Saksan parlamentissa puhuttiin Eurogamesien turvallisuudesta (juttukommentit)

  • 1 / 5
  • vaeltaja2006
  • 22.3.2012 11:33
Uutinen kolme päivää sitten: Punaista tähteä ei voi kieltää Unkarissa

Kuulostaa hassunkuriselta uutiselta, mutta tämä kuvaa nykytilannetta. Entinen Unkarin työväenpuolueen puheenjohtaja oli ammattiliikkeen tapahtumassa 2004 ja marssi kulkueessa punainen tähti napin lävessä. Tv:kin reagoi ja näytti kuvaa sosialistisesta tähdestä. Vuonna 2007 nostettin oikeusprosessi Pecsin käräjäoikeudessa. Syyte: väkivaltaherruuden symbolin kantaminen julkisesti. Laissa kielletään punaisen tähden julkinen näyttäminen. Unkarin valtio on jo kertaalleen tuomittu tämän lain takia, mutta lakia ei ole tahdottu muuttaa. Asia meni ylempiin oikeusasteisiin, ja tuomio tuli punatähdestä rintapielessä.

Nyt punaisen tähden kantaja vei asian Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, ja sieltä tuli päätös 21.3.2012. Valtio joutuu maksamaan korvausta punatähden kantajalle 4 000 euroa ja sen päälle oikeuskulut. Unkarin valtion menettely rikkoo oikeutta mielipiteen ilmaisemiseen.

Tästä päätöksestä voi vetää senkin johtopäätöksen, että itäisen Eurpoopan pridemarssien yhteydessä nähty homovastainen "liikennemerkki" on vapaata mielipiteenilmaisua ja hyväksyttävää. Se on vielä epäselvää, ylittivätkö viime kesän Budapestin pride-marssin aikaan nähdyt hirttosilmukat vapaan mielipiteenilmaisun rajat.

http://ranneliike.net/teema/budapestin-pride-rauhallinen-marssi-vastustajille-kyynelkaasua?cid=9&aid=5672
Tällaisessa symbolien kieltämisessä ollaan aina vähintäänkin harmaalla alueella. Miksi jokin kielletään, kun jotain muuta ei kielletä.

Minä heitän punatähden samaan kasaan hakaristin kanssa. Molempien nimissä on tehty käsittämättömiä julmuuksia lähihistorian aikana. Joissain maissahan hakaristi on kielletty symboli.

Minusta homovastainen liikennemerkki (eli kyseessä ilmeisesti anaaliyhdyntään viittaavalla kuvalla ja punaisella yliviivauksella varustettu merkki) on hyväksyttävä. Se lähinnä kuvastaa kantajansa ahdasmielisyyttä ja typeryyttä.

Jos hirttosilmukalla vastustetaan jonkin vähemmistön olemassaolemisen oikeutta, on kyseessä ilmiselvä uhkaus ja sitä kautta tuomittava vihan ilmaus.
Jos hirttosilmukalla taas kiinnitetään huomiota homojen saamiin kuolemantuomioihin, niin se on täysin asiallista.
  • 3 / 5
  • Public eye
  • 22.3.2012 12:54
Kun tuomioistuimet tekevät päätöksiä tämänkaltaisissa asioissa, on kai aiheellista suhteuttaa symbolit siihen, mitä niiden alkuperäiset tai nykyiset kantajat oikeasti ovat tai ovat olleet.

Hakaristi on Euroopassa selkeästi natsisymboli, jota Saksan kansallissosialistit käyttivät hirmuvaltansa tunnuksena. Silti se on ikivanha intialainen symboli, jota myös kreikkalaiset käyttivät, ja kiinalaisessa merkistössä se kuvaa ikuisuutta ja buddhalaisuutta.

Uusnatsien mielenosoituksissa tai heidän yleisenä symbolinaan hakaristin kieltäminen on mielestäni täysin loogista, koska heidän ajamansa ideologia on nykyisen ihmisyyskäsityksen mukaan rikollinen.

Sen sijaan en ole tietoinen siitä, että hakaristiä oltaisiin tosissaan oltu poistamassa esimerkiksi Lotta Svärd -järjestön tunnuksesta (missä ominaisuudessa se komeilee esimerkiksi oman äitini hautakivessä...). Myös Suomen Valkoisen Ruusun suurristin vitjoissa komeili pitkään hakaristi, ja sitä tasavallan presidentit kantoivat suurimmissa juhlatilaisuuksissa. 1960-luvulla koriste poistettiin, ettei diplomaattien tarvitse kohotella kulmakarvojaan linnan juhlissa presidenttiämme kätellessä. Silti esimerkiksi Kekkonen ehti ojentaa hakaristein koristellun kunniamerkin Ranskan presidentti de Gaullelle...

Punainen tähti on kyllä sen verran yleinen ja yleismaailmallinen symboli, että en kykene tulkitsemaan sitä ihmisyyden vastaiseksi osoitukseksi kantajansa vinksahtaneesta ajattelusta. Punatähti kuuluu myös edelleen monen täysin (tai vaihtelevan) kunniallisen YK:n jäsenvaltion viralliseen symboliikkaan, joten sen kieltäminen tuntuisi vähän hyttysen ampumiselta monikärkiohjuksella.
Esimerkiksi Unkarissa punatähden symboloima valta teki asioita, joita ei nykyisen ihmisyyskäsityksen valossa voi hyväksyä. Toki Neuvostoliiton satelliiteikseen ottamissa maissa tapahtunut oli järjestelmällisyydessään pientä verrattuna Saksassa natsien vallan aikana tapahtuneeseen, mutta kuitenkin.

Itse Neuvostoliitossa punatähden symboloiman hirmuvallan alla tapahtuneita asioita voi verrata vaikutuksiltaan Saksan natsivallan tekoihin: yksilöiden, kansanryhmien ja kansojen hyväksikäyttöä, alistamista, vainoa ja tuhoamista.

Siinä mielessä punatähteä hymyssä suin kantavaan voi suhtautua varsin kriittisesti.
  • 5 / 5
  • human
  • 28.3.2012 12:01
puna / sini -värisymboliikassahan on myös trans-atlanttisena kiemurana se, että Yhdysvalloissa punainen on oikeisto-republikaanien väri ja sininen taas demokraattien väri.

punatähtihän esiintyy myös esim. näissä lipuissa

Usa:ssa Kalifornian osavaltion lippu (punatähti, karhu ja punaraita)
http://www.50states.com/flag/image/nunst0006.gif

Usa:n Arizonan osavaltion lippu
http://www.50states.com/flag/azflag.htm

Panama:
http://www.mapsofworld.com/images/world-countries-flags/panama-flag.gif

Usa:n Chigacon lippu (tosin 6- eikä 5-sakaraisena)
http://russlong.net/photos/Chicago/ChicagoFlag.jpg