Reggaemuusikko Sizzla Helsinkiin, Tukholman esiintyminen peruttu (juttukommentit)

  • 1 / 7
  • reggaemies
  • 19.3.2012 20:26
Tavastia on kommentoinut aihetta seuraavalla tiedotteella.

Suomeen 27.3. esiintymään saapuva reggaeartisti Sizzla eli Miguel Collins on allekirjoittanut useita vuosia sitten sopimuksen, joka kulkee nimellä Reggae Compassionate Act. Siinä hän monien muiden artistien rinnalla sitoutuu olemaan kirjoittamatta ja esittämättä mitään vähemmistöryhmiä sortavia tekstejä tai kappaleita, jotka rohkaisisivat väkivaltaan. Hänen tuotantonsa alkupuolelta löytyy muutamia kappaleita, jotka senaikaisen jamaikalaisen diskurssin mukaisesti sisältävät asiatonta tekstiä aiheesta, mutta hän on sanoutunut niistä irti, eivätkä ne koskaan ole muodostanut merkittävää osaa hänen tuotannostaan (yli 50 albumia) - päinvastoin hänen teksteissään keskipisteenä ovat rakkaus, positiivisuus ja kaikenlaisen sorron vastustaminen. Sizzla ei ole Euroopassa esiintyessään koskaan esittänyt minkäänlaista vihapuhetta sisältäviä kappaleita saati rikkonut maiden lakeja. Euroopan kiertuemanageri Eddie Brown korostaa, että artisti haluaa jättää menneisyydessä tekemänsä virheet taakseen ja jatkaa matkaa rakkauden, kunnioituksen ja ymmärryksen merkeissä.

Suomalaiset jamaikalaisen musiikin ja kulttuurin harrastajat joutuvat tämän tästä törmäämään kulttuurien ja maiden lakien eroavaisuuksista kumpuaviin ristiriitoihin - kuten monissa maailman valtioissa, Jamaikallakin homous on laitonta ja yleisen pilkan kohde. Asia on vuosikaudet ollut melkoinen tabu ja nuorille artisteille "helppo aihe"
johon monet ovat sortuneet. Nyttemmin asenneilmapiiri on muuttunut melkoisesti ja kappaleiden tekstit ovat siistiytyneet, eikä 90-luvulla silloin tällöin pinnalle pulpahtanutta räikeää vihapuhetta enää kuule musiikissa, vaikka lainsäädäntö ei vielä olekaan muuttunut länsimaisen tasa-arvoiseksi. Esimerkkeinä voidaan pitää Suomessa isoilla festivaaleilla esiintyneitä Beenie Mania ja Buju Bantonia, jotka ovat Sizzlan tapaan jättäneet nuoruuden erheet taakseen. Tämän seurauksena artistien tekstit ovatkin nykyään suomalaisille reggaen ystäville ristiriidattomampi paketti, joka edustaa sitä mielikuvaa, mikä useimmilla meistä reggaesta on - rakkauden, rauhan ja ymmäryksen sanomaa.
  • 3 / 7
  • Takapotku
  • 20.3.2012 10:04
Missäköhän tuo Tavastian aihetta kommentoiva tiedote on luettavissa? Siis muualla kuin täällä nyt? Googlaamalla ei ainakaan löydy.
  • 4 / 7
  • reggaemies
  • 20.3.2012 12:08
Tavastia on vastannut sillä aiheeseen liittyviin yhteydenottoihin, mm. Facebookissa.

Tiedotteen pidemmässä versiossa on myös kiertuemanageri Eddie Brownin lähettämä Sizzlan settilista, johon ei sisälly kiistanalaisia kappaleita.
Sizzlan homofobiasta on kerrottu tiedotusvälineissä nyt yli 10 vuotta. Muun muassa kappaleissa Pump Up, Boom Boom ja Get To Da Point hän esittää: ”Tappakaa homot, homot täytyy tappaa, sodomiitit ja homot, kuolema niille, lähden ampumaan homoja” ja niin edelleen.
Näiden lisäksi hän on lietsonut homovihaa konserteissaan. Kanadassa hän kehui yleisölle tappavansa homoja ja yllytti kuuntelijoita tappamaan homoja ja lesboja: ”Tappakaa sodomiitit ja homot, ne tuovat Aidsin, enkä näitä puheitani peru” ja niin edelleen.
Tässä oli siis vain pari esimerkkiä useista sairaalloisen homovihamielisistä sanoituksista ja esiintymisistä eri tilaisuuksissa.

Sizzla ja kumppanit menettivät peruutettujen konserttien takia noin 2,5 miljoonaa dollaria, joten he päättivät valehdella, kuinka he rakastavat homoja, ja allekirjoittivat sopimuksen homofobian lopettamiseksi. Sillä ei tietenkään ollut mitään merkitystä, sillä heti allekirjoittamisen jälkeen Sizzla kertoi kanadalaismedialle: ”Tappakaa homot, sillä meidän on päästävä heti eroon Sodomasta ja Gomorrasta!”

Sizzlan harjoittama homojen vainoaminen johtuu hänen omaksumastaan homovihamielisestä kiihkouskovaisuudesta. Hän on kehottanut polttamaan homot, ja kertoo perustelussaan: ”He (homot) eivät voi vaatia minulta anteeksiantoa, homojen on pyydettävä anteeksi jumalalta (ilmeisesti Sizzlan homofobinen jumala) sillä he rikkovat jumalan lakia.”

Reggaemiehen kommentissa mainittu Beenie Man on kieltänyt allekirjoittaneensa homovihan lopettamissopimusta.

Reggaemiehen kolmanneksi mainostama Buju Banton tuomittiin viime vuonna 10 vuoden ehdottomaan vankeuteen, jota hän istuu liittovaltion vankilassa Floridassa, kertovat tiedotusvälineet.

Allekirjoita ja lähetä ihmisoikeusjärjestön vetoomus, jossa vaaditaan Sizzlan kaikkien Euroopan-konserttien välitöntä peruuttamista:

http://www.change.org/petitions/say-no-to-hate-music-don-t-give-a-platform-to-singers-who-call-for-the-murder-of-lgbt-people
Tänäinen Metro-lehti ottaa aiheen esiin otsikolla "Vihapuhetta viljelevän Sizzlan keikka ihmetyttää". Juttuun on haastateltu Tavastian toimitusjohtaja Juhani Merimaata.

Merimaa ei näe ongelmaa Sizzlan esiintymisessä; hän kertoo saaneensa Sizzlan managerilta tiedon, ettei Sizzla esitä enää vihapuheita sisältäviä kappaleita. Merimaa sanoo olevansa sen tiedon varassa. Merimaa kertoo olevansa tietämätön siitä, että Sizzla on irtisanoutunut vuonna 2007 allekirjoittamastaan sopimuksesta. Merimaa kertoo hänelle myös vakuutetun, että kyseessä ovat nuoruuden virheet ja että Sizzla ei olisi koskaan esittänyt vihapuheita Euroopassa esiintyessään.

Merimaa sanoo Metro-lehden jutussa tuomitsevasa vihapuheet, mutta hänestä pitää silti miettiä, millaista ennakkosensuuria halutaan harrastaa ja historiaa halutaan kaivaa. Hänestä pitää antaa myös mahdollisuus muuttua.

***

Minusta vuoden 2007 sopimus olisi ollut tällainen muutoksen paikka, mutta se ei Sizzlalle ilmeisesti kelvannut.