Tasa-arvoisen avioliittolain valmistelu alkaa Britanniassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 9

Mielipidekyselyn mukaan Britanniassa avioliiton avaamiselle myös homopareille on enemmän kannattajia kuin vastustajia. Sunday Telegraph -lehdelle tehdyn mittauksen mukaan 45 prosenttia haastatelluista kannattaa avioliittolain uudistamista. Vastaan on 36 prosenttia. Naiset kannattavat uudistusta miehiä enemmän.

Prosentit ovat lähellä Suomen vastaavia; kuunvaihteessa julkaistun tuloksen mukaan ne ovat 47 - 38.

Britanniassa hallitus alkaa tämän kuun aikana valmistella lakimuutosta, jolla hyväksyttäisiin samaa sukupuolta olevien parien avioliitot. Ensimmäisenä on vuorossa kuulemiskierros. Laki on määrä saada voimaan vielä tämän vaalikauden aikana, eli vuoteen 2015 mennessä. Maassa on ollut vuodesta 2005 lähtien voimassa parisuhdelaki, mutta se on Suomen tapaan avioliitosta erillinen instituutio.

Konservatiiveja edustava maan pääministeri David Cameron tukee homoavioliittoja. Samaan aikaan vain runsas kolmannes konservatiivien tukijoista kannattaa pääministerin näkemystä. Vastustajia on puolet. 88 prosenttia konservatiiveista on sietä mieltä, ettei pääministerin pidä edistää asiaa ennen vuotta 2015. Puolueen konservatiiviselta laidalta on kuulunut äänekkäitä pääministeriä arvostelevia lausuntoja sen jälkeen kun tämä syksyllä ilmaisi kantansa avioliittoasiaan.

Tasa-arvoista avioliittoa tukevat myös varapääministeri ja liberaalidemokraattien johtaja Nick Clegg, työväenpuolueen johtaja Ed Miliband, Skotlannin kansallispuolueen varapuheenjohtaja Nicola Sturgeon sekä Vihreiden johtaja Caroline Lucas.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Merkittäviä sanomalehtiä on asettautunut julkisesti tukemaan tasa-arvoista avioliittoa. Esimerkiksi Rupert Murdochin News International -konserniin kuuluva The Times kirjoitti maanantaina pääkirjoituksessan, että pääministeri on asettautunut tukemaan oikeaa asiaa. Lehden mukaan tasa-arvoisuus on oikeudenmukainen ja viisas uudistus. Kirjoituksessa tuotiin esiin yhteiskunnallisia perusteluja avioliitto-oikeuden laajentamiseksi.

The Timesin kannanotto oli vastaus eräiden uskonnollisten vaikuttajien rajuun homoavioliitto-kritiikkiin. Skotlannin roomalaiskatolisen kirkon kardinaali oli edellisenä päivänä nimittänyt hallituksen asemoitumista homoavioliiton taakse "irvokkaaksi versioksi yleisesti hyväksytyistä ihmisoikeuksista". Yorkin arkkipiispa puolestaan syyttää hallitusta diktatorisista otteista. Canterburyn arkkipiispa varoitti, että homoavioliittojen hyväksymisellä olisi ei-toivottuja seurauksia muulle yhteiskunnalle.

Sekä englannin kirkko että roomalaiskatolinen kirkko ovat selkeästi ilmaisseet vastustavansa tasa-arovoista avioliittoa, vaikka pääministeri on todennut, että kirkkoja ja muita uskonnollisia ryhmiä ei pakoteta pitämään samaa sukupuolta olevien parien hääseremonioita. Tällä kannalla on myös puolet äänestäjistä, mutta runsaan neljänneksen miestä uskonnollisille ryhmille ei pitäisi olla erivapauksia.

Jotkut uskonnolliset yhteisöt ovat puolestaan asettautuneet kannattamaan tasa-arvoa. Tällaisia ovat esimerkiksi kveekarit, liberaalit juutalaiset ja reformijuutalaiset.


PÄIVITYS 11.3.2012 klo 17.00: Britannian roomalaiskatolinen kirkko on ryhtynyt kampanjoimaan selväsanaisesti homoavioliittoja vastaan. Uutistoimisto AFP:n välittämän tiedon mukaan kaksi Britannian roomalaiskatolisen kirkon arkkipiispaa on lähettänyt homoavioliitta vastustavan paimenkirjeen. Kirje oli määrä lukea sunnuntaina jumalanpalveluksissa 2 500 kirkossa. Kirjeessä lukee mm: "Avioliiton määritelmän muuttaminen olisi äärimmäisen radikaali askel. Sen seuraukset pitäisi ottaa vakavasti", luki kirjeessä, jonka lähettämistä perusteltiin velvollisuudella puolustaa avioliittoinstituutiota.

pinknews.co.uk: Poll: More support gays marrying in the UK than oppose it
The Times backs gay marriage
Dailymail: Gay marriage is like slavery and goes against ´natural law´ says Catholic leader

9 kommenttia

Aihetta seuraava suomalaisen valtamedian toimittajakunta toivottavasti osaa ottaa esille sen erisuuntaisuuden, joka nyt vallitsee brittikonservatiivien ja Suomen kokoomuksen välillä. Pääministeri Kataisen etäisyys pääministeri Cameroniin on tuntuva. Katainen vaikuttaa jopa olevan lähempänä Kanadan uskonnollismielistä pääministeri Harperia.
"Canterburyn arkkipiispa varoitti, että homoavioliittojen hyväksymisellä olisi ei-toivottuja seurauksia muulle yhteiskunnalle."

Konkreettisia näyttöjä ja määrittelyjä tuon väitteen tueksi ei tunnu löytyvän. Höpistään vaan yleisesti ei-toivotuista seurauksista. Ei välitetä esimerkiksi katsoa niiden maiden tilannetta, joissa tasa-arvoinen avioliittolaki on voimassa. En ole kuullut, että tulta ja tulikiveä olisi noiden valtioiden niskaan satanut, eikä muutakaan onnettomuutta. Sen sijaan osa (homot ja lesbot) noiden maiden väestöstä voi aikaisempaa paremmin ja ovat rauhallisemmin ja turvallisemmin toteutta noiden yhteiskuntien jäsenyyttä.