Torontolainen kiekkojoukkue syrjintää vastaan

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 1

Toronto Marlies -jääkiekkojoukkue on ensimmäisenä kokonaisena joukkueena liittynyt syrjinnän vastaiseen You Can Play -kampanjaan.

Joukkue lähetti maanantaina Youtubeen videon, jossa kukin joukkueen jäsen antaa äänensä viestille, jonka mukaan kenenkään seksuaalinen suuntautuminen ei ole este pelaamiselle.

- Toronto Marlies lupaa tukea kaikkia valmentajiamme, joukkuetovereitamme ja faneja - niin homoja kuin heteroitakin, kertovat pelaajat videolla.

- Kannatamme ajatusta, että urheilijoita pitäisi arvostaa luonteensa, työmoraalinsa ja lahjakkuutensa mukaan. Ei heidän suuntautumisensa mukaan. Rasistisella, homofobisella ja seksistisellä kielenkäytöllä ei ole sijaa areenallamme.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vuonna 2005 perustettu Toronto Marlies pelaa ammattilaissarja American Hockey Leaguessa. AHL:n pelaajat ovat pääsääntöisesti nuoria ja vasta taipaleella kohti huippua ja NHL-uraa.

Keväällä 2012 käynnistynyt You Can Play pyrkii lopettamaan homofobian jääkiekkoympyröistä. Ajatuksena on, että urheilu ei kokisi enää yhtään menetystä sen vuoksi, että homofobinen ilmapiiri karkottaa ihmiset muiden aktiviteettien pariin. Pääviesti on englannin can-sanan kaksoismerkitykseen perustuva sanaleikki "If you can play, you can play" eli "jos osaat pelata, niin voit pelata".


Suomalaiset jääkiekkojoukkueet eivät eivät ole ottaneet näkyvästi kantaa urheilun piirissä tapahtuvaa syrjintää vastaan, eikä asia ole ollut merkittävästi esillä muutenkaan suomalaisessa urheilumaailmassa. Vuonna 2009 käynnistynyt "Uskalla" -kampanja on pyrkinyt pitämään esillä urheilun piirissä esiintyvää syrjintää ja etsimään ratkaisuja sen vähentämiseksi, mutta siihen ei urheiluseuroissa ole toistaiseksi juuri tartuttu.

CTV News: With spotlight on Toronto sports, players voice support for gay athletes, fans
Wikipedia: Toronto Marlies
youcanplayproject.org

1 kommenttia

Sanoinkuvaamattoman heikosti ja epäammattimaisesti ovat suomalaiset tämän asian "hoitaneet". Se on herättänyt hilpeyttä muutamissa muiden kansalaisuuksien edustajissa.

Sharksien Tommy Wingels pelaa NHL:n työsulun vuoksi nyt Suomessa ja puski asian mukaan mm. Ylen Urheiluudun haastatteluun. Tosiasioiden sanominen ääneen on kuin sadusta "Keisarin uudet vaatteet", mutta sillä erotuksella ettei totuutta haluta edes kuunnella.

Hyvä avaus menee hukkaan, kun täällä ei sen vertaa välähdä, että tarttuisi asiaan (edes imagopisteiden keräämisen vuoksi). Täysin käsittämätöntä tämä kotimainen meno, jonka kehuminen munattomaksi olisi kaunistelua. Istutaan käsien päällä ja leikitään, että 1980-luvun konseptilla homma toimii. Vaan kun se ei toimi. Jonkin kollektiivisen illuusion vallassa pidetään kiinni julkisuuskuvasta, jossa ei ole mitään kiinnipitämisen arvoista.

Me olemme urheilukulttuurin kehitysmaa, joka ei ota vastaan kehitysapua.