Saksan parlamentissa puhuttiin Eurogamesien turvallisuudesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 5

Kesäkuun viimeisellä viikolla Budapestissa pidetään Eurogamesit. Kansallismieliset ovat jo paheksuneet kisojen saapumista Unkariin. Saksassa Liittohallitus on esittänyt huolensa turvallisuudesta. Kansanedustaja Volker Beck on lähettänyt Unkarin suurlähetystöön ja Budapestin ylipormestarille tiedustelun ja huolen Eurogamesien turvallisuudesta.

Unkarin suurlähetystöstä lähettiläs Dr. Czukor korostaa, että Eurogamesit pidetään Budapestissa ja poliisi suojaa kisoja äärioikeistolaisten provokaatioita vastaan. Suurlähettilään mielestä on valitettavaa, että tarvitaan poliisin suojaa, mutta osanottajien turvallisuus on ykkösasia. Budapestin ylipormestari on luvannut lisätietoa turvallisuudesta.

Tiedetään, että ylipormestari ei ole erityisen ilahtunut Budapestin kisoista, mutta joka tapauksessa hän joutuu vastaamaan turvallisuudesta. Homojen ja lesbojen ihmisoikeuksiin kuuluu myös oikeus urheilla. Kun turvallisuussuunnitelma nähdään, asiantuntijat arvioivat sen ja vasta sen jälkeen tarvittaessa harkitaan matkustusvaroituksia.

Saksan hallitus antoi viikko sitten parlamentille selvityksen Unkarin ihmisoikeustilanteesta, Eurogamesit ovat yhdeksännessä kysymyksessä.

http://www.volkerbeck.de/cms/files/ka-antwort-br-ungarn.pdf

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Selvityksessä Liittohallitus selostaa laajemminkin HLBTI-ihmisten tilannetta. Unkarissa on rekisteröity parisuhde vuodelta 2009. Se ei tosin täysin vastaa avioliittoa. Unkarin perustuslaissa on erityismaininta avioliiton suojelemisesta (avioliitto: mies - nainen). Sen lisäksi on parlamentissa hyväksytty 2/3 -äänienemmistöllä laki perheen suojelemiseksi. Tätä lakia HLBTI-järjestöt ovat kritisoineet. Myös ns. Venetsian komissio, joka antaa lausuntoja eri maiden perustuslaeista, on kiinnittänyt huomion siihen, että samaa sukupuolta olevien parien tasa-arvo ei vastaa eurooppalaisia standardeja. Perustulaissa on kuitenkin yleinen syrjintäkielto. Mutta siinä ei nimenomaisesti mainita homoja ja lesboja. He kuuluvat vain ryhmään "muista syistä". Kuitenkin perustuslakituomioistuin ilmeisesti tulkitsee Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätösten mukaan, että seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti kuuluvat ryhmään "muut syyt"

Entä tosiasiallinen HLBTI-ihmisten tilanne? Liittohallituksen vastauksessa sanotaan, että sosiaalitieteellisten tutkimusten mukaan homofobia on laajalle levinnyttä. Se on vakavasti otettava yhteiskunnallinen ongelma. Syrjintää kokeneet voivat käyttää normaalia oikeudenkäyntitietä, mutta voi myös kääntyä viranomaisten tai parlamentin perusoikeusasiamiehen puoleen.

2000-luvulla on järjestetty pride-paraateja. Siellä on ollut äärioikeistolaisten kanssa vastakkainasettelua. Suurlähetystöt, mm. Saksan lähetystö, vetoavat ennen paraateja suvaitsevaisuuden puolesta. Pride-paraatien turvallisuus on vaatinut suuria poliisioperaatioita. Aivan täysin ei ole pystytty estämään väkivaltaisten vastamielenosoittajien hyökkäyksiä.

Eurogamesien suhteen Budapestin ylipormestari on ilmoittanut, että hän ei voi tukea kisoja henkilökohtaisen näkemyksensä vuoksi. Pride-paraatien perusteella on luultavaa, että äärioikeisto yrittää häiritä kisoja. Kisojen ottelut järjestetään pääasiassa ulkopuolisilta suljetuilla kisapaikoilla. Sen takia turvallisuus on helpommin järjestettävissä kuin kadulla tapahtuvissa pride-kulkueissa.


5 kommenttia

Uutinen kolme päivää sitten: Punaista tähteä ei voi kieltää Unkarissa

Kuulostaa hassunkuriselta uutiselta, mutta tämä kuvaa nykytilannetta. Entinen Unkarin työväenpuolueen puheenjohtaja oli ammattiliikkeen tapahtumassa 2004 ja marssi kulkueessa punainen tähti napin lävessä. Tv:kin reagoi ja näytti kuvaa sosialistisesta tähdestä. Vuonna 2007 nostettin oikeusprosessi Pecsin käräjäoikeudessa. Syyte: väkivaltaherruuden symbolin kantaminen julkisesti. Laissa kielletään punaisen tähden julkinen näyttäminen. Unkarin valtio on jo kertaalleen tuomittu tämän lain takia, mutta lakia ei ole tahdottu muuttaa. Asia meni ylempiin oikeusasteisiin, ja tuomio tuli punatähdestä rintapielessä.

Nyt punaisen tähden kantaja vei asian Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, ja sieltä tuli päätös 21.3.2012. Valtio joutuu maksamaan korvausta punatähden kantajalle 4 000 euroa ja sen päälle oikeuskulut. Unkarin valtion menettely rikkoo oikeutta mielipiteen ilmaisemiseen.

Tästä päätöksestä voi vetää senkin johtopäätöksen, että itäisen Eurpoopan pridemarssien yhteydessä nähty homovastainen "liikennemerkki" on vapaata mielipiteenilmaisua ja hyväksyttävää. Se on vielä epäselvää, ylittivätkö viime kesän Budapestin pride-marssin aikaan nähdyt hirttosilmukat vapaan mielipiteenilmaisun rajat.

http://ranneliike.net/teema/budapestin-pride-rauhallinen-marssi-vastustajille-kyynelkaasua?cid=9&aid=5672
Tällaisessa symbolien kieltämisessä ollaan aina vähintäänkin harmaalla alueella. Miksi jokin kielletään, kun jotain muuta ei kielletä.

Minä heitän punatähden samaan kasaan hakaristin kanssa. Molempien nimissä on tehty käsittämättömiä julmuuksia lähihistorian aikana. Joissain maissahan hakaristi on kielletty symboli.

Minusta homovastainen liikennemerkki (eli kyseessä ilmeisesti anaaliyhdyntään viittaavalla kuvalla ja punaisella yliviivauksella varustettu merkki) on hyväksyttävä. Se lähinnä kuvastaa kantajansa ahdasmielisyyttä ja typeryyttä.

Jos hirttosilmukalla vastustetaan jonkin vähemmistön olemassaolemisen oikeutta, on kyseessä ilmiselvä uhkaus ja sitä kautta tuomittava vihan ilmaus.
Jos hirttosilmukalla taas kiinnitetään huomiota homojen saamiin kuolemantuomioihin, niin se on täysin asiallista.