Valvira saa lisää kovasanaisia moitteita siitä, että se ei valvo riittävän tiukasti ammattinimikkeitten käyttöä.
Valvira kehuu tiedotteessaan (27.6.2012):
- Valvira rajoitti tai poisti vuoden ensimmäisellä puoliskolla enemmän terveydenhuollon ammattihenkilöiden oikeuksia kuin vastaavana aikana viime vuonna. Ammatinharjoittamisoikeuksiin puututaan silloin, kun sen katsotaan olevan välttämätöntä potilasturvallisuuden varmistamiseksi.
Professori Myllykangas moitti Valviran toimintaa
Välittömästi seuraavana päivänä Itä-Suomen yliopiston professori Markku Myllykangas syyttää Aamulehden mielipideosastossa Valviraa valvontatehtävien kahmimisesta, jotka Myllykankaan mukaan on jätetty hoitamatta. Hän vaatii, että Valviran on puututtava puoskarointiin.
Myllykangas: "Valvira ja aluehallintolääkärit ovat vuosikausia katselleet läpi sormien, miten eräillä lääkäriasemilla toimii sekalaista sakkia uskomushoitajina tai epämääräisesti 'terapeutteina' fysioterapeuttien, sairaanhoitajien ja lääkärien kanssa."
"Valviran vahvistama kaksoisroolimalli - voi olla samanaikaisesti terveysammattilainen ja puoskari - vaarantaa potilasturvallisuutta ja loukkaa kuluttajansuojaa."
Tehy ja Sairaanhoitajaliitto eivät puutu
Tehy oli tuominnut kannanotossaan vuonna 2008 uskomushoidot, mutta jättänyt asian sen jälkeen silleen. Myllykankaan mukaan Tehyläiset jatkavat uskomushoitoja entiseen malliin ja "Sairaanhoitajaliiton suu pysyy supussa"
Runsas vuosi sitten ranneliike.net julkaisi uutisen, joka perustui yksityishenkilön tekemään tiedusteluun, josko sielunhoitajaterapeuttinimikkeellä ja samaan aikaan sairaanhoitajana toimineet henkilöt voisivat hoitaa rahallista korvausta vastaan kysyjästä homosta heteron. Aika moni ilmoitti voivansa ryhtyä terapoimaan. Joku jopa vihjaisi Kelan korvauksiakin voitavan käyttää hyväksi.
Sairaanhoitajaliitto joutui julkisesti ottamaan kantaa ranneliike.netin uutiseen mm. tv-uutisissa. Kiertelyn jälkeen Sairaanhoitajaliitto julkistikin moitteen uutisen julkaisemisesta ja pyysi anteeksi niiltä (sielunhoitajaterapeuteilta), jotka olivat saaneet uutisesta mielipahaa itselleen. Sairaanhoitajaliitto ei mitenkään tuominnut uskomushoitoihin luettavaa sielunhoitoterapiaa, jolla ei ole mitään lääketieteellistä perustetta. Sielunhoitoterapiakoulutusta tuetaan myös julkisin varoin, vapaan sivistyksen avustuksin. Suomessa toimii myös joukko "terapeutteja", jotka eivät ole psykoterapeutteja tai muitakaan terveydenhuollon ammattilaisia. Eräät heistä toimivat uskonnollisella kentällä.
Valvira ei halunnut ottaa kantaa
Asiasta valitettiin Valviraan, joka antoi asiasta välttelevän, vaikeaselkoisen ja ympäripyöreän lausunnon.
Koska Valvira jätti käytännössä puuttumatta puoskaroinniksi luokiteltavaan sielunhoitoterapiaan, yksityishenkilöt tekivät kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle. Oikeusasiamiehen kansliasta ilmoitettiin, että asia otetaan tutkittavaksi. Tutkinta vie luultavasti vielä pitkän ajan.
Valelääkärit
Iltasanomien omien tutkimusten jälkeen lehti paljasti Suomessa toimivia valelääkäreitä, joilta puuttui hyväksyttävä lääkärin tutkinto. Tämän ns. valelääkärijupakan seurauksena sosiaali- ja terveysministeriö perusti syksyllä 2011 työryhmän selvittämään Valviran toimintaa ja ammatinharjoittamisen valvontaa Suomessa. Valviran tilanne on aiheuttanut jo tutkintapyyntöjä ja johtanut rikostutkintoihin.
Tämä toimeksianto (Guzenina-Richardson) koski nimenomaan Valviran toimintaa ja ammatinharjoittamisen viranomaisvalvonnan asianmukaisuutta.
Eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun tehneet henkilöt toimittivat aineiston myös valvontatyöryhmälle Valviran ristiriitaisesta vastauksesta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille ns. eheytyshoitoja tarjoavista terveydenhuollon ammattilaisista tehtyyn valitukseen.
Valvontatyöryhmä antoi loppuraporttinsa ja esitti mm. Valviran ja aluehallintovirastojen valvontaresurssien lisäämistä. Työryhmän puheenjohtaja Jakob Söderman erosi työryhmästä ennen raportin julkistamista.
Valviran toimintaan uskomushoitoja, kuten eheytyksiä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille, tarjoavien sairaanhoitajien, ym. terveydenhuollon ammattilaisten ja lääkäriasemien tapauksissa valvontatyöryhmä ei ottanut selvää kantaa, vaan väisti asian siten, että he olivat käsittäneet saaneensa eduskunnan oikeusasiamiehelle menneestä aineistosta kopiot vain tiedoksi. "Työryhmä ei työssään käsitellyt ns. uskomushoitoja, vaan selvitti toimeksiantonsa mukaisesti lähinnä lääkäreiden laillistusprosessia sekä ns. omavalvontaa."
Poliisitutkimukset Valviran toiminnasta ovat vielä kesken. Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisua odotellaan.
Salliiko Sairaanhoitajaliitto homojen muuttamista heteroiksi epäilyttävillä terapioilla?
Polvirukouksella ja Kela-korvauksella homoista heteroita
Terveydenhuollon valvontatyöryhmän mietintö 29.2.2012