Elokuva viittaa uniapneaan "karhujen" kansantautina

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • jnsto
  • 5
Uniapnea hoidossa käytetty maski, kiinnitysvöineen. Kuva on erään valmistajan sivuilta.

Tuotteiden ja palveluiden sijoittaminen elokuviin ja muihin mediatuotteisiin on keskeinen osa kaupallista viestintäteollisuutta. Seksuaalivähemmistöille suunnatut tai niistä kertovat elokuvat eivät ole mikään poikkeus. Amerikkalaisessa Bear City 2 -elokuvassa yllättää kuitenkin uniapnean hoitoon käytetyttyjen painehengityslaitteiden sijoittaminen elokuvaan. Tarkemmin ajateltuna "karhut" ovat kuitenkin ilmeisesti ryhmä, jossa uniapnea ehkä on enemmän sääntö kuin poikkeus. Sen esiintyvyys kohderyhmässä voi olla ainakin aikuisiän sokeritaudin tasoa ellei enemmän.

Uniapneassa on kyse hengityksen vaikeutumisesta ja katkeilusta kuorsauksen yhteydessä. Hengityskatkot aiheuttavat päiväväsymystä ja voivat nukkuessa olla hengenvaarallisiakin.

Elokuvassa CPAP -laite esiintyy ensin tilanteessa, jossa suurella joukolla koolla olleessa ryhmässä laittelaukut ovat ilmeisesti vaihtuneet ja oikea laite löytää omistajansa. Laitteet ovat mukana kuin entisten stereoitypioiden käsilaukut. Vuorosanat ovat ilmeistä tekstipuffia. Niissä mainitaan laitteisiin saatavat kostututtimet ja lopuksi vielä kehutaan "life saveriksi", ihan smalltalkkina siis. Toisessa kohtauksessa sähköt katkeavat talosta ja kolmen jätkän siskonpetillä laitteen kanssa nukkuva suuri mies saa kamalan kuorsauskohtauksen. Ensimmäinen "product placement" -kohta on puhdasta puffia, jälkimmäinen vähän pelottava.

Tuotesijoituksilla mediaan laitteille voidaan saada uusia käyttäjiä. USA:ssa niitä nimittäin voi ostaa suoraan kaupan hyllyltä, joissakin muissa maissa samoin, mutta lääkärin osoituksella. Suomessa CPAP-laitteiden myynti on suunnattu terveydenhuollon laitoksille ja käyttöönotto ilman asiantuntevaa lääkärin tai sairaanhoitajan opastusta lienee potilaalle mahdotonta.

Toisaalta CPAP -laitteiden "leimaaminen" karhumiesten rekvisiitaksi voi poikia ennakkoluuloja. Laitteen kanssa jonnekin homo-ongelmaiseen maahan matkustava voi joutua lentokentän turvatarkastuksessa jo naljailluksi, jos tämäntyyppinen kohdemarkkinointi leviää.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomessa noin 150 000 henkilöä sairastaa uniapneaa. Uniapnean vaikeaa ja keskivaikeaa muotoa hoidetaan CPAP-hoidolla.

Bearcity 2 on valmistunut USA:ssa 2012. Ohjaaja on Doug Langway. Keskeisissä osissa Joe Conti, ja Gerald McCullouch. Aihesisältönä on kosinta, johon kohde ei suoraan osaa antaa myönteistä vastausta. Karhupitoinen ystäväpiiri kokoontuu hääpäivän aattona rantajuhliin, jossa illan pimeydessä ei enemmälti estoilla.

Bearcity 2 -elokuvan mainoskuvia. Vasemmalla näkyvän parin avioliittohankkeen vaiheet ovat elokuvan keskeistä aineistoa. Etenkin poikamiesjuhlien kuvauksessa on myös toiminnallisuutta.

Bear City 2 -elokuvan traileri You Tubessa

5 kommenttia

Eikö isompi "uutinen" olisi elokuva itse, eikä sen sisältämät puffit? Näkökulma sinänsä...