisia suuntauksia homot ja lesbot tukevat. Päätoimittaja Gudrun Hauer on seurannut pitkään Rainbow-internetfoorumia (rainbow.at) ja huomannut, miten ulkomaalaisvastaiset ja juutalaisvastaiset mielipidekirjoitukset ovat lisääntyneet. Tilastoilla mielellään pönkitetään ikivanhoja ennakkoluuloja ja kiihotetaan vähemmistöjä vastaan. Kansakunta kuulemma tuhoutuu ja länsimaiselle kulttuurille vieraat vaikutteet voittavat. Itävallan vaaleissa on siis äänestettävä äärioikeistolaisia puolueita BZÖ:tä tai FPÖ:tä.

Haiderin puolue oli BZÖ. Johtohahmon kuolema ja tieto siitä, että hän ajoi kuolemaan suoraan gaybaarista, on saanut myös monet homot ja lesbot ottamaan kantaa hänen puolestaan. Tekeekö hänestä paremman se, että hän on "yksi meistä". Voiko hänen juutalaisvastaiset ja kansallissosialistiset puheensa tällä perusteella unohtaa tai antaa anteeksi? Tai Petzner ja hänen kyyneleensä. Niin pehmeä mies ja kuitenkin Petzner ilmoitti heti jatkavansa täydellä kovuudella oppi-isänsä syrjivää politiikkaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Myös Kärntenin alueen evankelisen kirkon loputtomat ylistykset Haiderista ihmetyttävät. Niitä ylistyksiä kuultiin hautajaisissa.


Mihin joukkoihin homot ja lesbot nyt ryhmittyvät? Uudet vaalit tulevat Itävallassa muutaman vuoden kuluttua. Homous ei ole mikään poliittinen ohjelma. Mutta homous ja lesbous ei myöskään takaa, että tämä ryhmä antaisi tukensa muille syrjityille ryhmille. Amerikassa on onnistuttu luomaan eräänlainen sateenkaariallianssi, joka avoimesti ryhmittyy oman asian ja vähemmistöjen puolesta. Euroopassa sellainen ei ole onnistunut. Mutta sitä pitäisi ehkä yrittää. On tulossa kovemmat ajat: talouslama, äärioikeistolaiset virtaukset, jne. Itävallassa lokakuun parlamenttivaalien alla uusnatsit ja skinit hyökkäsivät muiden puolueiden vaalitilaisuuksien kimppuun mm. Wienissä. Senhenkisellä väellä on myös työtilaisuuksia tarjolla esim. security-turvapalveluissa. Yksittäiset tapahtumat eivät ennusta kovin hyvää jatkossa. Politiikassa polarisoidutaan. Pitäisikö meidän selkeämmin tunnustaa väriä?

2 kommenttia

Eivät homot ryhmity mihinkään erilliseen joukkoon sen paremmin kuin heterotkaan.

Jokaisella on omat pienemmät tai suuremmat asiansa ajettavana, omat pienemmät tai suuremmat ennakkoluulonsa, inhokkinsa ja suosikkinsa. Kuten aikaisemminkin on monta kertaa todettu, ei seksuaalinen suuntautuminen riitä yhdistäväksi tekijäksi, ei heteroilla eikä homoilla. Jossakin yksittäisessä asiassa, kuten esimerkiksi täällä keskusteluissa on todettu, jopa sateenkaarikansaa edustavat eri vähemmistöryhmät voivat olla hetken yksimielisiä, mutta ulkopuolisen uhan hävittyä riidellään taas kuten ennenkin.

Vähemmistöpsykologiaan kuulunee myös väistämättä se seikka, että on löydettävä joku vielä helpommin syntipukiksi leimattava "outo" vähemmistö, johon voi kohdistaa syrjintää ja tuntea siinä samalla itsensä taas vähän paremmaksi ja yhteiskuntakelpoisemmaksi. Ääriliikkeet ovat onnistuneet hyvin löytämään tämän markkinaraon. He osoittavat yhteiskunnasta epäkohtia ja löytävät niihin helposti syyllisen, kenet milloinkin. Jos tuo syyllisryhmä ei satu osumaan omaan nilkkaan, on niin helppo yhtyä kuoroon ja vaatia ongelmallisten ihmisten tekemistä vaarattomiksi, sulkemista keskitysleirehihin tai karkottamista toivoen, että sen jälkeen itsellä olisi parempi olla.

Tuosta Amerikan sateenkaariallianssistakin voidaan olla montaa mieltä. Ainakin Kaliforniassa se epäonnistui surkeasti saavutettujen oikeuksiensa puolustamisessa. Kansanäänestyksen edellä kampanjointi oli paljon vaisumpaa kuin uskonnollisilla ääriliikkeillä, ja laajempaan protestointiin herättiin vasta kun äänestys homoavioliittojen voimassapitämisestä oli jo hävitty.
Tv1:n Ykkösaamussa oli vieraana Paavo Lipponen. Hän otti hyvin voimakkaasti kantaa perussuomalaisten menestykseen ja siihen, että taustalta on nousemassa esiin hyvin äärimmäisiä ihmisiä ja mielipiteitä. Tätä ei ehkä puolueen johtohahmo Timo Soini olisi halunnut. Asenteet ovat 1930-luvulta.