Lauantaina 29. joulukuuta ja siitä eteenpäin Mainen osavaltiossa samaa sukupuolta olevat parit voivat saada virallisesti toisensa. Esimerkiksi Portlandin ja Bangorin kaupungintalot ovat avoinna poikkeuksellisesti lauantaina avioliittotodistusten jakoa ja vihkimistä varten.
Marraskuussa 2012 järjestetyn presidentinvaalin yhteydessä Mainessa äänestäjät saivat päättää myös siitä, että hyväksyykö osavaltio samaa sukupuolta olevien avioliitot. Kaikkiaan 52,6 prosenttia kannatti avioliiton avaamista samaa sukupuolta oleville pareille. Vastustajia oli 47,4 prosenttia.
Jo vuonna 2009 Mainen edustajainhuone, senaatti ja kuvernööri hyväksyivät homoavioliitot, mutta lakiuudistus kaatui tuolloin kansanäänestyksessä.
Monissa Yhdysvaltain osavaltioissa samaa sukupuolta parit voivat solmia avioliiton. Joissakin osavaltioissa avioliitto toisaalta on määritelty vain miehen ja naisen väliseksi.
Yhdysvaltain liittovaltio ei tunnusta samaa sukupuolta olevien avioliittoja, eikä näillä parisuhteilla ole muutakaan virallista asemaa liittovaltiotasolla. Ensi vuonna liittovaltion korkein oikeus aikoo selvittää, ovatko avioliittokiellot perustuslain vastaisia.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu
Presidentinvaalin yhteydessä homoavioliitot hyväksyttiin Mainen lisäksi myös Washingtonin osavaltiossa ja Marylandissa. Washingtonissa avioliiton satamaan päästiin purjehtimaan 9. joulukuuta ja Marylandissa avioliitto aukeaa samaa sukupuolta oleville pareille vuoden 2013 alussa.
Yhdysvaltalaiset ovat heränneet "parasta edes myöhään, kuin ei milloinkaan" -henkeen tajuamaan, että kun maan perustuslaki tarjoaa sananvapauden vaikka millaisille vihapuheille, eli mennä vaikka toisten hautajaisiin julistamaan "jumalan vihaa ja tuomioita", niin paremminkin heidän perustuslakinsa pitää tarjota myös yhdenvertaiset oikeudet hyvissäkin asioissa, eli jokaisen vastuullisen aikuisen avioitua rakastamansa ihmisen kanssa.
Yhdysvalloissahan on vielä useissa osavaltioissa voimassa kuolemantuomiokin rikoksista ja maassa on mahdollisesti suhteessa eniten ihmisiä vankiloissa tämän päivän maailmassa, joten siellä on potentiaalia petrata asioita viimein myös hyvässä mielessä.
Suuri ansionsa on ollut myös Hollannilla, Belgialla, Ruotsilla, Norjalla, Islannilla, Tanskalla, Kanadalla, Argentiinalla, Etelä-Afrikalla, Portugalilla ja etenkin katolisessa mielessä Espanjalla, joista on nähty, etteivät ääriuskontopiirien harjoittamat maailmanlopun maalailut kaikkien avioliittomahdollisuutta vastaan ole pitäneet tippaakaan kutiaan.
Pitkä, kaita ja tuskainen tiehän se oli Jenkkilässä myös saada ihmisille, ainakin periaatteellista tasa-arvoa ihonväristä riippumatta. Siitäkin huolimattaa, että Angolasta pääosin lähtöisin olevat afroamerikkalaiset raatoivat ilmaisorjatyöllään merkittävän pohjan Yhdysvaltain vaurastumiselle - pääosin nimittäin Yhdysvaltain autoteollisuudenkin perustajat olivat keränneet pääomansa puuvillaplantaaseilta ja pohjoisenkin Yhdysvaltain ihmiset saivat puuvilla-vaatteensa ja -farkkujensa kankaat puuvillaplantaasipelloilla raatajilta.
Tällaiset uutiset Yhdysvaltojen eri osa valtioista lämmittävät aina mieltä: suunta tuntuu olevan oikea.
Pieni kehittelemätön ajatuskuvio "jenkkilästä":
Kyseessä on suuri maa ja erilainen kuvio lainsäädännöllisesti Eurooppaan verrattuna. Euroopassa on ollut edelläkäviljöitä "homoavioliittojen" suhteen, kuten Alankomaat, Espanja ja moni muu. Mutta osavaltiotasolla Jenkit eivät ole paljoa jäljessä: moni osavaltio on laillistanut homoavioliitot. Jenkeissähän federaatiotasoinen DOMA tullee korkeimman oikeuden käsittelyyn 2013, ja jos oikein olen ymmärtänyt, jos korkein oikeus toteaa DOMA:n perustuslain vaistaiseksi, tulee DOMA kumotuksi koko liittovation tasolla. Tällöin, liekö seuraus se että missä tahansa osavaltiossa jossa homoavioliiton voi solmia, esim. mies-mies pari voi liiton solmia ja heidän kotiosavaltionsa on se hyväksyttävä, tehden homoavioliitot käytännössä laillisiksi/madollisiksi koko USA:n alueella?
Noh, lainoppinut en ole (enkä liioin fariseuskaan), mutta jos jotakuinkin tällainen kuvio on mahdollista USA:ssa, en vielä menisi läksyttämään USA:ta homojen huonosta kohtelusta lain edessä. Ajattelen itseni nimittäin Eurooppalaisena, enkä vain suomalaisena, ja näin Eurooppalaisena tunnen että yhtäläiset oikeudet täällä koti-Euroopassa ovat vielä paljon pidemmän tien päässä kuin Yhdysvalloissa. Katsokaa, mitä Unkarissa tapahtuu. Mikä on tilanne Italiassa, Puolassa, Latviassa, Lieattuassa, Maltalla? Eurooppa ei ole federaatio, eikä kattavaa hyvääkään lainsäädöntöä tule kuten federaatiossa. Direktiivit ovat direktiivejä... mutta onko/tuleeko sellaisiakaan ko. aihepiiristä?
En pitäisi ihmeenä, vaikka Yhdysvallat hurauttaisivat kerralla ohi koko EU:n tässä asiassa.
Toki, näen kritisoitavaa Yhdysvalloissa. Mutta katsoisin ensin ihan tänne koti-Suomeen ja sitten vielä koti-Eurooppaan.
Olisihan se noloa, jos KOKO Yhdysvaltain alueella olisi laillinen oikeus mennä naimisiin samaa sukupuolta olevan puolison kanssa ennen kuin se olisi mahdollista täällä koti-Suomessa.
Tai sitten vaan jäämme jälkeen muusta maailmasta, ihan suosiolla.