Pirkanmaan ehdokkaista yli 270 allekirjoitti vaalilupauksen yhdenvertaisuuden tukemisesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Pirkanmaan SETA ry haastoi pirkanmaalaiset kuntavaaliehdokkaat allekirjoittamaan lupauksen yhdenvertaisuuden ja avoimuuden edistämisestä 28. lokakuuta järjestettävien kuntavaalien alla.

Pirkanmaan SETA haluaa tietoisesti olla edistämässä kunnallispolitiikkaa, joka huomioi yhdenvertaisuuden toteutumisen riippumatta mistään tekijästä. Sateenkaari-ihmisiä löytyy kaikista kunnista, kaikista ikäryhmistä, puolueista, uskontokunnista ja etnisistä ryhmistä. Jokaisella meistä on seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti. Tämä on kaikkien asia, sanoo Pirkanmaan Setan puheenjohtaja Mikko Väisänen.

Maanantai-iltaan 15.10. mennessä yli 270 ehdokasta Pirkanmaan 22 kunnasta on ilmaissut tukensa haasteelle. Kaikkiaan ehdokkaita on Pirkanmaan kunnissa 3 260.

Mukaan lähtevät ehdokkaat allekirjoittavat vaalilupauksen, jossa ehdokas lupaa viedä eteenpäin yhdenvertaisuuskehitystä: "Allekirjoittamalla lupaan edistää lakisääteistä yhdenvertaisuutta ja avoimuutta kaikissa kotikuntani palveluissa ja päätöksenteossa etnisestä taustasta, uskonnollisista ja poliittisista näkemyksistä, terveydestä tai vammaisuudesta, sosiaalisesta asemasta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä riippumatta."

Linkki vaalilupauksen tekemiseen välitettiin puolueiden vaalitoimitsijoiden kautta ehdokkaille. 8. lokakuuta tehdyn listauksen yhteydessä mukana oli eritoten vihreiden, kokoomuksen, vasemmistoliiton, piraattipuolueen ja kommunistisen puolueen ehdokkaita.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pirkanmaan Setasta kerrotaan, että toisella kierroksella haaste tavoitti sosialidemokraattien rivit ja myös keskustan ehdokkaita lähti mukaan viimemetreillä. Allekirjoittajia on lopulta useiden puolueiden piiristä: Keskusta, Kokoomus, Piraattipuolue, SDP, Suomen Kommunistinen Puolue, Vasemmistoliitto, Vihreät ja muutama sitoutumaton.

Luettelo allekirjoittaneista on katsottavissa Pirkanmaan Setan kuntavaalisivuilla.

- Ehdokas, joka kyseenalaistaa ihmisarvon merkityksen, kyseenalaistaa samalla Suomen lainsäädännön. Voidaan hyvällä syyllä kysyä, käykö tällainen henkilö ajamaan kuntalaisten yhteisiä asioita, toteaa Väisänen.

Kuntavaalien ennakkoäänestys jatkuu 23.10 asti. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 28. lokakuuta.

Pirkanmaan Setan kuntavaalisivut
Valtakunnallisen Setan vaalitavoitteet

1 kommenttia

Vihdosta viimein Vinokinon, jäsenlehden ja muun yhdistystouhun lomassa saimme laskettua tulokset:

Kaikki yhteen ääneen: Kuntavaalit Pirkanmaalla – 300 kuntavaaliehdokasta sitoutui toimimaan yhdenvertaisuuden puolesta!

Pirkanmaan SETA ry haastoi pirkanmaalaiset kunnallisvaaliehdokkaat allekirjoittamaan lupauksen yhdenvertaisuuden ja avoimuuden edistämisestä. Haaste on otettu vastaan eri puolilla Pirkanmaata yli puoluerajojen. Noin 300 ehdokasta Pirkanmaan 22 kunnasta teki vaalilupauksen yhdenvertaisuuden puolesta. Allekirjoittajia oli seuraavien puolueiden piiristä: Keskusta, Kokoomus, Piraattipuolue, SDP, Suomen Kommunistinen Puolue, Vasemmistoliitto, Vihreät sekä lisäksi muutama sitoutumaton.

Ehdokkaat tekivät seuraavan vaalilupauksen:
”Allekirjoittamalla lupaan edistää lakisääteistä yhdenvertaisuutta ja avoimuutta kaikissa kotikuntani palveluissa ja päätöksenteossa etnisestä taustasta, uskonnollisista ja poliittisista näkemyksistä, terveydestä tai vammaisuudesta, sosiaalisesta asemasta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä riippumatta.”

Yhdenvertaisuuslupauksen tehneistä pääsi valtuustoihin eri kunnissa ja kaupungeissa seuraavasti: Akaa (4), Juupajoki (1), Kangasala (2), Kihniö (1), Lempäälä (2), Mänttä-Vilppula (2), Nokia (5), Orivesi (2), Parkano (1), Pirkkala (2), Ruovesi (2), Sastamala (3), Tampere (20), Urjala (1), Valkeakoski (2), Virrat (2) ja Ylöjärvi (2).

Myönteistä oli huomata, että yhdenvertaisuuden puolustajia löytyi kaikista pääpuolueista perussuomalaisia lukuun ottamatta. On kuitenkin tiedostettava, että kysely ei ole tavoittanut kaikkia ehdokkaita, sillä lupauksen tehneiden joukosta puuttui myös muutamia tunnustautuneita yhdenvertaisuuden puolustajia. Tulokset ovat kuitenkin omiaan ruokkimaan spekulointia siitä, miksi kysely jäi kokoon huomiotta muutamissa kunnissa tai miksi juuri puolueet tekivät lupauksia eri kunnissa niin vaihtelevin tuloksin. Tästä olisi aineksia pienelle opinnäytteelle kuntapolitiikasta kiinnostuneille.