Reggaemuusikko Sizzla Helsinkiin, Tukholman esiintyminen peruttu
Uutinen
Viihde, kulttuuri ja media
Sami Mollgren
7
Homovihamielisistä sanoituksista tunnettu Reggaemuusikko Sizzla aikoo esiintyä 27.3. Helsingin Tavastialla. Tukholmaan aiottu esiintyminen on sen sijaan peruttu homojärjestöjen painostuksesta.
Sizzla on tällä hetkellä Euroopan kiertueella, johon kuuluu esiintymisiä myös Italiassa, Ranskassa, Belgiassa, Alankomaissa ja Espanjassa.
Myös Helsingin Tavastialle aiottu keikka on kiinnittänyt joidenkin ihmisoikeustoimijoiden huomion. Tavastialle on esimerkiksi lähetetty avoin kirje, jossa on kiinnitetty huomiota artistin homovihamielisiin sanoituksiin. Tietojen mukaan Tavastia ei ole ottanut asiaan mitään kantaa. Tavastian nettisivuston tapahtumakalenterissa ylistetään Sizzlan musiikillisia ansioita, mutta unohdetaan joidenkin hänen kappaleidensa sanoitusten luonne.
Jamaikalla vuonna 1975 syntynyt Sizzla Kalonji, oikealta nimeltään Miguel Orlando Collins on aiemmin joutunut peruuttamaan esiintymisiään esimerkiksi Ranskassa, Saksassa, Kanadadassa ja Britanniassa homovastaisten sanoitustensa vuoksi, sillä kappaleissa on kehoitettu väkivaltaan homoja kohtaan.
Sizzla allekirjoitti vuonna 2007 julistuksen, jossa hän sanoutuu irti väkivaltaa ihannoivista teksteistään. Jälkikäteen Jamaikalla hän on kieltänyt koko sopimuksen ja esittänyt edelleen kappaleita, joiden sanoitukset ovat homovihamielisiä.
Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu
Sizzlan kotimaassa Jamaikalla lauluperinteeseen kuuluvat hyvin homofobiset sanoitukset, joissa kehoitetaan suoraan väkivaltaan homoväestöä kohtaan ja jopa lynkkauksiin. Jamaikalla homojen asema on hyvin tukala.
Tavastia on kommentoinut aihetta seuraavalla tiedotteella.
Suomeen 27.3. esiintymään saapuva reggaeartisti Sizzla eli Miguel Collins on allekirjoittanut useita vuosia sitten sopimuksen, joka kulkee nimellä Reggae Compassionate Act. Siinä hän monien muiden artistien rinnalla sitoutuu olemaan kirjoittamatta ja esittämättä mitään vähemmistöryhmiä sortavia tekstejä tai kappaleita, jotka rohkaisisivat väkivaltaan. Hänen tuotantonsa alkupuolelta löytyy muutamia kappaleita, jotka senaikaisen jamaikalaisen diskurssin mukaisesti sisältävät asiatonta tekstiä aiheesta, mutta hän on sanoutunut niistä irti, eivätkä ne koskaan ole muodostanut merkittävää osaa hänen tuotannostaan (yli 50 albumia) - päinvastoin hänen teksteissään keskipisteenä ovat rakkaus, positiivisuus ja kaikenlaisen sorron vastustaminen. Sizzla ei ole Euroopassa esiintyessään koskaan esittänyt minkäänlaista vihapuhetta sisältäviä kappaleita saati rikkonut maiden lakeja. Euroopan kiertuemanageri Eddie Brown korostaa, että artisti haluaa jättää menneisyydessä tekemänsä virheet taakseen ja jatkaa matkaa rakkauden, kunnioituksen ja ymmärryksen merkeissä.
Suomalaiset jamaikalaisen musiikin ja kulttuurin harrastajat joutuvat tämän tästä törmäämään kulttuurien ja maiden lakien eroavaisuuksista kumpuaviin ristiriitoihin - kuten monissa maailman valtioissa, Jamaikallakin homous on laitonta ja yleisen pilkan kohde. Asia on vuosikaudet ollut melkoinen tabu ja nuorille artisteille "helppo aihe"
johon monet ovat sortuneet. Nyttemmin asenneilmapiiri on muuttunut melkoisesti ja kappaleiden tekstit ovat siistiytyneet, eikä 90-luvulla silloin tällöin pinnalle pulpahtanutta räikeää vihapuhetta enää kuule musiikissa, vaikka lainsäädäntö ei vielä olekaan muuttunut länsimaisen tasa-arvoiseksi. Esimerkkeinä voidaan pitää Suomessa isoilla festivaaleilla esiintyneitä Beenie Mania ja Buju Bantonia, jotka ovat Sizzlan tapaan jättäneet nuoruuden erheet taakseen. Tämän seurauksena artistien tekstit ovatkin nykyään suomalaisille reggaen ystäville ristiriidattomampi paketti, joka edustaa sitä mielikuvaa, mikä useimmilla meistä reggaesta on - rakkauden, rauhan ja ymmäryksen sanomaa.