Suurmielenosoitus Pariisisissa homoavioliittoja vastaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 37

Ranskassa on käynnissä kulttiuuritaistelu. Enemmistö kansasta on homoavioliiton kannalla, mutta vastustajat ovat ahkerasti liikkeellä. Tänään Pariisissa on ollut suurmielenosoitus. Järjestäjien viimeisten tietojen mukaan oli 800 000, poliisin mukaan 340 000 mielenosoittajaa. Nämä luvut näkyvät eri uutistoimistojen raporteissa (BBC, saksalainen DPA, Reuters, AP ja ranskalainen AFP). Näissä raporteissa kerrotaan mm. että 900 bussilastillista mielenosoittajia tuli eri puolilta maata, ja rautateille oli lisätty viisi lisäjunaa.

Aluksi homoavioliittoja vastustivat katoliset, mutta nyt rintamaan ovat liittyneet muslimit, juutalaiset ja oikeistopuolue UMP. Pariisin metroasemien suuaukoilla on jo menneen viikon ajan jaettu lentolehtisiä, joissa julistetaan, että "lapselle parasta on isä ja äiti". Homoavioliiton puolustajat, sosialistit, vihreät ja kommunistit, puolestaan mainostavat, että perinteinen perhekäsitys on menneen ajan ilmiö. Nyt on yhä enemmän isiä tai äitejä yksinhuoltajina ja on erilaisia patchwork-perheitä ("tilkkutäkki- tai apilaperheitä", joissa on erilaisia vanhempi-lapsi -asetelmia). Lähinaapureista Espanja ja Portugali ovat jo hyväksyneet homoavioliitot.

Uusin mielipidekysely kertoo: 60% ranskalaisista hyväksyy homoavioliitot. Adoptiota siinä yhteydessä kannattaa vain 46%. Vielä vähemmän on niitä, jotka kannattavat lesboille sosiaalivakuutuksin tuettua keinohedelmöitystä. Yhteiskunnassa on selvästi syvä railo, ja vaaditaan kansanäänestystä tässä asiassa. Presidentti Hollande pelkää, että hänen ajamansa avioliittolain uudistus kärsisi kansanäänestyksessä tappion.


Espanjan kokemukset

Espanjassa homoavioliitot ovat olleet käytössä vuoden 2005 heinäkuusta alkaen. Sosialistinen pääministeri Zapatero ajoi silloin maan sosiaalista modernisoimista. Homo-oikeuksien suhteen Espanja on edelläkävijämaa.Tuskin mikään yhteiskunta on ainakaan Euroopassa kokenut yhtä vahvaa yhteiskunnallista muutosta kuin Espanja kenraali Francon jälkeen. Monet sanovat, että epanjalaiset ovat avoimempia ja liberaalimpeja kuin pohjoiseurooppalaiset.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Nyt Espanjassa on vallassa konservatiivinen kansnapuolue ja pääministeri Mariano Rajoy. Hallitus valitti homoavioliitoista perustuslakituomioistuimeen, mutta tuomioistuin hylkäsi valituksen, koska kansa laajasti hyväksyy homoavioliitot. Kirkko vastustaa edelleen homoavioliittoja, mutta harva espanjalainen enää kuuntelee kirkkoa.


Saksassa homosta on tullut jälleen haukkumasana


Saksassa HLBTI-ihmisiä koskeva lainsäädäntö on muuttunut nopeasti. Samoin on muuttunut asenne homoihin. Vuoteen 1969 saakka homoseksuaalisuus oli rikos, josta langetettiin sodan jälkeen ainakin 50 000 vankeusrangaistusta. Homoja ja lesboja halveksittiin ja syrjittiin. Rikoslain homopykälä poistettiin laista vasta vuonna 1994.

Vuonna 2001 saatiin rekisteröity parisuhde, joka on oikeusvaikutuksiltaan lähellä avioliittoa. Aluksi koko parisuhdelaki meni perustuslakituomioistuimeen, ja siellä se hyväksyttiin. Eroavuuksia jäi homo- ja heteroliittojen oikeusvaikutuksiin, mutta erot eivät ole kovin suuria. Pahimmat erot ovat puolisoiden yhteisverotuksessa ja virkamiesten oikeuksissa. Nyt säännöksiä on korjattu, ja puolison kuoleman jälkeen homoleskeä kohdellaan samalla tavalla eläkeasioissa kuin heteroparin leskeä.

Saksassa perheen sisäinen adoptio on sallittu, mutta ulkopuolisen adoption kohdalla riita on nyt perustuslakituomioistuimessa. Moneen otteeseen on nähty, että homoseksuaalisuus ei ole este ihmisen uralle, ei edes politiikan sisällä. Mm. ulkoministeri on homo.

Mutta ruohonjuuritasolla kuohuu edelleen. Nuorten joukoissa on paljon niitä, jotka eivät suvaitse homoja ja lesboja. "Hintti" on koulujen pihoilla paljon käytetty haukkumasana. Kaksi kolmasosaa Berliinin alle 18-vuotiaista homoista ja lesboista on kertonut joutuneensa nimittelyn tai väkivallan kohteiksi viimeisen vuoden kuluessa.

(Lähde: stuttgarter-zeitung.de)


Uutistoimistojen raportit Pariisin mielenosoituksesta

Mass Paris rally against gay marriage in France
BBC News (13 January 2013)
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-21004322

Thousands protest in Paris against gay marriage
Deutsche Welle (13 January 2013)
Deutsche Presse Agentur/Reuters
http://www.dw.de/thousands-protest-in-paris-against-gay-marriage/a-16518660

Protestors against gay marriage mass at Eiffel Tower
Reuters (13 January 2013)
http://www.reuters.com/article/2013/01/13/us-france-gaymarriage-idUSBRE90B0IL20130113

Gay Marriage Protests In France Draw Thousands
Huffington Post (13 January 2013)
Associated Press
http://www.huffingtonpost.com/2013/01/13/gay-marriage-protests-in-_n_2467799.html

Thousands rally in Paris against gay-marriage
The Local France (13 January 2013)
Agence France-Presse
http://www.thelocal.fr/page/view/thousands-rally-in-paris-against-gay-marriage?#.UPL_O0daHXi

Au moins 340.000 personnes défilent contre l'égalité des droits
Têtu (13 janvier 2013)
http://www.tetu.com/actualites/france/au-moins-340-000-personnes-defilent-contre-legalite-des-droits-22848

37 kommenttia

Eikös tuollainen vähemmistönoikeuksien vastainen katumellakka ollut jo? Muuttuiko mikään? Ei, enemmistö ranskalaisista on edelleen tasa-arvon kannalla ja kansanäänestystä tuskin järjestetään vain jotta pienen vähemmistön oikeudet voitaisiin altistaa suvaitsemattomien mielivallalle.

Sen kuin vastustavat niin kuin vastustivat naistenkin äänioikeutta aina 1940-luvulle asti.
  • 2 / 37
  • Ei_avioliittoja_homoille
  • 13.1.2013, 12.13
"Ei, enemmistö ranskalaisista on edelleen tasa-arvon kannalla ja kansanäänestystä tuskin järjestetään vain jotta pienen vähemmistön oikeudet voitaisiin altistaa suvaitsemattomien mielivallalle."

Ranneliikkeenkin uutisoiman kyselyn mukaan 38% prosenttia ranskalaisista kannattaa homoadoptiota ja yli puolet on sitä vastaan. Sosialistien kaavailema homoliittolaki sisältää adoptio-oikeuden homoille, joten on selvää, että se kaatuisi kansanäänestyksessä. Tämän vuoksi lain kannattajat eivät halua kansanäänestystä asiasta; he selkeästi pelkäävät kansalaismielipidettä.