Poliisi kaipaa kansalaisilta kommentteja vihapuhetyöryhmän julkaisemaan raporttiluonnokseen. Luonnos on julkaistu kommentoitavaksi nettiin. Luonnoksessa seksuaalinen suuntautuminen on määritelty ominaisuudeksi, jonka ihminen voi mahdollisesti valita.
Valtakunnansyyttäjänvirasto asetti viime syksynä ns. vihapuhetyöryhmän selvittämään, mikä on sellaista Internetissä leviävää vihapuhetta, josta pitäisi rangaista, ja millaisissa tapauksissa vihapuheen levittämiseen voi syyllistyä.
Työryhmään kuuluva nettipoliisi Fobbana tunnettu ylikonstaapeli Marko Forss ottaa 23. huhtikuuta 2012 asti vastaan kommentteja ja palautetta luonnoksesta. Työryhmän puheenjohtajana toimiva valtionsyyttäjä Mika Illman kirjoittaa dokumentin saatesanoissa, että annetut kommentit otetaan työryhmän harkinnan mukaan huomioon mietinnön loppuunsaattamisessa. Työryhmä on lähettänyt luonnoksesta myös kahdelletoista taholle virallisen lausuntopyynnön. Yksi näistä on Seta ry.
Selvitystyön tavoitteeena on tarkotus saada luotua poliisille ohjeistus esitutkinnan aloittamisesta esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai keskustelufoorumeilla tapahtuvasta kiihotuksesta kansanryhmää vastaan tai kansanryhmän solvaamisesta. Dokumentti on kuitenkin herättänyt keskustelua sensuurin lisäämisestä ja syyteautomaatin luomisesta.
Erityisesti seksuaalivähemmistöjä koskee hämmennystä herättänyt luonnoksen kohta, jossa seksuaalinen suuntautuminen on määritelty sellaiseksi ominaisuudeksi, jonka ihminen voisi valita. Seksuaalinen suuntautuminen rinnastetaan luonnoksessa uskontoon tai vakaumukseen.
Lainaus luonnoksen siitä osasta, jossa määritellään erilaisia ryhmiä, joihin vihapuhe voi kohdistua: "Näille perusteille on yhteistä se, että ne tyypillisesti muodostuvat joko ihmisen syntyperäisistä ominaisuuksista (esimerkiksi ihonväri, etninen alkuperä) tai ominaisuuksista, jotka muuten liittyvät ihmiseen tämän tahdosta riippumatta (esimerkiksi vammaisuus). Jotkut perusteet ovat tosin sellaiset, että ihminen itse valitsee, kuuluuko hän näin määräytyvään ryhmään (esimerkiksi uskonto tai vakaumus sekä mahdollisesti seksuaalinen suuntautuminen). Näissäkin tapauksissa kulttuuritaustalla ja muilla ihmisen tahdosta riippumattomilla seikoilla on tyypillisesti huomattavan suuri merkitys taustalla vaikuttavina tekijöinä." (lihavointi toimituksen)
Sukupuolivähemmistöjen osalta todetaan, että "seksuaalinen suuntautuminen ei eksplisiittisesti kata transsukupuolisia. Sukupuolivähemmistöryhmät voivat kuitenkin saada säännöksen tarkoittamaa suojaa rinnastuslausekkeen kautta".
Vihapuheryhmän kommentoitava raporttiluonnos (23.4. asti)
Virtuaalinen lähipoliisiryhmä (nettipoliisi)
Keskustelu: Seksuaalinen suuntautuminen valittavissa olevien ominaisuuksien listalla vihapuhetyöryhmän raporttiluonnoksessa